MENIU CAUTĂ
03 Iul. 2018 15:27

(P) De ce este extrem de important să îți asiguri casa

Distribuie

Statisticile pentru România sunt destul de nesatisfăcătoare inclusiv la capitolul siguranței în propria locuință. Și nu ne referim doar la faptul că datele înregistrate în ultimii ani arată că la fiecare oră are loc câte un furt din locuință, deși nici această cifră nu este îmbucurătoare. Vorbim și de faptul că în fiecare zi peste 15 case sunt cuprinse de flăcări și câteva sute ajung să fie inundate, atât din cauze naturale, cât și din pricina neatenției sau a defecțiunilor din interiorul apartamentelor. Dacă vrei să eviți să crească numărul familiilor afectate de calamități, îți recomandăm să nu sari peste etapa de a încheia o asigurare pentru locuința ta. Cum anume poți face asta și cu ce sumă vei fi acoperit îți vom spune în cele ce urmează.

Asigurare facultativă nu există fără asigurarea obligatorie!

Încă din anul 2016, există o reglementare legislativă care te obligă să îți asiguri locuința cu o sumă minimă, fără de care nu poți semna o asigurare facultativă. Dacă nu ai încheiată o asigurare obligatorie, amenzile date de primărie pot ajunge până la suma de 500 lei. Despăgubirea pe care o poți primi din asigurarea obligatorie nu depășește suma de 20.000 de euro, bani care nu ar acoperi în niciun fel prețul unui apartament de vânzare în București, de exemplu. Așadar, în cel mai bun caz în care poți obține pragul maxim admis, banii nu îți vor ajunge decât pentru reparații minore, nicidecum pentru a achiziționa o nouă locuință sau pentru reparații capitale, de care ai putea avea nevoie. Dacă ai bunuri de valoare în interiorul casei și nu vrei să riști, ar fi bine să semnezi pentru o poliță de asigurare facultativă pentru locuință cât mai repede.

Cum trebuie să stabilești suma pentru polița facultativă?

În primul rând, va trebui să chemi un evaluator care să stabilească riscurile majore la care este supusă locuința ta. De pildă, poți avea domiciliul într-o zonă în care alunecările de teren sunt serioase ori unde apa râului în vecinătatea căruia a fost ridicată clădirea să iasă des din matcă, mai ales în sezoanele în care precipitațiile sunt abundente. La fel de importanți sunt și vecinii, mai ales dacă locuiești la bloc, care pot provoca inundații sau chiar incendii. Alege o companie de încredere, care nu a avut un renume incert de-a lungul timpului, și stabilește cu ea care este suma de care ai avea nevoie, în cazul unui eveniment nefericit. Aceasta îți va prezenta pachetele pe care ți le pune la dispoziție, din care tu îl poți alege pe cel mai apropiat de nevoile tale. Nici măcar nu e nevoie să te deplasezi până la sediile firmelor de asigurări, pentru că toate informațiile de care ai nevoie sunt oferite gratuit, online, pe site-urile oficiale ale companiilor.

Cum ești despăgubit?

În funcție de alegerea făcută de tine, poți beneficia, în cazul unei calamități, de întreaga sumă pentru care ai plătit asigurarea. Îți recomandăm să optezi pentru varianta în care ai opțiunea unei despăgubiri rapide, în urma căreia poți începe reparațiile imediat. În România există și companii care îți asigură despăgubirea doar pe baza fotografiilor trimise de tine în urma unui furt din locuință sau a unei avarii provocată de o defecțiune la rețeaua de apă. Mai ai și posibilitatea de a beneficia de relocare periodică, până când locuința ta este complet renovată. Alte oferte pot include decontări ale resturilor la locul evenimentului nefericit sau chiar recuperarea banilor de vacanță, dacă incendiul, furtul sau inundația te surprinde în concediu.

Liniștea și confortul tău și al familiei tale sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont, așa că nu oscila prea mult și semnează cât mai repede o poliță de asigurare pentru locuința ta!

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii