„În țara noastră se înregistrează un fenomen îngrijorător, care a luat amploare și pune în pericol viitorul familiilor. Este vorba de creșterea numărului de persoane care au dezvoltat dependență de jocurile de noroc, atât adulți, cât și minori. Acest fenomen care distruge viețile multor concetățeni este cu atât mai îngrijorător, cu cât spațiile în care se poate juca sunt plasate aproape peste tot”.
Textul aparține mai multor parlamentari PSD care au depus, în aprilie 2023, o inițiativă care are ca obiect reglementarea spațiilor în care se desfășoară jocuri de noroc.
Nu este însă singurul proiect depus în Parlament, iar ele repetă același mesaj: trebuie să existe o reglementare mai strictă.
Toate proiectele privind jocurile de noroc se află în Camera Deputaților, for decizional, ele stând luni bune în comisii după ce au fost votate în Senat.
În sesiunea septembrie – decembrie 2023, inițiativele depuse de PSD, PNL, USR și AUR nu au fost puse pe ordinea de zi, deoarece nu există o decizie finală.
„Presiunea există, suntem mereu întrebați când votăm în Parlament. Dar, recunosc, există și o presiune nevăzută a industriei jocurilor de noroc”, declară un parlamentar pentru Libertatea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ca50676747c845d75621cdabd6101b94.jpg)
Lideri din PSD și PNL susțin, pentru Libertatea, că singurele proiecte care „au șanse să fie votate în februarie și martie” sunt cele depuse de majoritatea parlamentară. Nu și cele ale USR sau AUR.
„Au fost discuții cu industria de profil, nu se poate face pe repede înainte”, au motivat întârzierea surse parlamentare din coaliție.
PSD și PNL se ceartă care proiect să fie votat primul
Social-democrații au depus, în aprilie 2023, un proiect cu impact asupra „păcănelelor”. El a trecut de Senat și apoi s-a oprit.
Proiectul trebuie să primească raport final, înainte de a ajunge în plen la vot, din partea Comisiei de buget, Comisiei pentru politică economică, Comisiei pentru industrii și Comisiei juridice, condusă de Laura Vicol (PSD).
Până în ianuarie 2024, inițiativa legislativă nu a fost discutată în nicio comisie raportoare din Camera Deputaților.
Care sunt măsurile dorite de PSD:
- fără săli de păcănele în localitățile mai mici de 15.000 de locuitori
- o singură sală cu păcănele în localitățile de până la 20.000 de locuitori
- păcănelele să fie mutate în orașe și municipii la periferie, la cel mult 50 de metri de limita teritorială a localității (în interiorul localității)
- sala de jocuri de noroc nu poate să fie mai aproape de 300 de metri de școli, cămine, locuri de joacă, așezăminte culturale, așezăminte religioase
- număr limitat de păcănele în localitate: o sală de jocuri la 20.000 de locuitori. Un municipiu cu 300.000 de locuitori să nu aibă mai mult de 15 săli „cu păcănele” – jocuri tip slot-machine.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_34dbe74726c7f58bcfc05c6a53fa773e.jpg)
Care este calendarul propus de social-democrați
Libertatea a încercat să afle dacă proiectul urmează să fie scos de la sertar în noua sesiune, care începe la 1 februarie.
PSD promite că problema va fi rezolvată rapid, până la finalul lunii februarie.
„Proiectul nostru va fi votat în Parlament până la 1 martie 2024. Nu văd cine se poate opune când va fi supus la vot. Dacă intră rapid în vigoare, până la 1 iulie 2024 ar trebui să dispară păcănelele din sate. Pentru orașe și municipii, adică localitățile peste 20.000 de locuitori, termenul pentru a se adapta la noua legislație este de 12-18 luni. Nu trebuie să mai fie păcănele în centrul orașelor de la 1 iulie 2025, ci doar la periferie, în condițiile noii legi”, au precizat surse din conducerea PSD pentru Libertatea.
Social-democrații recunosc că vor să „rezolve problema” înaintea alegerilor din acest an, deoarece presiunea publică este una foarte mare.
„În sondajele noastre, tema legată de jocurile de noroc este foarte sus, cum a fost și cea legată de pensiile speciale sau majorarea pensiilor. Nu o putem ignora înainte de alegeri”, au spus sursele citate.
Presiunea jucătorilor din piața jocurilor de noroc
Proiectul PSD nu rezolvă însă trei probleme, iar industria jocurilor de noroc pune presiune pentru ca forma finală să fie „mai blândă”, spun surse parlamentare.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_92d74b0637153c8985832ebf962cc444.jpg)
Din informațiile Libertatea, situația se prezintă astfel:
- Proiectul nu interzice casele de pariuri în orașe și nici nu le mută la periferie, ci interzice sălile cu aparate de tip slot-machine (păcănele). Dacă într-o casă de pariuri există și păcănele, aparatele de tip slot-machine vor fi scoase după adoptarea legii. Problema a rămas în discuție și se negociază în coaliție și cu industria de profil. PSD trebuie să decidă dacă vrea să trimită și casele de pariuri la periferie.
