Moțiunea simplă împotriva ministrului de Finanțe a fost respinsă de Senat Intitulată "'Finanţista' ministrului Mişa, un film prost despre faliment, cu acces gratuit", moțiunea a fost iniţiată de senatorii PNL, PMP şi USR. Traian Băsescu, liderul PMP l-a poreclit pe ministrul Ionuț Mișa ”Mișa Pilon II”, și l-a acuzat că, prin mpsurile economice haotice”, a produs instabilitate financiară.
Moțiunea simplă a fost semnată de 39 de senatori de la PNL, PMP şi USR, s-a cerut demisia ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa. În favoarea moţiunii au votat 33 senatori, 8 s-au abţinut şi 68 senatori s-au pronunţat împotrivă.
În document, PNL, USR şi PMP cer, între altele, stabilitate şi predictibilitate fiscală.
„Toate măsurile fiscale anunţate de guvern vor avea consecinţe negative asupra economiei, asupra tuturor categoriilor sociale din România şi mai ales asupra acelor categorii sociale care au fost minţite în campania electorală şi cărora li s-a promis marea cu sarea”, a spus preşedintele liberal Ludovic Orban, când s-a depus moțiunea la Senat.
În cadrul dezbaterilor din Senat, Traian Băsescu l-a atacat dur pe Mișa. ”Acum culegem efectele pentru măririle de salarii fără sustenabilitate financiară. Avem creștere de inflație, urmare a creșterii accizei la combustibil, urmare a introducerii taxei integrale pe contractele part-time, urmare viitoarei introduceri a taxei de solidaritate. Efectele acestor măsuri economice haotice nu se vor rezolva doar prin înlăturarea lui Ionuț Mișa. Trebuie îndepărtați Dragnea, Olguța, Vâlcov și bineînțeles cu un vot pozitiv azi pentru a pleca acasă domnul Mișa Pilon II. Eu așa o să vă spun de acum domnule ministru, Mișa Pilon II”, a spus Traian Băsescu, în plen.
Recomandări
Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză
Și senatorul PNL Florin Cîțu a declarat că ”România e singura ţară care are deviaţie de la pactul fiscal” și a atras atenția că o să fie şi deficit excesiv.
”Se minte cu cifre directe în Parlamentul României. Mă aşteptam ca domnul Mişa să vină cu demisia aici”, a spus Cîțu.
În replică, ministrul de Finanțe a arătat că situaţia economică e mai bună ca în 2016 și înregistrează a doua creştere economică din UE, 6,1%. ”Unul din obiectivele politice fiscal bugetare a fost alcoarea unor sume importante pentru unele investiţii publice. Începând cu 1 ianuarie 2018 au fost stimulate mai multe activităţi”, a spus ministrul, de la tribuna plenului.
Și senatorul PSD Ştefan Radu Oprea l-a appărat pe Mișa. El a precizat, în plen, moţiunea simplă „‘Finanţista’ ministrului Mişa, un film prost despre faliment, cu acces gratuit” cuprinde o serie de „neadevăruri”, „informaţii trunchiate”, „dezinformări”.
„Moţiunea depusă de PNL, PMP, USR cuprinde o serie de neadevăruri, informaţii trunchiate, fracturi logice, dezinformări sau poate neînţelegerea textelor Comisiei Europene sau ale altor instituţii financiare. Prima frază spune că ‘scumpirile la combustibil, electricitate, gaze se văd cu ochiul liber, se simt în buzunar’. De acord cu această aserţiune, dar ceea ce trebuie să ştie românii este că liberalizarea pieţei gazelor, cu patru ani mai devreme decât trebuia, a fost decisă de guvernarea Cioloş, nu de către cea PSD. Despre ce piaţă liberă putem vorbi când există doi producători interni şi unul extern? Cum poate fi controlată creşterea preţurilor? Parlamentul României a înfiinţat o comisie specială de anchetă asupra activităţii ANRE, iar dumneavoastră domnilor liberali aţi votat împotrivă. Oare de ce? Vă e teamă de adevăr. Comisia îşi desfăşoară lucrările şi cred că rezultatele anchetei vă vor da răspunsul la întrebarea de ce au crescut preţul gazelor şi al energiei în România”, a afirmat Oprea.
Recomandări
Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul