Mergi direct la conținut »
UPDATE Formularul 230, nou scandal la Fisc. Donarea a 2% din impozitul pe venit pentru cauze umanitare se poate face doar după depunerea unui formular, personal, la ANAF. Ce spune instituția
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > UPDATE Formularul 230, nou scandal la Fisc. Donarea a 2% din impozitul pe venit pentru cauze umanitare se poate face doar după depunerea unui formular, personal, la ANAF. Ce spune instituția

UPDATE Formularul 230, nou scandal la Fisc. Donarea a 2% din impozitul pe venit pentru cauze umanitare se poate face doar după depunerea unui formular, personal, la ANAF. Ce spune instituția

Donarea a 2% din impozitul pe venit pentru diverse cauze umanitare sau de protecția mediului se poate face doar după ce persoanele interesate completează un formular și îl depun la Fisc. Este vorba de Formularul 230. Acesta se poate depune personal la ghișeu, prin Poștă sau electronic.

De Daniel Ionașcu,

Numai că organizațiile non-guvernamentale acuză Fiscul că vrea să le lase fără bani. Și asta pentru că anterior reprezentanții acestora puteau completa ei înșisi datele persoanelor care vor să doneze.

Ce este Formularul 230

Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Formularul 230 reprezintă o cerere privind alocarea sumei de 2% din impozitul pe venit.

Iată cum descrie Fiscul pe propriul site Formularul 230:

”Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii (OPANAF 3695/2016).

Formular. Se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și/sau venituri din pensii în cazul în care au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, cu modificările ulterioare, și solicită restituirea acestora, sau în cazul în care optează pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii sau unităților de cult.

Cererea se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.

Program. Durată de completare: 4 minute.

Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt necesare direcționării sumei reprezentând Până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru restituirea cheltuielilor efectuate de persoanele fizice cu bursele private”.

Care este problema

Problema este că, dacă numai cel care deține banii trebuie să depună Formularul, acest lucru va descuraja foarte multă lume să mai aloce procentul de 2% pentru cauze.

Mai departe, acest lucru înseamnă finanțări mai mici pentru ONG-uri, dar alte efecte negative.

Digi 24 scrie de cazul familiei Popescu, din Craiova. Fetița lor a făcut sindrom hemolitico uremic în iarna lui 2016. Aceasta a scăpat de boală, dar a rămas cu sechele. Familia a reușit în trecut să finanțeze cheltuielile medicale cu donații de 2% de la prieteni și rude. În acest an au strâns din nou formularele, dar la Fisc au fost anunțați că nu le mai pot strânge ei. Trebuie ca titularii să le depună. Sau să aibă împuternicire notarială.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

Pe de altă parte, Fiscul spune că aplică legea, potrivit Digi 24. O posibilită explicație o constituie fraudele. De regulă voluntarii strâng aceste formulare, procesează datele și le înregistrează la Fisc. Acum, procedură este greoaie.

ANAF: Formularul modificat datează din 30 decembrie 2016

Libertatea a solicitat un punct de vedere oficial instituției în privința Formularului 230, respectiv care este cauza pentru care ANAF a recurs la această procedură și dacă au existat fraude cu vechiul sistem.

Iată răspunsul instituției:

”Modelul și conținutul formularului 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii”, precum și instrucțiunile de completare ale acestuia au fost aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.3695/2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1068 din 30 decembrie 2016.
Totodată, precizăm faptul că, formularul 230 aprobat prin actul normativ menționat mai sus a fost utilizat în anul 2017, nu a suferit modificări și poate fi utilizat în aceleași condiții și în anul 2018”, arată ANAF.

Alți bani, altă birocrație

Problemele cu Formularul 230 vin după o lună de scandaluri legate de Declarația 600. Autoritățile au recunoscut ulterior că este o problemă cu acesta și au anunțat că perioada de depunere va fi prelungită de la 31 ianuarie la 1 martie.

Numai că editurile din România susțin că această măsură nu rezolvă problema de bază, și anume că taxează venituri care nu există și nu sunt certe.

 

Close
Închide
  Close