MENIU CAUTĂ
13 Iul. 2018 17:01

Planul Marii Britanii după Brexit. Cum o să acționeze guvernul de la Londra

Distribuie

Guvernul britanic a prezentat detalii ale propunerii sale cu privire la relația comercială post-brexit pe care o vrea cu UE, ce ar urma să pemită o strânsă cooperare economică și în domeniul securității, scrie AFP, care prezintă principalele puncte ale planului britanic după producerea Brexitului.

Planul a provocat demisia a foștilor miniștri David Davis (ministrul Brexitului), şi Boris Johnson (ministrul de Externe).

Zonă de Liber-Schimb

Executivul britanic propune să se înființeze o ”zonă de liber-schimb” încadrată de un ”set de reguli comune cu privire la bunuri și produse agroalimentare”.

Noile norme cu privire la mărfuri ar urma să fie elaborate în comun de UE și Marea Britanie, care va rămâne membru al agențiilor de reglementare ale unor sectoare foarte încadrate – chimie, medicamente, aviație, scrie Mediafax.

Parlamentul britanic ar dispune de dreptul de a respinge anumite noi reguli ce nu-i vor conveni, acceptând ”consecințele” pe care le-ar putea avea acest lucru.

Marea Britanie va părăsi politicile europene comune în domeniul agriculturii și pescuitului.

”Autonomia” Serviciilor

Propunerea Marii Britanii prevede că sectroul serviciilor să facă obiectul unor ”noi angajamente”, mai ambițioase decât regimul actual de echivalență între UE și țări terțe.

Noul regim ar implica, însă, un acces mai redus la piețe reciproce. El ar permite Marii Britanii să păstreze o ”autonomie” în reglementare și să legifereze în vedere protejării stabilității pieței sale financiare.

Regatul Unit acceptă sfârșitul ”paşaportului financiar”, care permite societăţilor să-şi propună serviciile fără restricţii în UE, de pe teritoriul regatului.

Sfârșitul liberei circulații a persoanelor

Propunerea britanică vrea ”să pună capăt” circulației libere a persoanelor, cu scopul de a reda Regatului Unit controlului asupra politicii sale a migrației. Londra promite să rămână, însă ”o nație deschisă și tolerantă”.

Executivul britanic aspiră, totodată, la un dispozitv care să le permită persoanelor cu cetățenie britanică și UE să ”să continue să călătorească în teritoriile unora şi celorlalţi”, să studieze sau să muncească în acestea.

Cadrul juridic

Regatul Unit vrea să se facă ”aranjamente instituționale și de guvernanță”, un mecanism de soluționare a conflictelor și un sistem de arbitraj independent, pentru ca ”această cooperare să poată funcționa corect”.

Un ”organ de guvernanță” ar urma să fie înființat, pentru a permite decidenților politici din ambele părți să ia decizii comune și să contribuie la evoluția formei viitoarei relații.

Marea Britanie confirmă, în același timp, și intenția de a părăsi jurisdicția Curții de Justiție a UE (CJUE), însă subliniază că tribunalele britanice ar putea să ţină cont de reglementarea europeană în cazuri care ţin de „reguli comune”.

Drepturi vamale și frontiere

Marea Britanie susține un ”acord vamal simplificat”, ceea ce înseamnă că regatul ar urma să colecteze drepturi vamale impuse bunurilor care intră pe teritoriul său și sunt destinate UE și ar aplica propriile taxe importurilor provenind din alte țări.

Acest dispozitiv ar permite evitarea instaurării unor controale la frontieră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Guvernul de la Londra recomandă să se evite orice drept vamal sau cotă în comerțul dintre Ue și regat.

Securitate

Guvernul britanic apără de asemenea o nouă relație strânsă în domeniul securității. Aceasta ar avea la bază împărtășirea ”capacităților operaționale” și de informații cu privire la dosare legate de infracționalitate și terorism.

Britanicii vor implementarea unui dispozitv similar mandatului european de arestare și să-și mențină cooperarea cu agențiile Europol și Frontex.

Executivul cere ”să continue” să participe la programe spațiale europene precum Galileo și Copernicus.

Londra subliniază, însă, asupra necesității respectării reciproce a suveranității deciziilor regatului uniunii, în domeniul Apărării și Politicii Externe, în pofida ”cooperării continue” căutate în aceste domenii.


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Irina Loghin se îmbracă, la 79 de ani, ca o adolescentă! Poartă blugi rupți și tricouri


 

Comentarii