Iată editorialul scris de Petrișor Obae, cu titlul: Sfidarea la rang de lege! Ce au în comun Revelionul Vacanța Mare, Ionuț Cristache și Augusta Lazarov?:

Da, vă sfidăm! Și? TVR, Revelionul cu Vacanța Mare și de ce nu vedem pădurea de copaci! Ce au în comun Vacanța Mare, Ionuț Cristache, Augusta Lazaroz și fata de la Zile cu stil (știți, cea publicitatea deșănțată la Plush Bio? Încerc în continuare o scurtă (sper) radiografie. Cu politicul drept „combustibil” al sfidării.

Să mă explic:

„E o rușine!”, „Mă voi ocupa personal!”, „Jos cu Doina Gradea”, „Asta e educație?”. A plouat cu reproșuri și e ditamai scandalul cu Revelionul Vacanța Mare. Cel de 50.000 de euro, că doar Paginademedia.ro a scris în exclusivitate despre asta. OK, o dăm jos pe Gradea, dar asta rezolvă ceva? Nimic! Revelionul e doar o mică pată dintr-un lung șir de sfidări.

Problema este una structurală la TVR: ține nu de cine e șef, ci de cum se pune șeful. Politic! Câtă vreme conducerea Televiziunii publice e numită politic, tot mecanismul funcționează ca atare și alimentează sfidarea! Și cum în politică nu meritocrația, ci loialitatea primează, așa e și la TVR. Fiecare șef și i-a adus pe ai lui, nu a stat să aplice vreun criteriu de competență.

SFIDAREA este litera de lege într-un astfel de sistem politic, așa cum este TVR. Și nu ține de un om anume. Sistemul o permite. Un sistem în care nimeni nu dă socoteală nimănui.

SFIDĂM PARLAMENTUL. Amintiți-vă cum a venit cu avocatul Doina Gradea la Parlament și a refuzat să răspundă comisiilor. Avea „spate” politic.

SFIDĂM COLEGII. Nume din afara televiziunii au apărut pe post, fără ca profesioniști (încă) din TVR să fie băgați în seamă. Frustrările sunt mari, dar nimeni nu are curajul să vorbească. Un exemplu: Augusta Lazarov, adusă „pe ușa din spate”. Nu contest calitățile profesionale, ci modul în care a apărut. Aproape nimeni nu a știut. Ce a ieșit, vedeți și voi: un matinal cu numele Cu capul în zori, dar cu spiritul „Noapte bună, copii!”

SFIDĂM PRESA. Când a venit Ionuț Cristache în TVR, am întrebat pe ce criterii. Niciun răspuns clar. Toată lumea vedea doar că Cristache a fost înainte la Antena 3, de unde îl „sâcâia” pe Traian Băsescu. Și apoi că, pe Facebook, se exprima direct împotriva lui Klaus Iohannis. Să zică presa ce vrea, nu ne pasă! Ce o să pățim? Îi și dăm în judecată dacă scriu de salarii!

Și legat de Vacanța Mare i-am întrebat cum au fost aleși, de ce atâția bani. Mailul cu întrebările e încă la TVR.

SFIDĂM PUBLICUL. Am scris de multe ori pe Paginademedia.ro despre conținutul TVR. Revelionul este doar un exemplu. Ce să mai conteze publicul? Oricum, Guvernul ne plătește. Mai contează câți se uită?

SFIDĂM CONDUCEREA. Vacanța Mare, ca și Augusta Lazarov au ajuns la TVR ocolindu-se părerea consiliului de administrație. Cu tot felul de tertipuri (contractul cu Vacanța Mare, de exemplu, a fost spart în bucăți – 24.800 de euro pe o firmă, restul separate lui Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu. După 25.000 de euro, erau alte reguli).

SFIDĂM LEGEA. Vezi cazul emisiunii Zile cu stil, de care am mai scris, unde prezentatoarea Alina Ionescu făcea reclamă la greu la cosmetice (cum a ajuns Alina Ionescu la TVR e un alt subiect!) Și cine să ne amendeze? Ce, dăm din banii noștri?

Sistemul axat pe sfidare a funcționat mereu, indiferent de președinte. A contat doar „scala” acestei sfidări, influențată de personalitatea fiecărui președinte (și ajunsă la apogeu cu Doina Gradea).

Credeți că un alt președinte ar schimba fundamental instituția? Greșit! O persoană poate doar să diminueze mai mult sau mai puțin nivelul sfidării, dar sistemul tot e vulnerabil. Și se va găsi altcineva să îl speculeze.

Doar schimbare structurală – depolitizarea numirilor, contracte de management cu obiective și responsabilități penalizabile, criterii clare pentru toate pozițiile – pot reclădi TVR. Adică schimbarea legii.

Altfel, să nu ne mai mirăm de Vacanța Mare! Că au fost și vor mai fi și altele!

P.S. Și, pe scurt, despre cazul Vacanța Mare punctual:

  • Umorul poate fi mai reușit sau de prost gust. Iar prostul gust nu se penalizează.
  • Satira – mai fină sau mai brutală – e în AND-ul nostru, de la Constantin Tănase la Divertis sau Vacanța Mare. Evident că nu poate mulțumi toate gusturile. CNA nu cred că poate amenda ceva. Până acum, amenzile din zona de umor nu au fost pentru prost gust, ci pentru protecția minorilor (limbaj sau scene la ore nepotrivite). Dacă intri pe conținut, dai în cenzură.
  • Ce i se poate reproșa TVR ține de ce am întrebat și noi, printre altele: cum au fost aleși cei de la Vacanța Mare, pe ce criterii, au știut ce teme se vor aborda, ce invitați vor fi (Dan Bittman a fost la miezul nopții, la câteva săptămâni după declarațiile lui controversate), cum s-a ajuns la 50.000 de euro, de ce șefa TVR nu s-a consultat cu consiliul de administrație și de ce nu au supervizat cumva producția.
  • Rămânem cu ironia: Televiziunile dau gratuit reclama pro-vaccin a Guvernului, dar același Guvern plătește o televiziune – TVR, pentru glume cu iz de COVID.

Restul sunt detalii.


Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, a anunțat că marți, 5 ianuarie, președintele CNA, Monica Gubernat, va fi chemat la Parlament, după ce „pe banii noștri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie”. Totodată, Bulai a scris pe Facebook că „Doina Gradea (n.red – președintele director general al TVR) trebuie să plece”.

Membra CNA Dorina Rusu a reclamat ”spectacolul grotesc” al Revelionului organizat de doi foști membri ai grupului ”Vacanța mare”.

În noaptea dintre ani, de la ora 23:00, TVR a avut o emisiune „Revelion la mine acas” cu Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu. În emisiune s-au mai aflat Dan Bittman, dar și actorul George Tănase. Show-ul acestora a durat aproape două ore.

Citeşte şi:

Mărturia unei femei care și-a privit mama murind la Terapie Intensivă, după ce amândouă s-au infectat cu COVID

Se reiau zborurile către Marea Britanie de luni. Bulgaria, scoasă de pe lista galbenă în plin sezon de schi

Cum crede solistul Dan Byron că ne vom simți la primul concert cu o mulțime de oameni: „O să mor şi o să învii, cam aşa”

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Playtech.ro
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Observatornews.ro
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
HOROSCOP
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Știrileprotv.ro
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
Telekomsport
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%