‘Omul problema’ este un film norvegian. Ati mai vazut vreun film norvegian? Eu nu-mi amintesc. Descris drept ‘comedie, drama, mister’, este de fapt o comedie neagra satirica si fantastica – dar cred ca cel mai bine ii sta daca il definim ca o fabula. ?nsa ma-ndoiesc ca cineva se duce la cinema daca ii spui ca ruleaza o ‘fabula norvegiana’…
Si totusi, imi pare rau, asta e! Regizat de Jens Lien, filmul e povestea lui Andreas, un tip la 40 de ani care nimereste intr-un oras unde – aparent – toate merg unse: strazile sunt maturate nonstop de masini ale primariei, exista asistenti sociali care te salveaza din orice situatie, oamenii sunt reci, dar politicosi, iar ‘relatiile’ n-au nici o profunzime, dar nici nu duc la drame daca te hotarasti sa le rupi. La cina se discuta despre bai si bucatarii, iar tipa cu care locuiesti te roaga sa rupi relatia abia dupa cina de sambata, ca sa nu strici mizamplasul la masa. Nu exista sentimente, inlocuite de aranjamente locative, nu exista gust, mancarurile avand acelasi gust, si nimeni nu mai viseaza decat la noul model de canapea. E o lume ‘standard’: aseptica, insipida si uniformizata. Toti sunt fericiti, cu exceptia lui Andreas; el e ‘omul problema’.
Problema ‘Omului problema’ (atat a lui Andreas, cat si a filmului) este ca vrea mai mult. Andreas, de pilda, vrea o poveste de dragoste, dar fata cu care crede ca a gasit-o isi numara iubitii cu aceeasi placiditate cu care enumera calitatile lor: toti sunt ‘draguti’, cum ar putea sa aleaga unul!? Nici filmul lui Lien nu prea stie ce sa aleaga. OK, este o satira stilizata a lumii standardizate care este societatea de consum, dar deschiderile fantastice mai mult alieneaza ‘mesajul’. Imaginea e fascinanta, dar imaginatia cam bate pasul pe loc. E un fel de ‘Being John Malkovich’ fara John Malkovich, in care nimeni nu vrea sa intre in mintea nimanui – probabil pentru ca acolo n-ar gasi decat ultimul model de canapea. Merita sa vedeti ‘fabula norvegiana’? Daca suportati cateva momente horror, da: filmul are totusi umor. Dar nu si emotie: arata ca un film facut in ACEA lume!
Alex Leo Serban
Critic de film