MENIU CAUTĂ

(P) Știai aceste lucruri despre frigidere?

Distribuie

Prieteni buni în orice moment, dar mai ales când ne răcesc băuturile într-o vară toridă, frigiderele au o istorie plină de curiozități. Chiar dacă frigiderul nu este cel mai căutat produs din marile magazine, acestea ascund multe secrete. Tu le știai pe cele de mai jos?

Frigiderul funcționa cu alcool

Alcoolul a fost întotdeauna mai bun rece, chiar și în secolul al 19-lea. Asta considera și scoțianul James Harrison, care a inventat un sistem de refrigerare bazat pe eter. Patru ani mai târziu, primele frigidere apăreau pe piață, fiind destinate uzului industrial.

Astăzi, frigiderele fac parte din viața de zi cu zi, fiind utilizate la scară largă de către țările dezvoltate. Sunt fabricate în diferite culori, având capacități și funcționalități diferite și un consum energetic ce se află într-o permanentă scădere, indiferent de cât alcool dorești să răcești deodată.

România, în topul fabricanților

Când alături termenii „România” și „Frigidere”, gândul zboară automat la Găești, unde fabrica locală s-a dezvoltat constant. Aceasta produce atât modele Artctic, cât și Beko, 90% dintre acestea fiind destinate exporturilor.

Prezența în topul fabricanților de frigidere este dat de cele peste 2.5 milioane de unități produse anual. Nu e rău, nu?

Drumul până la freon

Până ca inginerii și oamenii de știință să descopere utilitatea freonului pe circuitul de răcire al frigiderului modern, amoniacul și alcoolul era folosit pentru a prelungi durata alimentelor. Acest lucru se întâmpla în secolul al 19-lea.

Introducerea freonului în circuitul frigiderului a survenit mult mai târziu, în 1920, când frigiderele au început să devină suficient de compacte pentru a fi instalate în case.

Dimensiuni deloc casnice

Dacă tot am adus vorba de mărimi, primele frigidere nu erau chiar încastrabile în mobila bucătăriei. Mai mult, primele modele puteau cântări până la 5 tone. Mult noroc cu transportatul pe scări!

Ofertă combină frigorifică Beko

Prețuri cât o mașină. La propriu!

Raportul dintre greutate și preț nu exista, însă primele modele domestice costau o avere: $714. Astăzi, suma nu pare mare, însă în 1922, când frigiderele începeau să apară în case, aceeași familie care dorea să cumpere un Ford Model T trebuia să scoată din buzunar doar $450.

Dacă ajustăm prețurile conform inflației, un frigider ar fi costat $10,472.93, în timp ce mașina care a revoluționat industria auto ar fi avut un preț de $6,600.58.

Acestea au fost numai cinci dintre lucrurile interesante și inedite despre frigidere. Cunoști și altele?

Comentarii