- Industria jocurilor de noroc, dar și marile centre comerciale insistă, potrivit mai multor surse din coaliție, să existe „păcănele în malluri”, dacă sala are intrare separată și se află la ultimul etaj, dar și în hoteluri, dacă accesul nu este din stradă. Nu există o decizie finală în privința mallurilor, politicienii par de acord cu „păcănele în hoteluri”, potrivit mai multor surse parlamentare.
- Proiectul nu interzice publicitatea la jocurile de noroc.
Liberalii vor un vot „la pachet” cu interzicerea publicității
„Proiectul nostru reprezintă o prioritate pentru PNL în această sesiune parlamentară. Vom susține toate proiectele care au ca obiect de reglementare interzicerea publicității pentru jocurile de noroc. Este un termen rezonabil pentru adoptarea proiectelor în luna februarie”, a declarat, pentru Libertatea, Gabriel Andronache, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.
Proiectul la care face referire Andronache a fost depus în noiembrie 2022 de Adrian Cozma, deputat PNL și vicepreședinte al partidului, și vizează interzicerea reclamelor la jocurile de noroc.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2024/01/3431821611093239421475372690804471305642374n-1024x681.jpg)
Și proiectul liberalilor a trecut de Senat, dar s-a blocat în Camera Deputaților. Proiectul a suferit modificări majore chiar din partea senatorilor PNL.
Față de versiunea inițială, senatorii au decis, pe 1 martie 2023, să permită reclamele la jocurile de noroc între orele 23.00 și 6.00, iar reclamele outdoor nu pot depăși 30 mp.
Proiectul PNL interzice jocurile de noroc la mai puțin de 300 m de locurile de joacă sau școli. În Camera Deputaților, inițiativa nu a fost discutată în vreo comisie raportoare.
„Inițiativa PSD trebuie votată la pachet cu cea a PNL. Nu văd de ce să votăm doar inițiativa PSD și ei să mențină publicitatea la jocurile de noroc”, a declarat un lider liberal pentru Libertatea.
Decizia va fi luată în coaliție, a precizat sursa citată.
PSD spune că vrea să protejeze fotbalul
Social-democrații susțin că o interzicere a reclamelor de pariuri ar avea un efect nedorit asupra sportului, în special asupra fotbalului.
„Dacă scoatem publicitatea la jocurile de noroc, omor sportul, în special fotbalul, peste noapte. Fotbalul e finanțat de pariuri, omorâm fotbalul. Când mergi printr-un oraș mare ca Bucureștiul și la fiecare intersecție ai zece păcănele, care au propriile reclame, mașini pe afară, lingouri de aur, ce îmi mai trebuie mash-ul de pe bloc. Dacă nu văd mash-ul, nu mai intru, deși am Ferrariul în fața sălii de păcănele? Miza este să le închidem”, a fost replica venită din partea unui lider PSD.
USR a depus proiectele, dar inițiativele au șanse mici să fie adoptate
Aproape 80.000 de oameni au semnat pentru a susține inițiativa USR „fără păcănele lângă școli”.
„12.000 de săli de pariuri sportive. 400.000 de conturi online pe site-urile dedicate jocurilor de noroc. Sute de mii de dependenți. Mulți dintre ei și-au pierdut casele, locurile de muncă, economiile de-o viață. Mulți dintre dependenți sunt copii. Elevii ies și în pauze ca să joace în aceste săli de jocuri de noroc și nimeni nu acționează”, este mesajul postat de USR pe site-ul farapacanele.ro.
Uniunea a depus șase proiecte de lege care vizează industria jocurilor de noroc:
- Diana Stoica, Filip Havârneanu și Sebastian Cernic au depus un proiect care interzice păcănelele lângă școli, parcuri, centre culturale și spitale;
- Diana Stoica și Daniel Blaga au depus un proiect privind interzicerea reclamei stradale la jocurile de noroc;
- Tudor Pop, Adrian Wiener și Beniamin Todosiu au un proiect prin care sălile de jocuri de noroc nu pot funcționa în localitățile sub 5.000 de locuitori, la parterul blocurilor sau la o distanță mai mică de 300 de metri de altă sală de jocuri de noroc;
- Victor Ilie și Beniamin Todosiu au inițiat un proiect prin care deschiderea sălilor de jocuri de noroc să fie făcută cu aviz de funcționare din partea primăriei;
- Parlamentarii USR Diana Stoica, Filip Havârneanu și Sebastian Cernic au inițiat un proiect prin care membrii Comitetului de Supraveghere al Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc să nu poată juca;
- Deputații USR Adrian Wiener și Diana Stoica vor ca reclamele la jocurile de noroc să fie însoțite de mesajul: „Jocurile de noroc implică riscuri: îndatorare, dependență, singurătate”.
