Castelul sărbătoreşte pe 19 noiembrie 640 de ani de atestare documentară. Acesta a fost deja împodobit cu steaguri brodate și pictate de mână cu embleme heraldice, precum şi cu arme și elemente de armură medievale.
„Toți cei care doresc să intre în atmosfera medievală sunt așteptați, cu mic, cu mare, să-și încerce abilitățile artistice în cadrul atelierelor de pictură heraldică, de pielărie și de manuscrise iluminate. Vor picta scuturi de lemn, vor coase punguțe din piele în care se ascunde harta Transilvaniei, vor desena și picta manuscrise, așa cum se lucrau odinioară“, au anunţat repezentanţii Castelului Bran.
Toate lucrările vor putea fi păstrate ca amintire de către vizitatorii care se încumetă să-și dea frâu creativității. De asemenea, se va organiza un atelier demonstrativ de muzică veche, unde vor fi prezentate și încercate elemente de suflat din cele mai vechi timpuri. Vizitatorii Castelului Bran vor asista şi la un concert de cimpoi scoțian, flaut travers, susținut de Esteban Alul.
Organizatorii au pregătit şi o surpriză pentru cel de-al 1377-lea vizitator (1377 – anul „nașterii” Castelului Bran), care trece pragul Castelului în săptămâna 13-19 noiembrie. Vizitatorul cu numărul 1377 va primi contravaloarea biletului de intrare și un cadou-surpriză. De asemenea, fiecare vizitator va pleca acasă cu un steguleț al impunătorului edificiu, potrivit sursei citate.
Programul manifestărilor este următorul: 14-19 noiembrie, între orele 10.00-16.00, ateliere de pictură heraldică, de pielărie și de manuscrise iluminate; 17-19 noiembrie, ora 14.00, atelier demonstrativ de muzică veche; 18-19 noiembrie, ora 11.00, concert de cimpoi scoțian, flaut travers, susținut de Esteban Alul.
Tot pentru a marca cei 640 de ani de atestare documentară, Castelul Bran a construit şi un proiect unic, Tunelul Timpului, care urmează să se deschidă.
„Curând vom face primul pas în Tunelul Timpului. Cadou al Castelului Bran pentru vizitatorii săi, la împlinirea a 640 de ani de la prima atestare documentară, Tunelul Timpului va face legătura între acum și atunci, printr-o călătorie fantastică, într-un spectacol multi-media unic în Europa. Drumul personal al Reginei Maria se va redeschide, astfel, după 70 de ani, pentru a aparține iubitorilor de istorie“, mai anunţă reprezentanţii Castelului pe pagina oficială.
Şantierul Tunelului Timpului a fost deschis în luna martie a acestui an. La începutul secolului trecut, în vechea fântână din curtea interioară a castelului a fost montat un lift electric, iar la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei. În anul 1937, când Regina Maria locuia în castel, fântâna a fost mutată câţiva metri mai încolo. Tunelul vertical al acesteia a fost parţial astupat, iar în porţiunea rămasă a fost instalat un lift. Acesta coresponda cu un altul orizontal, pentru a face legătura cu grădina castelului.
Vizitatorii castelului vor avea posibilitatea să experimenteze traseul secret al Reginei Maria, prin Tunelul Timpului. Turiştii vor coborî 30 de metri prin fântână, apoi vor parcurge alţi 30 de metri prin tunelul orizontal. Pe tot traseul de coborâre, vizitatorii vor vedea prin pereţii de sticlă ai liftului imagini din istoria castelului expuse pe o mulţime de monitoare. Şi în tunelul orizontal turiştii vor asista la un spectacol multimedia.
Citește și: REPORTAJ / Șapte români înfruntă Atlanticul pe un velier. Luptă trei săptămâni cu vânturile, valurile și furtunile pentru copiii cu autism/ GALERIE FOTO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro