De Valentina Postelnicu,

Şeful statului a anunţat, vineri, la Palatul Cotroceni, că va ataca la Curtea Constituţională proiectul bugetului de stat pe 2019, pe care l-a numit „bugetul ruşinii naţionale”. Iohannis a atacat dur guvernarea PSD-ALDE şi i-a acuzat pe social-democraţi că nu guvernează pentru români, ci pentru Liviu Dragnea. El a dat exemplul sumelor alocate prin buget finanţării partidelor parlamentare, care s-au majorat de 20 de ori, comparativ cu anul 2016.

UPDATE ora 11.30 „Preşedintele s-a lansat într-un atac la adresa Guvernului şi a coaliţiei PSD-ALDE: Guvernarea PSD a eşuat!”

„Un lucru este clar, Guvernarea PSD a eşuat. În spitale, probleme peste probleme, aducaţia este subfinanţată, economia României este bulversată, mai ales după Ordonanţa 114, dată în mare taină, la sfârşitul anului trecut. De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiţie, păi întreaga Guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar, din partea PSD, de a pune mâna pe justiţie, de a politiza justiţia, ca ei să îşi rezolve problemele penale”, a spus Iohannis.

El a continuat: „De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD-ul guverneaz pentru Dragnea. PSD-ul este incompetent şi incapabil să conducă România”.

Klaus Iohannis: „Bugetul ruşinii naţionale, asta este bugetul propus pentru 2019. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat”

Şeful statului a vorbit despre buget. „Bugetul ruşinii naţionale, asta este bugetul propus pentru 2019. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, încearcă să acopere nereuşitele multiple din timpul guvernării”, a spus preşedintele.

Vedeţi aici declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis:

 • Un lucru este clar: guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația este subfinanțată, economia României este bulversată, mai ales după Ordonanţa 114, dată în mare taină la sfârșitul anului trecut. De autostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiție? Păi, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiție, de a politiza justiția, ca ei să-şi rezolve dosarele penale.
 • De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea.
 • PSD este incompetent şi incapabil să conducă România.
 • Despre buget, Bugetul rușinii naționale – asta este bugetul propus pentru 2019.
 • Bugetul rușinii naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiției” și asta este prima mare minciună din buget.
 • Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârșitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiții, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile.
 • Acum câteva zile, un ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant, zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare. Auzi, în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare.
 • Aceștia nici nu vor să realizeze spitalele. Nu vor să realizeze investiții publice. Promit și nu fac.
 • În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense, sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150.000.000 va primi PSD din finanțarea partidelor. 150.000.000 din 270.000.000 propuse pentru finanțarea partidelor.
 • De 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Deci PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Pentru asta au bani.
 • O victimă sigură a acestui buget, o victimă foarte sigură este administrația locală, comunitățile locale din România primesc un miliard de lei mai puțin decât în anul trecut, un miliard de lei mai puțin, o mie de milioane de lei mai puțin decât anul trecut.
 • Cum să lucreze primăriile fără acești bani, cum să-și realizeze investiţiile? Evident că nu și le pot realiza. Primăriile vor trebuie să abandoneze investiții locale importante pentru a face față acestui buget.
 • Există însă, din păcate, și aspecte de neconstituționalitate în acest buget. Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituționalitate.
 • Nu se respectă obligații asumate de România față de Uniunea Europeană, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității.
 • Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituțională a României pe Bugetul 2019 – Bugetul rușinii naționale.
 • Aceeași soartă de sesizare a Curții Constituționale o va avea și Legea de aprobare a plafoanelor, pe care tot astăzi o voi trimite spre analiză Curții Constituționale a României.
Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!
Recomandări

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”
Recomandări

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația
Recomandări

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația


Declarațiile președintelui vor fi transmise LIVE pe Libertatea.ro. 

Preşedintele are două variante, în privinţa proiectului de buget pe 2019: fie îl retrimite în Parlament, pentru reexaminare, specificând care sunt articolele cu care nu este de acord, fie îl atacă la Curtea Constituţională.

În primul caz, procedura ar putea dura mai puţin, dacă majoritatea parlamentară se va concentra pe modificarea în regim de urgenţă a proiectului, sau nu va ţine cont de solicitările şefului statului şi vor adopta legea, în aceeaşi variantă trimisă iniţial la promulgare.

De altfel, în ultimii ani, PSD-ALDE a modificat foartze puţine proiecte de lege retrimise în Parlament, ignorând criticile preşedintelui.

Varianta atacului la Curtea Constituţională ar prelungi mai mult perioada în care legea va intra în vigoare. După decizia judecătorilor CCR, Parlamentul va fi obligat să modifice proiectul, dacă se vor găsi probleme de constituţionalitate.

Guvernul Dăncilă a adoptat deja o Ordonanţă privind majorarea alocaţiilor copiilor, însă a condiţionat intrarea în vigoare a acestei majorări de promulgarea legii bugetului de stat pe 2019, forţându-l pe şeful statului să semneze legea cât mai repede, asfel încât alocaţiile să fie mărite începând cu 1 martie 2019.

Klaus Iohannis a semnat numirea miniştrilor Daniel Suciu şi Răzvan Cuc, în Cabinetul Dăncilă, însă nu a făcut nicio declaraţie în cadrul ceremoniei. Este posibil ca preşedintele să explice de ce a acceptat cele două propuneri, după ce a refuzat în mai multe rânduri variantele Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici.

Şeful statului ar putea reacţiona şi la anunţul lui Tudorel Toader privind declanşarea procedurii de numire a unui nou procuror general, înainte ca mandalul lui Augustin Lazăr să se fi terminat.

De asemenea, Klaus Iohannis ar putea da o declaraţie şi despre controversata Ordonanţă nr. 7, adoptată săptămâna aceasta de Guvernul Dăncilă, care modifică legile justiţiei.

Citeşte şi: Libertatea are corespondent special la Madrid, la Congresul socialiștilor europeni, unde Dragnea și Dăncilă vor fi prezenți. Azi și mâine, socialiştii europeni îşi prezintă viziunea pentru viitorul Europei

Ilie Năstase l-a făcut praf pe Iohannis după ce a aflat că vrea să-i retragă decorația
GSP.RO

Ilie Năstase l-a făcut praf pe Iohannis după ce a aflat că vrea să-i retragă decorația

Horoscop 11 decembrie 2019. Berbecii pot deveni mai înțelegători cu cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 11 decembrie 2019. Berbecii pot deveni mai înțelegători cu cei din jur