Mergi direct la conținut »
Peste 1 milion de români au salariile diminuate după revoluția fiscală (Blocul Național Sindical)
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Peste 1 milion de români au salariile diminuate după revoluția fiscală (Blocul Național Sindical)

Peste 1 milion de români au salariile diminuate după revoluția fiscală (Blocul Național Sindical)

Peste 1 milion de români au salariile diminuate după revoluţia fiscală, susţine Blocul Naţional Sindical (BNS), într-un comunicat de presă publicat marţi dimineaţă. 

Mai exact, potrivit BNS, aproximativ 1,2 milioane de salariaţi au salariile diminuate, în timp ce alţi 608.781 sunt expuşi riscului de diminuare.

„Doar aproximativ 50% din angajatorii din mediul economic din Romania au operat modificări ale contractelor individuale de muncă în vederea compensării transferului sarcinii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. 24% din angajatorii activi nu au operat nici o modificare a contractelor individuale de muncă, nici măcar pentru un singur contract.

La 31.03.2018 – erau înregistrate 2.196.895 de contracte de muncă cu timp complet cu salariul de încadrare egal cu salariul minim, adică 41,13% din totalul contractelor de muncă cu timp complet.

Ca efect al adoptării OUG 79/2017, de la 1 ianuarie 2018, România este singurul stat din Uniunea Europeană în care contribuţiile la asigurările sociale pentru sistemul de pensii şi cel de asigurări sociale sunt plătite integral de angajati”, precizează BNS, în comunicat.

Blocul Naţional Sindical prezintă şi o statistică bazată pe date furnizate de Inspecţia Muncii. Astfel:

1.135.418 salariaţi au înregistrat, în martie 2018 faţă de noiembrie 2017, reduceri ale veniturilor salariale nete, din care:

Interesele din spatele zborurilor private care duc sute de îngrijitoare din România la muncă în Austria, în plină pandemie. Oficial, sunt „repatriate”
Recomandări

Interesele din spatele zborurilor private care duc sute de îngrijitoare din România la muncă în Austria, în plină pandemie. Oficial, sunt „repatriate”

 

169.440 – salariaţi au suportat integral transferul sarcinii contribuţiilor,

965.978 salariaţi au suportat parţial transferul sarcinii contribuţiilor.

608.781 salariaţi au primit compensarea transferului sub formă de bonusuri, contractele lor de muncă au rămas însă neschimbate în ceea ce priveşte salariul de bază brut, ca urmare angajatorul poate decide oricând unilateral diminuarea sau stoparea acestor forme de remunerare.

Citiţi comunicatl integral al Blocului Naţional Sindical.

O analiză publicată de Libertatea arată că valoarea primelor primite de angajaţii din privat a crescut cu 68% în primul trimestru comparativ cu acelaşi interval din 2017, dar salariile au scăzut cu 13%. Cauza o constituie ”revoluţia fiscală”, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Reamintim, de la 1 ianuarie a intrat în vigoare trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Salariaţii suportă acum contribuţii de 35%, dintre care 25% pentru pensii şi 10% pentru sănătate.

Tot de la 1 ianuarie s-a aplicat reducerea impozitului pe profit de la 16% la 10%. Guvernul a luat această măsură pentru a evita scăderea lefurilor odată cu trecerea contribuţiilor.

De asemenea, de la 1 ianuarie au scăzut viramentele către Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.


CITEȘTE ȘI: 

EXCLUSIV/ Borcea a vândut pentru Protecția Copilului mai mult gaz decât consumă un spital!

Close
Închide
  Close