↑Medicii avertizează ca la primele simptome să vă prezentaţi de urgenţă la spital
Una dintre cele trei victime care au murit a fost internată la maternitatea din Ploieşti. Directorul Călin Boeru (foto mic) a luat măsuri de carantină→
Oficial, încă nu avem focar epidemic de gripă porcină. Însă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, germenul ucigaş, care a revenit şi în România, este mai agresiv ca niciodată. După ce medicii din Iaşi anunţau, duminică, primul deces din anul acesta provocat de virusul AH1N1, al arhitectului ieşean Constantin Lepădatu, recent întors din Egipt, ieri, analizele au confirmat prezenţa porcinei şi la o tânără de 29 de ani care s-a stins, sâmbătă, în acelaşi oraş.
Reprezentanţii Spitalului Sfântul Spiridon, acolo unde a fost internată pacienta, au declarat că tânăra suferea şi de alte boli cronice, care i-au agravat starea. Femeia era obeză şi avea hipertensiune.
A treia victimă, o gravidă din Ploieşti
Cea de-a treia victimă este o tânără de 23 de ani, din Ploieşti, însărcinată în şapte luni. Femeia a venit la spital, zilele trecute, ca să-şi trateze o răceală. În urma testelor medicale, medicii au aflat că este infectată cu virusul gripei porcine. Ca să-i salveze fătul, doctorii i-au făcut o cezariană, însă bebeluşul, care cântărea doar 900 de grame, a murit. “Salonul a fost izolat şi am luat toate măsurile necesare pentru a nu se răspândi virusul gripei porcine. Din păcate, organismul ei n-a mai rezistat, iar astăzi (n.r. – ieri) am înregistrat decesul”, a d e clarat directorul maternităţii din Ploieşti, medicul Călin Boeru.
Cele mai multe cazuri, în Marea Britanie, Rusia şi Ucraina
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), virusul gripei noi va circula mulţi ani de acum încolo, cu un nivel de virulenţă diferit de la o ţară la alta. Astfel, germenul a revenit în forţă în acest sezon în Marea Britanie, unde a ucis 110 persoane, potrivit Evenimentului Zilei. Luate cu asalt de bolnavi, spitalele britanice internează doar cazurile grave. O situaţie similară este raportată în Rusia şi Ucraina, specialiştii de la OMS considerând că o nouă epidemie cu virusul AH1N1 ar putea reizbucni şi la noi.
Cum o eviţi şi cum o recunoşti
Autorităţile sanitare sfătuiesc populaţia să evite zonele aglomerate, unde pot contracta virusul de la persoane deja infectate. Tot pentru a se preveni răspândirea gripei noi, românii sunt sfătuiţi să se spele cât mai des pe mâini cu săpun şi să folosească batiste când strănută sau tuşesc. Toţi cei care au febră, le curge nasul, tuşesc, au dureri de cap, musculare sau articulare trebuie să se prezinte la medicul de familie. Febra dată de virusul AH1N1 ridică mercurul termometrului între 37,5 şi 38,5 de grade Celsius, în timp ce la gripa sezonieră se ating 39 de grade, bolnavul având frisoane.
A ucis 125 de români
Institutul Cantacuzino din Bucureşti a confirmat primul caz de infecţie cu virusul AH1N1 din România pe 26 mai 2009. În lunile care au urmat, alţi 7.007 români s-au îmbolnăvit, iar dintre aceştia 122 au murit. În noul sezon gripal, virusul a revenit în forţă şi, în doar câteva zile, a ucis alţi trei români, din totalul celor 13 bolnavi infectaţi cu AH1N1. Astfel, numărul victimelor a ajuns la 125. Potrivit Ministerului Sănătăţii, 2,9 milioane de români şi-au făcut până acum vaccinul antiporcin.