De Răzvan Mihalașcu,

Sâmbătă, 5 octombrie, un bărbat din Cluj și o femeie din Odorheiul Secuiesc au murit la Maratonul Piatra Craiului, după ce au căzut într-o prăpastie din apropierea comunei argeșene Rucăr.

Eduard Klopcek, medicul care a murit în timpul maratonului, a încercat să ajute o concurentă căzută într-o prăpastie. În timp ce cobora, bărbatul a alunecat și s-a prăbușit în gol.

Un alt incident șocant a avut loc pe 18 ianuarie 2004, în timpul Campionatului Național de schi-alpinism, organizat de Clubul Sportiv Militar „Bucegi” din Predeal. Cinci tineri au murit, după ce au fost îngropați de o avalanșă pornită din senin pe pârtia Valea Morarului, relatează Adevărul.

Mike Csaba din Odorheiu Secuiesc, Blaga Istvan din Miercurea Ciuc, Cosmin Conus şi Dorel Jercan, ambii din Zărneşti, şi Buzasi Zoltan, un orădean de 30 de ani, tată a doi copii, nu au avut nicio șansă.

Soția sportivului orădean, Andreea, a luptat șase ani în instanță ca vinovații de producerea tragediei să fie trași la răspundere.

În 2010, Lucian Clinciu a fost condamnat la șase luni pentru ucidere din culpă în formă calificată, prin decizia Curții de Apel Ploiești. De asemenea, Federația Română de Alpinism și Escaladă a fost obligată de instanță să îi plătească daune soției lui Zoltan Buzasi.

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă
Recomandări

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă

Potrivit sursei citate, sentința a reprezentat o premieră pentru România. Până la acel moment, organizatorii de competiții sportive nu mai fuseseră pedepsiți pe motiv că nu au luat măsuri de protecție pentru sportivi.

Judecătorii au precizat că tragedia putea fi evitată dacă organizatorii ar fi consultat prognoza meteo.

Cel găsit vinovat de moartea celor cinci sportivi a fost Lucian Clinciu, responsabilul pentru starea pârtiei, director al competiției și președinte al comisiei de schi-alpinism din cadrul Federației Române de Alpinism și Escaladă. El a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă în formă calificată, notează sursa citată.

De asemenea, instanța a obligat Federația să achite despăgubiri soției lui Buzasi Zoltan. Este vorba despre daune civile de 10.000 de lei și morale de 25.00 de euro, precum și o rentă lunară de 500 de lei pentru cei doi copii rămași orfani de tată.

Citeşte şi:

Doi concurenți au murit la maratonul Piatra Craiului! O sportivă a căzut într-o răpă, iar un alt concurent a decedat încercând să o salveze| UPDATE

Cum s-a produs tragedia de la Maratonul Piatra Craiului: „Eniko și Eduard erau alergători experimentați”

Misterioasa dispariție a Biancăi Bobu, portar al Naționalei de hochei. Antrenor: ”M-a sunat cu număr ascuns și părea că îi spune cineva ce să zică”

Afacerea lui Mutu care a intrat în faliment: "Am pierdut 3 milioane de euro"
GSP.RO

Afacerea lui Mutu care a intrat în faliment: "Am pierdut 3 milioane de euro"

Horoscop 24 octombrie 2019. Peștii visează cu ochii deschiși la plăceri interzise
HOROSCOP

Horoscop 24 octombrie 2019. Peștii visează cu ochii deschiși la plăceri interzise