De Petre Dobrescu,

Cetățenii care trebuie să plece de acasă pe durata pandemiei trebuie să evite să descarce formulare de pe alte site-uri decât cele ale autorităților, întrucât pot divulga date personale unor necunoscuți, avertizează specialiștii în securitate informatică.

Ca măsură de precauție, Bitdefender a marcat drept tentative de înșelăciune informatică (phishing) șase pagini de internet neoficiale care permit descărcarea sau completarea acestor documente, se arată într-un comunicat de presă.

Declarația pe proprie răspundere conține date personale sensibile ale cetățenilor precum numele, adresa de acasă, codul numeric personal sau seria și numărul actului de identitate.

„Cum aceste formulare tip au devenit disponibile și pe multe alte site-uri apărute recent, există riscul ca acele informații să fie colectate de către persoane neautorizate și eventual folosite în diverse tentative de fraudă. De asemenea, unele formulare conțin și intervalul orar al deplasărilor în afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui răufăcător nu doar adresa, ci și perioada în care acasă nu se află nimeni”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Recomandarea pentru cei care sunt nevoiți să compleze declarații pe proprie răspundere pentru părăsirea domiciliului pe durata pandemiei este să le descarce numai de pe site-ul stirioficiale.ro.

Lista paginilor considerate suspecte. NU le folosiți, recomandă specialiștii în securitate informatică.

Paginile considerate suspecte sunt cele de mai jos. Acestea sunt enumerate strict în scop informativ.

https://carantina.me/
https://declaratie.egovernment.ro/
https://declaratieppr.ro/
https://eu.123formbuilder.com/form-34081/?
https://ydssqrnsfhg0fis-adw2020.adb.eu-frankfurt-1.oraclecloudapps.com/ords/f?p=105:1
https://declaratie.ro/


Leonard Doroftei, prins de coronavirus în Canada: „E bine, dar românii au farmecul lor” » Cum își câștigă existența
GSP.RO

Leonard Doroftei, prins de coronavirus în Canada: „E bine, dar românii au farmecul lor” » Cum își câștigă existența

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres