Mergi direct la conținut »
Plajă pentru persoanele cu dizabilități, la Constanța. Conceptul e unic în Europa
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Plajă pentru persoanele cu dizabilități, la Constanța. Conceptul e unic în Europa

Plajă pentru persoanele cu dizabilități, la Constanța. Conceptul e unic în Europa

Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă pentru persoanele cu dizabilități. Turiștii vor avea parte de rampe de acces, o grădină senzorială de relaxare și scaune mobile plutitoare. Sectorul de plajă se află în zona Faleză Nord din Constanța și va fi deschis începând din sezonul estival 2018.

Sectorul de plajă va avea o suprafață totală de 22.000 de metri pătrați și o deschidere la mare de 200 de metri. Acesta este pus la dispoziție de Administrația Bazinală Dobrogea-Litoral pentru activități terapeutice, organizate de Centrul “Marea Neagră” din Constanța.

Parcul terapeutic va avea două zone de șezlonguri (100 de locuri) și două zone de cearșafuri (1.000 de locuri). Potrivit proiectului, plaja pentru persoanele cu dizabilități va fi dotată cu rampe de acces, o scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, două locuri de joacă, o zonă de stimulare auditivă și una de stimulare vizuală și tactilă, o alee senzorială, un atelier de olărit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități și un cort de prim ajutor.

Atelier de olărit și alee senzorială pe plaja pentru persoanele cu dizabilități din Constanța

Inițiatorii proiectului susțin că atelierul de olărit este una dintre activitătile terapeutice extrem de utile pentru îmbunătăţirea stabilizării articulațiilor membrelor superioare și pentru mobilitatea degetelor.

Totodată, zona de olărit va fi înconjurată de o alee senzorială, pe care turiștii vor putea merge cu picioarele goale, pe butuci de lemn, rogojină, pietre de rău, scoarță de copac, gazon, boabe de fasole. Acest lucru sporește atenția și satisface nevoia oamenilor de a fi mai aproape de natură, susțin specialiștii.

Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client
Recomandări

Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client


Citește și EXCLUSIV/ Anna Lesko s-a ascuns la mare să poată face topless. Strategie de vedetă!


Persoanele cu dificultăți locomotorii vor putea intra pe plajă cu ajutorul unei rampe de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu ușurință. Mai mult, oamenii vor beneficia și de 3 cărucioare mobile plutitoare, pentru a se bucură de apa mării.

Copiii, care prezintă dificultăți la nivel senzorial, vor beneficia de două zone speciale. Este vorba despre zona de stimulare auditivă, dotată cu instrumente muzicale, dar și despre zona de stimulare vizuală și tactilă, prin care vor avea posibilitatea de a experimenta lumea înconjurătoare prin cele trei simțuri.

Inițiatorii proiectului inedit susțin că au nevoie de 100.000 de euro pentru a construi plaja pentru persoanele cu dizabilități. De aceea, pe data de 5 și 6 mai 2018, peste 1.500 de oameni vor alerga 24 de ore pe plajă în stațiunea Mamaia pentru a promova şi pentru a strânge fondurile necesare acestui proiect.

Polițist local din Baia Sprie, filmat în timp ce dormea în mașina de serviciu. VIDEO
Recomandări

Polițist local din Baia Sprie, filmat în timp ce dormea în mașina de serviciu. VIDEO

„Cei peste 1.000 de participanți inimioşi de la prima ediție a evenimentului Alerg 24h ne-au reaprins speranța că spiritul civic încă nu a murit în România, iar oamenii sunt dispuși să ajute la creşterea calităţii vieţii copiilor cu dizabilităţi. Mai mult decât atât, sperăm ca mediul de afaceri din România să manifeste interes şi sprijin pentru acest proiect unic în Europa. Necesitățile unei persoane cu handicap, în special dacă este copil, sunt enorme, iar noi ne dorim să le arătăm că nu sunt singuri în această luptă grea spre recuperare. Cum recuperarea pleacă, în primul rând, de la starea de spirit, am proiectat acest sector de plajă cu foarte multe locuri de joacă și spații în care ei să se bucure de vară şi de mare”, declară psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagră”.

plajă pentru persoanele cu dizabilități

Organizatorii proiectului au sprijinul Administrației Prezidențiale și Ministerului Mediului

Organizatorii cer sprijinul oamenilor implicaţi în turism, al autorităţilor locale, motivând că proiectul de la malul Mării Negre este unul de interes național. În România sunt aproape 1 milion de persoane cu handicap, iar nevoia unei plaje doar pentru ei este vitală. Pentru implementarea proiectului, Centrul “Marea Neagră” a primit sprijinul Administraţiei Prezidenţiale şi Ministerului Mediului.

Accesul la facilitățile existențe vor fi oferite copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora cu titlu gratuit.


Citește și FOTO EXCLUSIV/ Retrași din lumea reflectoarelor, Dana Bertzer și Dan Creimerman își continuă povestea de dragoste. S-au căsătorit duminică a 29-a oară


 

 
 
Close
Închide
  Close