Doi ani la rând, 2010 și 2011, Paștele a fost sărbătorit în aceeași zi de toți creștinii — ortodocși, catolici, greco-catolici, de evanghelici și reformați, de cultele neoprotestante, la fel și în 2014.
Sâmbătă seară, la Vatican, Papa Francisc a prezidat celebrarea Vigiliei Pascale în Bazilica Sf. Petru.
Duminică, în Catedrala Sf. Iosif din București, PS Cornel Damian va prezida, la ora 10,30, Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului.
Tot duminică, la Vatican, Papa Francisc va celebra, la ora 10,00 (ora Romei) Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piața Sf. Petru. După celebrare, Suveranul Pontif, de la balconul central al Bazilicii Vaticane, va rosti Mesajul de Paști și va împărți binecuvântarea Urbi et Orbi (către Cetate și lume).
Sute de credincioşi romano-catolici de etnie maghiară din Cluj-Napoca au participat, sâmbătă seara, la slujba de sfinţire a focului care a avut loc în faţa Bisericii „Sf. Mihail” din centrul municipiului, de unde au luat lumină. Aceştia s-au adunat, sâmbătă seara, în jurul orei 20, în faţa lăcaşului de cult, unde mai mulţi preoţi au aprins un foc, de la care s-a împărţit lumina, după care toţi cei prezenţi au intrat în biserică, pentru a asista la slujba de Înviere oficiată de preotul paroh Kovacs Sandor. La finalul slujbei, credincioşii au ieşit cu lumânări aprinse în mâini şi au înconjurat, o singură dată, într-o procesiune, biserica.
La Timişoara, numeroşi credincioşi catolici au celebrat Paştele în Domul Catolic din centrul municipiului. Celebrarea Vigiliei Pascale a început la ora 22, în faţa Domului, cu ritualul sfinţii focului. Apoi, credincioşii au intrat cu lumina nouă, binecuvântată, în Domul Sf. Gheorghe unde s-a intonat Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale). Au urmat Liturghia Cuvântului, formată din mai multe lecturi şi Psalmi din Vechiul şi Noul Testament, rostite în română, latină, maghiară şi germană, celebrant principal fiind Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara. La finalul evenimentului, credincioşii au ieşit din biserică pentru a participa la Procesiunea de Înviere. Partea muzicală a Vigiliei şi Liturghiei a fost interpretată de Corul „Exultate” avându-l ca dirijor pe dl. Bajkai-Fábián Róbert, organist al Domului. Slujbe similare au avut loc în toate bisericile catolice din judeţul Timiş.
În judeţul Arad, câteva sute de credincioşi catolici s-au adunat, sâmbătă seara, la Bazilica Papală Maria Radna pentru a participa la Slujba de Paşte, iar apoi au ieşit apoi cu lumânările aprinse în faţa mănăstirii.
Președintele sărbătorește Paștele al Sibiu
Preşedintele Iohannis de religie evanghelică, şi soţia sa Carmen, de religie catolică, vor sărbători şi ei Paştele, în acest weekend, la Sibiu.
Slujba de Înviere se va oficia în Biserica Catolică din Piaţa Mare, dar şi în celelalte lăcaşuri de cult de acest gen din ţară, iar potrivit tribuna.ro, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi soţia sa, Carmen, a ajuns la Sibiu, unde participă la slujba de Înviere de la Biserica Romano-Catolică din Piaţa Mare. Cuplul prezidenţial a ajuns la ora ajuns la ora 21.00 și a preferat să intre pe uşa secundară a bisericii, dinspre Piaţa Mică, pentru a evita camerele de luat vederi
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro