Obezitatea, definită de un indice de masă corporală (IMC) egal sau mai mare de 30 pentru adulți, a devenit principala formă de malnutriție în numeroase țări.
Prevalența obezității a crescut de două ori mai rapid în rândul copiilor și al adolescenților la nivel mondial, comparativ cu adulții.
Studiul a analizat măsurătorile greutății și înălțimii a peste 220 de milioane de oameni din 200 de țări, între anii 1990 și 2022.
În 2022, concluziile au indicat un număr estimat de 879 de milioane de adulți care sunt afectați de obezitate – 504 milioane de femei și 374 de milioane de bărbați. Numărul este de patru ori și jumătate mai mare decât cifra înregistrată în 1990.
În ceea ce privește copiii și adolescenții, estimările au indicat că 159 de milioane dintre ei erau afectați de obezitate în 2022, o creștere semnificativă față de cele 31 de milioane de persoane înregistrate în urmă cu treizeci de ani.
„Este foarte îngrijorător faptul că epidemia de obezitate care era evidentă în rândul adulților în mare parte a lumii în 1990 se reflectă acum la copiii și adolescenții de vârstă școlară”, a afirmat, într-un comunicat, Majid Ezzati, profesor la Imperial College London și autor principal al studiului.
El a subliniat, de asemenea, că, în paralel, subnutriția afectează în continuare sute de milioane de persoane, în special în țările cele mai sărace de pe glob.
În ciuda unei prevalențe în scădere, 347 de milioane de adulți și 185 de milioane de copii și adolescenți erau încă afectați de această afecțiune caracterizată de un IMC sub 18 în cazul persoanelor adulte.
„Subnutriția este responsabilă de jumătate din decesele copiilor sub 5 ani”, a precizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în comunicat.
„Pentru a combate cu succes ambele forme de malnutriție este vital să îmbunătățim semnificativ disponibilitatea alimentelor sănătoase și nutritive și accesul la ele”, a adăugat Ezzati.
Apel la acțiune în domeniul sănătății publice
Obezitatea este o afecțiune cronică și complexă care îi poate expune pe oameni la un risc crescut de boli precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, precum și anumite tipuri de cancer.
„Acest nou studiu evidențiază importanța prevenirii și gestionării obezității de la începutul vieții până la vârsta adultă, prin dietă, activitate fizică și îngrijire adecvată, după caz”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Deși organizația a stabilit obiective globale pentru a opri înmulțirea numărului de cazuri de diabet și de obezitate până în 2025, rata de prevalență în creștere înseamnă că este puțin probabil ca aceste obiective să fie atinse.
„În mod semnificativ, este nevoie de cooperarea sectorului privat, care trebuie să fie responsabil de impactul produselor (acestor companii) asupra sănătății”, a mai spus șeful OMS.
Doctorița Guha Pradeepa, unul dintre coautorii studiului, a subliniat, de asemenea, că problemele globale, cum ar fi schimbările climatice, întreruperile lanțului de aprovizionare, precum și inflația, sunt, de asemenea, factori de risc în această criză de sănătate publică.
„Efectele în lanț ale acestei situații sunt insuficiența alimentelor în unele țări și gospodării și trecerea la alimente mai puțin sănătoase în altele. Pentru a pune bazele unei lumi mai sănătoase, avem nevoie de politici cuprinzătoare care să abordeze aceste provocări”, a spus ea.
Fotografie ilustrativă / Sursa: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
gigiladrea • 03.03.2024, 00:08
pana cand statele nu vor obliga firmele sa reduca foarte mult sarea zaharul si grasimile ultimele pana aproape de zero si nu vor lua si alte masuri ptr a obliga prin lege populatia sa manance sanatos numarul obezilor va continua sa creasca puternic ca si pana acum si pana va fi toata lumea obeza in cca 50 de ani sau mai devreme ar mai trebui spus ca obezitatea creste mult riscul si conduce la o multime de boli in primul rand circulatorii si cancer dar si multe altele
tinca • 02.03.2024, 15:17
Rezultatul acestui studiu nu este deloc îmbucurător, mai ales ca obezitatea se produce de la vârste mici.
K476 • 02.03.2024, 11:58
Epidemiea de obezitate vine de la ce ne baga firmele in mancare cu aprobarea statului. Acum vor sa aprobe carne facuta in lavorator, un fel de carne crescuta cu substante nutritive, nici pulpa, nici muschi, un fel de tumoare, departe de departe de carnea animalului hranit cu ghinda, porumb, floarea soarelui, fan de pe munte s.a.m.d.. doar o tumoare.