MENIU CAUTĂ
, de Paul Barbu

Piețele financiare din România au reacționat negativ la alegerile din SUA

Distribuie

Pieţele financiare internaţionale au reacţionat impulsiv la anunţul privind victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, spun specialiștii. „Într-un scenariu similar celui care a urmat Brexit-ului, ne aşteptăm că această reacţie să se manifeste pe termen scurt, iar pieţele de acţiuni să-şi revină ulterior”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville.

Pe de altă parte, există şanse că dolarul american să se deprecieze în continuare faţă de euro, o presiune suplimentară fiind generată de probabilitatea ca Federal Reserve să nu majoreze dobânda de referinţă în şedinţa din decembrie.

„Piaţă românească a reflectat la rândul sau aversiunea la risc a investorilor la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de astăzi, cu o scădere de 2% a indicelui BET, care a fost însă parţial recuperată până la jumătatea zilei. Randamentul titlurilor de stat în lei a crescut până la un maxim de 3,23% pe an pentru scadenţă pe 10 ani, în condiţiile în care acestea sunt considerate active riscante de către investitorii străini”, mai spune Dumitrescu.

Totuşi, este posibil că piaţa titlurilor de stat să-şi revină pe termen scurt, dacă investitorii încurajaţi de prudenţă Federal Reserve vor decide să-şi asume din nou riscuri. Leul este de aşteptat să rămână în intervalul de variaţie obişnuit faţă de euro şi să se aprecieze în raport cu dolarul american.

La nivelul pieţelor internaţionale, o excepţie notabilă putea fi aurul, care ar trebui să evolueze pozitiv într-un nou context, care ar putea fi marcat de protecţionism economic şi politici anti-imigraţie, care ar afecta negativ creşterea economică globală, schimburile economice, investiţiile şi pieţele financiare.

Citește mai multe despre active financiare și Alegeri pe Libertatea.

Comentarii