De Mihai Niculescu,

Scopul proiectului de lege a fost eliminarea posibilității ca prădătorii sexuali să mai poată primi închisoare cu suspendare pentru faptele comise. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputatul independent Oana Bîzgan.

„Propunerea prevede o serie de modificări prin care persoanele care săvârșesc abuzuri sexuale împotriva minorilor să nu mai primească circumstanțe atenuante, care duc la cazuri inimaginabile în care infractorii sexuali ajung să realizeze muncă în folosul comunității la centre pentru tineri și copii” a arătat inițiatoarea proiectului în expunerea de motive.

„Pe fondul lipsei dovezilor care să ateste constrângerea minorului la întreținerea actului sexual sau imposibilitatea acestuia de a se opune, legea permite ca astfel de infracțiuni să fie încadrate ca act sexual cu minor, nu ca viol. Astfel, în contextul în care ne confruntăm cu o recidivă de 70%, abuzatorii ajung să primească pedepse minime sau cu suspendare, rămânând în libertate, de cele mai multe ori în același domiciliu cu victimele pe care le-au abuzat (…) Victimele au fost considerate vinovate pentru abuzul suferit, fiind suspectate ca având un comportament neadecvat sau o vestimentație nepotrivită. În cazuri în care abuzatorii au de 3 sau de 4 ori vârsta copilului, statul român protejează abuzatorul și acuză victima” a mai explicat deputatul Oana Bîzgan.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

Oana Bîzgan a propus în proiectul de lege ca vârsta la care minorul să-și dea consimțământul să fie de 16 ani, iar pedepsele pentru act sexual cu un minor și viol să fie situate între 4 și 11 ani de închisoare – ceea ce implică eliminarea suspendării executării pedepsei, posibilă până în 3 ani de închisoare.

„Totodată, diferenţa de vârstă pentru care infracţiunile nu vor fi sancţionate va scădea de la 3 la 2 ani, cu scopul de a limita situaţiile în care abuzatorul primeşte pedeapsa minimă. De asemenea, propunerea prevede creşterea vârstei minime pentru care este un astfel de act poate fi considerat consimţământ, de la 15 la 16 ani, conform legislaţiei în vigoare”, se precizează în textul propus.

Pedepsele s-au înăsprit după dezbateri

Proiectul de lege a fost dezbătut marți în Comisia Juridică a Senatului, unde a primit amendamente, respectiv limitele de pedeapsă propuse de Oana Bîzgan au fost majorate. Cel care a făcut propunerea a fost senatorul PSD Șerban Nicolae.

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit
Recomandări

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit

 

Acesta a precizat că se impune ridicarea limitei minime a pedepsei, de la patru la cinci ani, dar și a celei maxime, de la 11 la 12 ani, „dată fiind gravitatea faptei săvârşite cu un minor care nu a împlinit vârsta de 15 ani, dacă făptuitorul a împlinit vârsta de 18 ani”, potrivit Agerpres.

Statisticile Curții de Casație arată că în perioada 2016 – 2018, s-au pronunțat „553 condamnări definitive pentru cazuri de act sexual cu minor şi alte 962 pentru viol. Chiar şi aşa, numeroase cazuri prezentate în presă relevă faptul că de foarte multe ori judecătorii schimbă încadrarea faptelor de natură sexuală cu victime minori de la viol la act sexual cu minori. În practică, instanţele româneşti continuă să încadreze cele mai multe fapte de abuz sexual comise asupra minorilor sub 14 – 15 ani ca act sexual cu un minor” a mai arătat inițiatoarea proiectului.

Libertatea a derulat, anul trecut, o serie de investigații referitoare la pedepsele mici și chiar la clemența pe care o primesc agresorii sexuali asupra copiilor. Citește AICI toate investigațiile Libertății despre prădătorii de copii.

Citeşte şi:

Șeful Consiliului Județean Brașov, politicianul PNL Veștea, fotografie alături de interlopul urmărit internațional, care își arată mușchii

Narcis Hogea, mărturie emoționantă la premiera filmului „colectiv”: ”Alex mi-ar fi spus «tată, trebuie să schimb ceva în viața mea»”

Angajații de pe nava Diamond Princess, unde un român s-a infectat cu coronavirus, își riscă viața pentru a avea grijă de pasageri. Condițiile în care sunt nevoiți să lucreze

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei
GSP.RO

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente