Comitetul Național pentru Situații de Urgență a fost convocat de premierul Marcel Ciolacu, duminică dimineață, pentru aprobarea unor măsuri urgente de sprijinire a persoanelor din localitatea Grecești, județul Dolj, afectate de inundații, informează Guvernul României.
„Suntem alături de oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. Ținem legătura cu autoritățile locale pentru a oferi tot suportul necesar persoanelor afectate de inundații”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, care a convocat, duminică, 18 iunie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, potrivit comunicatului.
Conform hotărârii aprobate de CNSU, vor fi scoase de la rezervele de stat produse alimentare și apă, acestea urmând a fi distribuite locuitorilor afectați de inundațiile din localitatea Grecești, județul Dolj.
Este vorba despre 198 de conserve de carne de porc, 198 de conserve de legume, 198 de conserve de pate de ficat şi 500 de sticle de câte 2 litri de apă plată.
Inundații în sud-vestul țării
Mai multe județe din sud-vestul țării au fost afectate de inundații, în urma ploilor abundente din ultima săptămână.
Pentru protecţia populaţiei a fost necesară măsura evacuării temporare a 107 persoane din cinci localităţi – Cernăteşti, Greceşti, Maiag, Urda de Jos şi Nicolinţ, din județele Gorj, Dolj și Caraș-Severin.
Meteorologii au anunţat sâmbătă că furtunile se mută în jumătatea de est a României, iar 14 județe au fost sub cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Liliana60 • 18.06.2023, 18:02
Este chiar penibil ca Guvernul sa faca o stire din acest ajutor modest, care putea fi asigurat la nivel judetean prin cateva sponsorizari. Pe de alta parte, insa, avand in vedere insistenta cu care jurnalistii posturilor tv incercau sa obtina de la reprezentantii guvernului angajamente pentru ajutoarele financiare destinate remedierii gospodariilor afectate, precum si "entuziasmul" cu care sunt acordate astfel de ajutoare - mai cu seama in apropierea unor evenimente electorale - as propune Libertatii o analiza a urmatoarei anomalii : avem o lege care impune asigurarea obligatorie a locuintelor (o lege proasta, dar nu o comentam acum) si care prevede chiar sanctiunea amenzii, pe care ar trebui sa o constate/aplice primarul. Insa, ori de cate ori survin cele 3 evenimente asigurate : inundatii, cutremur, alunecari de teren, NIMENI nu aduce in discutie detinerea (cel putin) politei obligatorii, ci se discuta numai despre cum va ajuta statul/autoritatile locale pe cei loviti de calamitate. Acest mod de abordare a problemei, in special de catre media, stimuleaza de-responsabilizarea proprietarilor de locuinte, pe de o parte si, pe de alta parte, ii demotiveaza pe cei care respecta legea. Consider ca, pentru a primi ajutor (de completare, in functie de amploarea daunelor) conditia ar fi ca solicitantul sa detina polita PAD.