Un proiect AUR, depus de senatorul Adrian Costea, este la Senat. Potrivit acestuia, jocurile de noroc de tip slot-machine se pot desfășura doar în stațiunile turistice de interes național.
Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc susține că va crește „activitatea la negru”
Odeta Nestor, președinta Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță, susține că, dacă proiectele din Parlament legate de jocurile de noroc vor fi votate în forma propusă, va crește „activitatea la negru”.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2024/01/odeta-n-1024x683.jpg)
„Vor dispărea de la parterul blocurilor, dar vor apărea la subsolul blocurilor. Activitatea există și va exista. Statul român trebuie doar să găsescă pârghiile să controleze domeniul și în niciun caz să îl ascundă. Prin demersul de a le scoate din oraș, nu vor decât să le trimită într-o zonă neagră. Pentru cei care sunt obișnuiți să joace unde locuiesc vor veni în întâmpinarea lor cei care vor opera la negru”, a spus Odeta Nestor, care în perioada 2013-2017 a fost președinta Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.
În privința interzicerii publicității la jocurile de noroc, Odeta Nestor susține că industria ar putea fi de acord cu reducerea dimensiunii mash-urilor sau cu renunțarea la acest tip de publicitate.
De asemenea, Nestor a spus pentru Libertatea că industria jocurilor de noroc ar putea agrea să renunțe la publicitate în timpul evenimentelor sportive transmise live, dar trebuie să existe o discuție în Parlament pe acest subiect.
Proiectul cu sălile de jocuri de noroc la cel puțin 300 de metri de școli, biserici, parcuri, cămine, așezăminte culturale nu este însă susținut de industrie.
„De ce 300 de metri, de ce nu 200 de metri, cine va măsura aceste sute de metri? Trebuie să se aibă în vedere cine o s-o pună în aplicare, altfel nu o va pune în aplicare”, a adăugat Odeta Nestor pentru Libertatea.
Potrivit acesteiea, statul român ar trebui să se implice mai mult în proiecte de prevenire a dependenței față de jocurile de noroc, să fie explicată această activitate tinerilor.
Un alt reprezentant al industriei jocurilor de noroc contactat de Libertatea a declarat că așteaptă discuțiile din Parlament pentru proiectele aflate pe traseul legislativ.
Guvernul a reglementat, în octombrie 2023, că publicitatea outdoor nu poate să depășească 35 mp și a pus noi taxe pentru industria jocurilor de noroc.
Foto ilustrativ: 123rf
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_4f35bffebab939260590f39f3a42b051.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_d1ba7525abe37252d882b48356668181.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_c9dd5c6505d141357773be7718349cfd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_bc635ece0f5bb350c6e521ddd6d191ef.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_b7c23fecdcefe56e0885565fe909e326.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_153a2471fe508566f1a11db79855a5e1.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_82a8232b0bcfbc3c936de8802a1e7802.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_2285aef07d286e4dd0aa0bbc1baa0d1a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_c5b4d18e0936c436fd6d0d436e6291a7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_e6915d4aba3e4d64976033eee6afa193.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_ad296b5b37d0aa2737e6b29caca2bb0b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_8d5c7a8e444aa457fd174719e8afdcfe.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_34c917340766fcb215347afadd7258b1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_954bb08fb02b6fd02b848de76de29a9e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_7e67a9aed1a34fd2133dfa1f9b52f34d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_9e767df6dc18cb5704a0abe9b642a22a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_0f6201194691fe333e31f7d46e398205.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_f908da1961b1ee907a41ccd29ae80a33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_78db589cbe0c4b14a997ddbbd04367c6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_62ed0b943bb0ed0a9d2feed6bd675b15.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_b767cc591ee77427025b5d206cd30dcb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_0f20d56fa9427983adae921ebf28ccca.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_46a29506b1e107f00516eb62f320b5f9.jpg)
piciusz 30.01.2024, 18:30
sa le mareasca impozitele....
eugbor61 30.01.2024, 10:36
Nu am intrat si nici nu voi intra in asemenea "stabilimente"! Nu exista epitete si comparatii pentru traficul de acolo. Ma multumesc cu Loteria Romana. Oricum fenomenul nu poate fi oprit. Sunt multi bani la mijloc, iar statul nu stie sa profite. O impozitare de 75% ar fi benefica, mai ales daca banii vor fi directionati spre educatie si sanatate, casele de batrani sau oameni ai strazii.
Aura1 30.01.2024, 08:21
Este alegerea fiecărui om ce face cu finanțele proprii.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.