Mergi direct la conținut »
Ministrul Sănătății: Trebuie să fim atenţi la publicitatea pe care o facem produselor de tutun
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Ministrul Sănătății:Trebuie să fim atenţi la publicitatea pe care o facem produselor de tutun, indiferent de tigări, clasice sau electronice

De Elvira Gheorghiță,

Fumatul este o adicţie şi tutunul ucide, de aceea trebuie să fim atenţi la publicitatea pe care o facem acestor produse, indiferent dacă vorbim de țigări clasice sau electronice. Trebuie să minimizăm efectele consumului de tutun, susține ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ad placeholder

” Avem seringi pe care le dăm celor care se droghează, trebuie să dăm ţigări celor care fumează ?  Nu cred. Va trebui să fim atenţi la modul în care îi expunem pe copiii noştri fumatului indiferent de care tip vorbim,  fumatul normal sau cu ţigări electronice. Din punct de vedere al Ministerului Sănătății pe care îl conduc lucrurile sunt foarte clare: trebuie să minimizăm efectele. Avem seringi pe care le dăm celor care se droghează, trebuie să dăm ţigări celor care fumează ?  Nu cred”, a adăugat, ministrul Sănătăţii,  în cadrul Harm Reduction Forum.

Ministrul Pintea este convinsă că trebuie reduse  efectele consumului de tutun, mai ales că incidența bolilor cardiovasculare şi a cancerului sunt pe primele locuri în ceea ce priveşte ”factorii care ucid” în România.

”Cred că trebuie să facem tot posibilul să reducem aceste efecte pentru că poate aţi citit incidenţa bolilor cardiovasculare şi cancerul sunt pe primele locuri în ceea ce priveşte cei care ucid în România. Avem nevoie de prevenţie pentru că noi nu avem în acest moment o lege a prevenţiei lucrăm la ea, este ea realitate şi cred că va rezolva multe dintre probleme. Aş dori ca adolescenţii, tinerii, să nu se apuce de fumat. Pentru aceasta eu personal împreună cu colaboratorii şi cu cei din jurul meu, şi aici mă refer şi la OMS,  vom face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple”, a mai spus ministrul Sănătății.

În acest context, Ministerul Sănătății  va lua măsurile care se impun, mai ales cele legate de publicitatea la produse de tutun.

Un candidat PNL la primărie amenință un șef de spital cu o intervenție la Orban: „Nu te mai lua de omul meu!”
Recomandări
Un candidat PNL la primărie amenință un șef de spital cu o intervenție la Orban: „Nu te mai lua de omul meu!”
 

”Va trebui să fim atenţi la publicitatea pe care o facem acestor produse. Va trebui să fim atenţi la modul în care îi expunem pe copiii noştri fumatului indiferent de care tip – fumatul normal sau cu ţigări electronice”, a mai spus ministrul Pintea.

La rândul lui, Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al OMS, a spus că o altă problemă este ”promovarea alternativei”.

”Una este să existe alternativă şi altceva este să promovăm alternativa. Sunt două lucruri total diferite. Dacă noi vom promova această alternativă ajungem într-o zonă de pericol pentru sănătatea publică. Adicţia chiar dacă produce o stare de bine produce o stare de sănătate temporar urmată de boală şi moarte”, a mai spus Rafila.

Ad placeholder

OMS se disociază total de promovarea acestui tip de produse 

Potrivit medicului, OMS a dat o definiţie foarte corectă stării de sănătate. În plus, OMS se disociază total de promovarea acestui tip de produse.

Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
Recomandări
Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
 

”Pe parcursul anului 2017 a existat o asociere a numelui organizaţiei făcută de unul dintre producătorii de produse de tutun care sunt încălzite. Mai mult cele nouă substanţe considerate ca pericol major în produsele de tutun de către OMS chiar dacă se găsesc în proporţie mult mai mică în acest tip de produse neexistând studii pe termen mediu şi lung nu putem să apreciem dacă există sau nu un impact semnificativ asupra stării de sănătate asupra celor care consumă aceste tipuri de produse”, a continuat reprezentantul OMS.

Lumea trebuie să renunţe la fumat, nu să înlocuiască un proces dăunător cu unul mai puţin dăunător

Doctroul Rafila este de părere că strategiile de marketing şi de promovare trebuie luate foarte serios în considerare atât de autorităţile de sănătate publică cât şi de producători.

 

”Cred că este esenţial că continuăm pe de o parte la procesul de taxare a produselor de tutun, acest lucru trebuie să continue dar în paralel cu reducerea contrabandei. Contrabanda cu produse de tutun este la fel de periculoasă. Aceste două elemente dacă sunt bine controlate vor duce la scăderea numărului de fumători. Lumea trebuie să renunţe la fumat, nu să înlocuiască un proces dăunător cu unul mai puţin dăunător”, a adăugat Rafila.

Ad placeholder
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
Recomandări
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
 

 

Totodată, Răzvan Vulcănescu preşedintele CNAS a anunțat că pe glob sunt aproapoe 1,1 miliarde de fumatori

”Se estimează că pe întregul glob încetează din viaţă 7 milioane de persoane fiind circa 1,1 miliarde fumători. Cheltuielile totale directe şi indirecte de sănătate produse de fumat se ridică total anual la peste 1400 de miliarde de dolari. Ştim cu certitudine că o parte din beneficiarii programelor naţionale de oncologie, ai Programului de boli cardiovasculare au printre cauzele îmbolnăvirii consumul de tutun”, a mai spus Vulcănescu.

Mecanism de stimulare a medicilor care îşi conving pacienţii să renunţe la fumat 

Potrivit președintelui interimar al CNAS, în Programul naţional de oncologie finanţat cu aproape 1,5 miliarde de lei în acest an tratăm peste 120.000 de pacienţi. dacă ţinem cont de incidenţa cancerelor pulmonare care reprezintă 13% dintre acestea iar aproape 90% din această afecţiune sunt cauzate de fumat la care se adaugă cancerele buzelor, cavităţii orale, laringelui şi aşa mai departe ne putem da seama de dimensiunea problemelor de sănătate produse de consumul produselor de tutun.

Ad placeholder

Tot pentru bolnavii cancerelor bronho-pneumonare avem în derulare contractele cost-volum. Pentru medicamentele inovative cu costuri suplimentare faţă de cele din Programul naţional de profil. De asemenea, în programul de boli cardiovasculare vom trata în acest an peste 30.000 de pacienţi prin diverse proceduri chirurgicale care includ printre altele şi implantarea de stenturi şi de diverse dispozitive de defibrilare şi resincronizare cardiacă. patologia cauzată de fumat nu se rezumă doar la cancere şi boli cardiovasculare”, a precizat Vulcănescu.

De aceea, autoritățile caută să găsească un mecanism prin care medicii care își conving pacienții să renunțe la fumat să fie stimulați financiar.

”Ne gândim pe viitor la introducerea unui mecanism de stimulare a medicilor care îşi conving pacienţii să renunţe la fumat. Am introdus recent un mecanism de stimulare financiară a medicilor de familie pentru fiecare caz depistat de îmbolnăvire oncologică confirmat de medicul specialist, această măsură făcând parte dintre-un pachet mai larg menit să reducă morbiditatea şi mortalitatea oncologică”, a conchis președintele CNAS.

Ad placeholder
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close