MENIU CAUTĂ

Muzeul Național Bran va fi deschis din septembrie într-o pensiune din centrul localității. Cum s-a ajuns aici

Distribuie

Muzeul Național Bran va fi deschis din septembrie, într-o pensiune din centrul localității, după ce contractul de închiriere al spașiului actual a expirat. Muzeul rămâne în apropierea casteluluiiar exponatele vor fi bine păstrate, susține directorul instituției. Soluția a fost gândită pentru trei ani, iar între timp, primăria localității încearcă să cedeze actual sediu din centrul orașului și să se mute într-o altă locație.

Muzeul Național Bran va fi deschis, din septembrie, într-o pensiune din centrul localității. S-a ajuns aici după ce contractul contractul dintre Ministerul Culturii şi proprietarii Castelului Bran pentru clădirea Muzeului Vămii Medievale a expirat în luna mai.

Pensiunea în care s-a mutat Muzeul Naţional Bran are un spaţiu mult mai generos decât vechiul spaţiu, iar acum lucrăm la amenajarea expoziţiei permanente. Clădirea a fost închiriată pentru o perioadă de trei ani. După aceea, vom vedea. Oricum, există spaţiu suficient pentru cele peste 8.000 de piese ale Muzeului Naţional Bran. Am dori să amenajăm şi nişte spaţii pentru specialiştii în domeniu şi pentru studenţii care doresc să realizeze o serie de studii. Vom vedea peste trei ani dacă se va găsi o altă soluţie sau vom rămâne în continuare în acest spaţiu. Am dori ca luna viitoare să redeschidem Muzeul Naţional Bran pentru vizitatori”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Naţional Bran, Mihai Gorgoi.

Muzeul ar putea ajunge în locul Primăriei

Cu toate acestea, administraţia locală încearcă să reabiliteze o clădire mai veche din zonă în care să se mute Primăria, iar în locul instituţiei, care se află lângă intrarea în Castelul Bran, să se mute Muzeul Naţional Bran, arată viceprimarul comunei Bran, Nicolae Nilă.

”Noi dorim să reabilităm o clădire din Bran cu fonduri europene, în care să mutăm primăria, dar proiectul a fost respins. Fonduri pentru construirea unui spaţiu nou pentru Muzeul Naţional Bran nu avem. Deocamdată s-a găsit această soluţie provizorie prin mutarea într-o pensiune, care este în zona Parcului Central, aproape de Castelul Bran”, a afirmat viceprimarul.

Castelul se extinde în vechiul spațiu

Spaţiul în care a funcţionat Muzeul Naţional Bran va deveni parte integrantă a activităţilor care se desfăşoară la castel, susține purtătorul de cuvânt al Castelului Bran, Bogdana Balmuş.

”Cel mai probabil, reamenajarea şi reabilitarea spaţiului va începe anul viitor având în vedere că trebuie aprobate mai multe documente în acest sens. Acesta nu va primi altă destinaţie, ci va fi parte integrantă a activităţilor care se desfăşoară la Castelul Bran, contribuind la îmbunătăţirea serviciilor pe care le oferim vizitatorilor. Va fi un spaţiu de recreere pentru ghizii externi, un spaţiu pentru mama şi copilul, ateliere pentru activităţi creative, săli de conferinţă etc. De asemenea, va fi reamenajat traseul dintre Castel şi acest spaţiu. Va fi o investiţie serioasă care se va face, aşa cum s-a întâmplat cu toate investiţiile făcute până acum la Castelul Bran, prin efortul propriu. În niciun caz această clădire nu va căpăta o altă destinaţie. Acum, clădirea este păzită şi întreţinută pentru a nu se degrada”, a menţionat purtătorul de cuvânt.


Insula Samos din Grecia, locul unde s-a născut Pitagora și unde se află cel mai mare kouros din Europa


 

Comentarii