Mergi direct la conținut »
ONG-urile din sănătate, lăsate fără finanțare din cauza unei modificări a Codului Fiscal
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > ONG-urile din sănătate, lăsate fără finanțare din cauza unei modificări a Codului Fiscal

ONG-urile din sănătate, lăsate fără finanțare din cauza unei modificări a Codului Fiscal

Organizațiile non-guvernamentale din sectorul de sănătate, care se ocupă de strângerea de fonduri pentru cauze umanitare sau construirea de spitale, sunt lăsate fără finanțare din cauza unor modificări la Codul Fiscal.

De Daniel Ionașcu,

Mai exact, Ordonanța de Urgență 25/2018 prevede că doar ONG-urile care sunt ”furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat” se mai califică să primească sponsorizări de la firme, conform Hotnews.

Este vorba de sponsorizări deductibile, pe care firmele le pot deduce din impozitul pe profit.

Ei bine, din cauză că numai 2% din ONG-uri sunt licențiate, astfel că 98% dintre ONG-uri nu mai pot beneficia de sponsorizări.

Conform datelor Fiscului, în anul 2016 peste 1,8 milioane de români au redirecționat 2% din impozitul lor pe venit, aferent anului 2015, cumulând peste 200 de milioane de lei, către o organizație neguvernamentală sau unitate de cult.

Autoritățile, pornite să lase ONG-urile fără bani

Anterior, un alt scandal a pornit de la faptul că se puneau bețe în roate persoanelor care doreau să își redirecționeze o parte din impozitul pe venit. Dar această blocare afecta Biserica, așa că Guvernul s-a dat peste cap să rezolve problema.

Între timp, a apărut problema serviciilor licențiate.

Close
Închide
  Close