MENIU CAUTĂ
20 Noi. 2018 16:48

(P) Malpraxisul, acuzațiile și indignarea. Cazul doamnei care a murit la Sanador

Distribuie

Malpraxisul este iad pentru victimă, o tragedie pentru rude și un mare necaz pentru cadrele medicale care au operat sau tratat pacientul în cauză. Dacă nici la privat nu putem scăpa de acestea, atunci unde?...

În cazul doamnei de 65 de ani, moarte în urma unor intervenții chirurgicale la Sanador în octombrie 2018, planează acuzațiile de malpraxis, formulate de fiii defunctei. Durerea acestora este de înțeles, însă nu orice fiu a cărui mamă nu mai este poate face acuzații de malpraxis, dacă nu ar exista motive bune, dacă nu ar avea bănuieli formulate credibil, care merită luarea în calcul și aplecarea asupra subiectului cu o mai mare atenție.

Viața doamnei Rotariu s-a încheiat după un periplu de ordin medical făcut la spitalul privat Sanador. Conform spuselor repezentanților familiei Rotariu, femeia s-a prezentat la control la Sanador pentru prima dată în martie 2018 în legătură cu o problemă a vaselor de sânge. A urmat un accident vascular cerebral, pentru care a fost tratată, internată fiind, și la externare totul părea în regulă.

La scurt timp, însă, o turnură neașteptată a făcut ca fosta pacientă să acuze noi simptome, de data aceasta fiind vorba de dureri în zona abdominală. Sanador a procedat la tratarea afecțiunii reclamate, punând un diagnostic pe care frații Rotariu îl consideră eronat: infecție cu Clostridium Difficile (o bacterie nemiloasă, care se instalează în colon).

Aceiași frați adaugă: personalul Sanador care au tratat-o pe pacientă au ignorat problemele cu vasele de sânge, descoperind-o, spun ei, mult prea târziu.

Acuzații de malpraxis. Credibile sau nefondate?

Acum, să ne fie cu iertare, dar lucrurile sunt clare dacă sunt adevărate, așa că suspiciunea de malpraxis merită discutată. Domnii Rotariu plusează: după prima operație, medicul care a efectuat operația a avut o comunicare întârziată, deficitară, pacienții de la Terapie Intensivă nu sunt monitorizați pentru a fi apărați de lucruri neigienice sau de căpătarea de răni specifice.

Aceștia acuză medicul Marțian, Șef de secție la Sanador, de faptul că nici măcar nu știa istoricul medical al pacientei. În acest context, istoricul medical recent al pacientei era reprezentat de spitalizările și intervențiile făcute de ceilalți medici de la Sanador, care nu au apărut la conferința de presă la care a apărut medicul Marțian, care a operat-o pentru ultima dată pe doamna Rotariu.

Da, acționariatul Sanador, alături de medicul în cauză, au organizat o conferință de presă – lucru necesar având în vedere cazul de deces, precum și faptul că era al doilea în decurs de câteva zile! Cu câteva zile în urmă, Sanador a fost din nou în oprobiul acuzatorilor de malpraxis și poate și al opiniei publice, din cauza decesului în spital al unui minor.

Lucrurile merită, așadar, lămurite, deoarece sunt mari posibilități ca această femeie să fi murit cu zile. Este important ca întreg personalul medical care a interacționat cu doamna Rotariu de prima dată până la mometul decesului – și după aceea, referitor la o bănuială a fraților Rotariu de omisiune de predare a unor documente la INML.

Sanador trece prin al doilea caz de suspiciune de malpraxis într-un interval foarte scurt de timp. Numai gândul naște indignare, iar indignarea duce la căutarea de răspunsuri. Sistemul medical românesc este controversat până și în plan privat. Malpraxisul, acuzațiile și indignarea par să aducă și mai multe probleme unui domeniu problematic deja.

Comentarii