Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Bilanțul "vestelor galbene": 31.000 de persoane protestează în Franța, dintre care 8.000 în Paris, iar peste 700 au fost reținute

Bilanțul „vestelor galbene”: 31.000 de persoane protestează în Franța, dintre care 8.000 în Paris, iar peste 700 au fost reținute

Mai mult de 30.000 de "veste galbene" manifestau sâmbătă, 8 decembrie, pe teritoriul Franţei, în a patra zi de proteste, dintre care 8.000 doar la Paris, unde au loc violențe. 30 de persoane au fost rănite, între care doi polițiști.

„La nivel naţional, cu tot cu cele de la Paris, suntem la peste 700 de reţineri pentru o participare la mişcare la mijlocul zilei de 31.000 de persoane pe teritoriul naţional, dintre care 8.000 la Paris”, a declarat Nunez la postul France 2, care a precizat că în capitala țării au fost efectuate 575 de rețineri, iar 423 de persoane au fost arestate preventiv.

În afara oraşelor, pe autostrăzi şi şosele s-au înregistrat numeroase puncte de perturbare, cu blocaje, baraje filtrante, devieri de trasee.

Pe Twitter, jandarmeria a anunţat că peste 5.000 de persoane au fost controlate pe reţelele rutiere şi la punctele de taxare, operându-se „numeroase reţineri de persoane violente care aveau asupra lor obiecte periculoase”. Astăzi, s-au înregistrat violențe în centrul Parisului și proteste în toată Franța!

Află mărturiile unor români stabiliți în Franța despre protestele din Paris: „Este o situație critică”!

Ministerul Afacerilor de Externe din România (MAE) a transmis o atenționare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Franţa.

În Franţa sunt în desfășurare cele mai ample proteste din ultimii ani. Francezii ies, de aproximativ o lună, în stradă nemulțumiți de politicile fiscale ale Guvernului, inclusiv creștera prețurilor la carburanți. Pagubele provocate de „Vestele galbene”, până acum,  se ridică la 4 milioane de euro!

Dar, chiar dacă Guvernul Franței a anunțat că nu va mai mări prețurile carburanților, în urma protestelor violente, oamenii au continuat să iasă în stradă, inclusiv astăzi, când s-au semnalat violențe și gaze lacrimogene în centrul Parisului! Polițiștii au efectuat 548 de rețineri și 210 de arestări preventive, iar în apropiere de Champs-Elysées e haos.

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația
Recomandări

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația

De altfel, proprietarii magazinelor de pe Champs Elysee și din alte cartiere din inima capitalei franceze și-au baricadat vitrinele cu plăci de lemn sau cu plase metalice, ca să nu fie sparte de demonstranți, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută. În plus, două dintre emblemele Parisului, Turnul Eiffel şi Muzeul Luvru, au fost închise.

Mai mult, meciurile din Franța, amânate din cauza „vestelor galbene”. Și partidele de la Euro 2018 de handbal feminin au fost reprogramate.

Forțele de ordine s-au pregătit și ele pentreu protestele de astăzi. 12 mașini blindate patrulează sâmbătă, 8 decembrie, pe străzile Parisului, împreună cu 8.000 de polițiști. În toată Franţa, au fost mobilizaţi aproape 90.000 de poliţişti şi jandarmi.


Citește și… Fiță în 1918, praf în 2018. Calea ferată, liantul care a modernizat România după Marea Unire, e la pământ după 100 de ani și are nevoie de investiții. Trenurile circulă la viteze din anii 1870


 

Close
Închide
  Close