Miniștrii au semnat o declarație comună în care avertizează talibanii să nu lase Afganistanul să devină un teren fertil pentru răspândirea terorismului, așa cum a făcut acum două decenii determinând forțele occidentale să intervină.
„În ultimii 20 de ani, le-am blocat cu succes teroriștilor să-și găsească un refugiu în Afganistan de unde să instige la atacuri”, au transmis miniștrii de externe ai alianței într-o declarație după o întâlnire virtuală de criză.
„Nu vom permite niciunui terorist să ne amenință. Rămânem dedicați luptei împotriva terorismului cu determinare, hotărâre și solidaritate”, au avertizat oficialii NATO.
Miniștrii nu i-au amenințat în mod explicit pe talibani cu lovituri militare, așa cum a făcut secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la o conferință de presă de la începutul săptămânii.
„Avem capacitatea de a lovi grupări teroriste de la distanță dacă vedem că încearcă din nou să se stabilească, să planifice și să organizeze atacuri împotriva NATO și a statelor membre”, a spus Stoltenberg marți.
În declarațiile susținute vineri, Stoltenberg a numit scoaterea oamenilor din Kabul menținerea aeroportul în funcțiune drept principala prioritate a NATO.
„Situația rămâne dificilă și imprevizibilă”, a declarat el. „Principala provocare cu care ne confruntăm este asigurarea faptului că oamenii ajung și intră pe aeroportul din Kabul”.
Peste 18.000 de persoane au fost evacuate din Kabul de când talibanii au preluat capitala Afganistanului, potrivit unui oficial NATO, dar mii de oameni, disperați să fugă din țară, continuă să se adune la aeroport.
Încă un român a fost evacuat azi-noapte din Kabul cu avionul trimis de MApN, alături trei cetățeni străini. Cu o seară înainte, aeronava MApN a mai evacuat un român de la Kabul la Islamabad. Anterior, mai mulți români de pe aeroportul din Kabul au fost evacuați luni noapte cu avioane ale armatelor americane și britanice.
Stoltenberg a mulțumit Turciei, Statelor Unite și Marii Britanii pentru eforturile depuse pentru a stabili securitatea pe aeroportul din Kabul și a îndemnat din nou talibanii să permită trecerea în siguranță a tuturor cetățenilor străini și afganilor care doresc să părăsească țara.
După aproape două decenii, în această vară, NATO a finalizat operațiunile militare în Afganistan și a retras majoritatea trupelor din țară.
Dar alianța are în continuare o misiune diplomatică la Kabul, iar sediul principal de la Bruxelles servește și ca forum pentru coordonarea măsurilor naționale în Afganistan, cum ar fi evacuarea cetățenilor.
Mișcarea islamistă a cucerit Afganistanul într-o operațiune de doar 10 zile, în timp ce trupele străine s-au retras, surprinzându-i chiar și pe liderii grupării și lăsându-i să umple un vid de putere în multe locuri.
De când au cucerit capitala Kabul duminică, talibanii au prezentat lumii o față mai moderată, spunând că vor pacea, nu se vor răzbuna împotriva vechilor adversari și vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice.