De Petre Dobrescu,

Prieten cu Vladimir Tismăneanu, scriitorul Mircea Cărtărescu a sărit în apărarea acestuia, printr-o postare pe Facebook, pe care a şters-o după o oră.

“Mă bucur că dragul meu prieten Vladimir și-a cerut scuze pentru postarea dizgrațioasă despre Țăndărei, mai curând neatentă și care nu-l caracterizează. E un gest nobil, de care nu mulți sunt în stare”, a scris acesta.

Scriitorul îi acuză apoi pe cei care l-au criticat pe profesorul de ştiinţe politice: „Însă priviți cum i-au sărit în gât, ca pe arcuri, toți paznicii din oficiu ai moralității publice. Toți fariseii care se roagă-n picioare, mulțumind Domnului că ei sunt corecți și fără pată, altfel decât vameșii și păcătoșii. Cine va fi însă mai curând îndreptățit, ei sau cel care, greșind, își cere iertare?”

“Am ajuns să trăim vremuri în care unii dețin adevărul absolut și abia așteaptă greșeala seamănului lor. În care nimeni nu-și vede bârna din ochi, în care strigătul ”crucificați-l!” e zgomotul dominant al vremii”, a mai scris Cărtărescu.

Am trăit să-i văd, în aceeași lună, pe Matei Vișniec numit fascist și pe Denisa Comănescu și Vladimir Tismăneanu numiți rasiști de către oameni care nu au avut nimic de spus pe lume, dar care cred că le sunt superiori pentru că ei și numai ei cunosc adevărul. Cine te-a pus pe tine, fariseule, să veghezi la puritatea moravurilor? Boborul?

Mircea Cărtărescu, scriitor

Şi istoricul Andrei Oişteanu a postat pe Facebook un text prin care îl apără pe Tismăneanu: „A-l acuza pe Vladimir Tismăneanu de rasism, extremism de dreapta, nazism şi de alte orori, este complet absurd. El a scris un raft de cărţi importante împotriva extremismelor. La fel în ceea ce o priveşte pe Denisa Comănescu. Ea a editat un raft de cărţi importante împotriva extremismelor”.

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise
Recomandări

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise

 

Tismăneanu nu și-a cerut scuze, a spus că a comis o eroare

Politologul Vladimir Tismăneanu a postat, vineri seară, pe Facebook un ”meme” în care apăreau mai multe ciori pe un gard, cu mesajul ”Aeroportul Țăndărei. Toate zborurile sunt anulate”. Potrivit acestuia, imaginea fusese primită de la Denisa Comanescu, director al editurii Humanitas.

Ulterior, Tismăneanu a șters postarea, a venit cu precizări, după care le-a șters și pe acestea, fără însă a-și cere scuze, ci menționând că a crezut că a publicat ceva haios.

O eroare, o precizare. Azi am postat, vreme de câteva minute, o poză primită pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i desluşisem implicaţiile rasiste. Am şters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranţă, excluziune. Învăţătură de minte pentru mine. Poate şi pentru alţii

Vladimir Tismăneanu, politolog

În urma acestui incident, CNCD a anunțat prin vocea președintelui Asztalos Csaba că se va autosesiza și că trimite o scrisoare și Universității Maryland, din SUA, acolo unde Tismăneanu predă.

foto: Facebook/Mircea Cărtărescu

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor