MENIU CAUTĂ

(P) Lumină rece sau lumină caldă – diferențele dintre cele două, spații și corpuri de iluminat

Distribuie

Ți-ai propus să reamenajezi întreaga locuință și îți dorești ca toate corpurile de iluminat să ofere lumina potrivită? Chiar dacă vrei să citești, chiar dacă vrei să te uiți la filmul tău preferat, află că lumina pe care o lustră sau un lampadar o emană, oferă o temperatură de culoare măsurabila în grade Kelvin. Găsești întotdeauna această informație pe cutia becurilor, cu simbolul K, iar despre ce înseamnă această valoare, care sunt diferențele dintre lumina rece și lumina caldă, care sunt spațiile potrivite pentru fiecare dintre acestea, precum și multe alte informații interesante, vei afla din acest articol.

Paradoxul temperaturii de culoare

Cum spuneam și mai sus, temperatura de culoare reprezintă un stadiu al luminii unui bec, din momentul în care acesta este aprins (filamentul are o culoare inițială roșie) și până când atinge maximul de luminozitate (o lumină albă sau albăstruie). Temperatura de culoare a luminii se măsoară în grade Kelvin.

În mod greșit, foarte multe persoane asociază lumina caldă cu o temperatură ridicată. Dimpotrivă, atunci când temperatura luminii este joasă (filamentul emană o lumină galben-portocalie), putem vorbi de un indice de culoare cuprins între 2500-2700 grade Kelvin, în cazul becurilor incandescente.

Pe măsură ce temperatura luminii crește (valori intre 3500-5000 grade Kelvin) avem de-a face cu o lumina alba neutra, nici calda, nici rece. Peste 5000 grade Kelvin si pana la 10000 grade Kelvin  putem discuta deja de o lumină rece, similara cu lumina soarelui (5600 grade Kelvin), extrem de potrivită pentru activități precum cititul sau scrisul, datorită accentuării contrastelor și a evidențierii detaliilor.

Lumină caldă vs Lumină rece – spații din casă

Așa cum spuneam și mai sus, poți vedea temperatura de culoare pe cutia becului pe care vrei să îl achiziționezi. Așadar, în funcție de lumina (caldă, neutra sau rece) pe care corpul de iluminat o emană, în funcție de gradele Kelvin ale becului, tu îti poți face o idee despre spațiul pe care acesta îl va lumina.

Dormitor – lumină caldă oferită de veioză sau aplica de perete, pentru că acest spațiu trebuie să ofere intimitate, relaxare și o atmosferă primitoare.

Living – lumină calda oferită de lustră sau de lampadar, păstrând aceeași notă de armonie și ospitalitate. În general, lumina caldă este extrem de potrivită pentru spațiile de relaxare sau pentru încăperile în care cei dragi se adună.

Biroul – lumina neutra si rece este mult mai potrivită pentru acest spațiu, deoarece stimulează concentrarea prin scoaterea în evidență a detaliilor. Se recomandă folosirea acestui tip de lumină în spații precum zona de lucru, bucătăria sau baia, însă mare atenție la numărul de grade Kelvin de pe cutia becului pe care îl achiziționezi. O lumină prea rece poate fi extrem de deranjantă pentru ochi și implicit pentru puterea de concentrare.

Corpuri de iluminat, temperaturi optime

Vrei să cumperi online și în cel mai scurt timp posibil corpuri de iluminat pentru casa ta? Lumină caldă pentru camera celui mic? Lumină neutra sau rece pentru spațiul de lucru? Vrei să ai la îndemână o gamă completă de produse ce emană exact luminozitatea pe care o vrei, în funcție de un anumit spațiu al casei?

Atunci nu trebuie decât să intri pe eco-iluminat.ro și să treci prin tot catalogul cu produse, pentru că te așteaptă o mulțime de lucruri interesante, iar comanda se face mult mai simplu decât ai crede. Găsești lustre, aplice, lampadare, candelabre sau veioze pe Eco Iluminat, alături de multe alte surse de lumină, ce vor oferi caldură casei tale și lumina potrivită pentru fiecare încăpere.

Comentarii