MENIU CAUTĂ
31 Iul. 2018 16:43

(P) Acte notariale – ce documente pot obține gratuit de la notar

Distribuie

Notarii primesc în schimbul serviciilor pe care le prestează onorarii, care sunt stabilite de către Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici. De multe ori, prețul acestora ți se poate părea destul de mare. Însă știai că nu trebuie să plătești pentru toate documentele de care ai nevoie de la notar? Declarațiile privind ajutorul de șomaj sau obținerea alocației de stat pentru copii pot fi obținute fără a le plăti, chiar dacă vei avea nevoie de un birou notarial. Am pregătit pentru tine lista tuturor actelor gratuite sau reduse, pentru a ști dacă ai nevoie de bani sau nu la următoarea ta vizită în cadrul unui birou notarial.

Acte gratuite

Scutirea de plată pentru actele care presupun valorificarea unor drepturi prevăzute de legi speciale sau de protecția socială se aplică pentru următoarele documente:

  1. declaraţiilor privind ajutorul de şomaj;
  2. declaraţiilor privind ajutorul social;
  3. declaraţiilor privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
  4. declaraţiilor privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinerea de locuri de cazare în cămine;
  5. declaraţiilor privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de război şi văduvelor acestora;
  6. declaraţiilor privind stabilirea sau valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  7. declaraţiilor şi procurilor necesare în cadrul procedurii de obţinere a despăgubirilor acordate persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni pentru achiziţionarea de autoturisme;
  8. declaraţiilor de donare de organe, ţesuturi şi celule

Totodată, se pot aplica scutiri de la plata onorariilor notarilor atunci când obligația de plată revine statului român. Cu toate acestea, cheltuielile materiale, cum ar putea fi întocmirea duplicatelor după documente sau achiziționarea dosarelor, rămân valabile și vor fi susținute de către beneficiar.

Cine beneficiază de reduceri de până la 100%

Moștenitorii minori fără venituri proprii, moștenitorii fără venituri sau cu venituri sub venitul minim pe economie și moștenitorii din zonele declarate calamitate pot obține actele și avizele notariale în mod gratuit.

De reduceri de până la 70% din onorariu pot beneficia magistrații, soțiile/soții sau copiii acestora minori, în cazul în care aceștia au calitate de dobânditori ai drepturilor și obligația implicită de plată.

Prețurile procurilor necesare încasării pensiilor și autentificarea actelor în dare de plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite vor fi reduse la jumătate din valoarea lor inițială.

Tot de reducere au parte cei care aplică pentru un credit Prima Casă și vor să își autentifice contractele de vânzare-cumpărare sau oricare acte necesare pentru acest program guvernamental. În total, cei care cumpără o locuință cu Prima Casă vor beneficia de o reducere de 30% din onorariul notarului la care apelează.

Cea mai mică reducere la aceste servicii este de 15% și se acordă avocaților sau consilierilor juridici care au calitatea de dobânditori ai drepturilor și, implicit, au obligația de plată a onorariului sau sunt moștenitori.

Așadar, bucură-te de aceste reduceri care se acordă și plătește mai puțin pentru aceleași servicii de care ai nevoie.

Comentarii