Victor Ciorbea ar urma să câştige aproape 36.000 de lei (aproape 7.800 euro) lunar. Cu voturi 182 „pentru”, 82 voturi „împotrivă” şi 10 abţineri, deputaţii au adoptat legea care modifică funcţionarea Avocatului Poporului. La propunerea comisiei juridice, cei care sunt în funcţia de Avocat al Poporului şi au ieşit la pensie, vor putea să-şi cumuleze atât indemnizaţia, cât şi pensia de serviciu.
Potrivit noii legi a salarizării, Avocatul Poporului are un salariu de 19.950 de lei. Pensia de serviciu,, în cazul judecătorilor CCR, reprezintă 80% din veniturile din ultimele 12 luni, însă menţionăm că Avocatul Poporului, ca funcţie, nu are sporuri din care să fie calculată pensia specială. În cazul lui, asta ar înseamna încă 16.000 de lei.
Amendamentul adoptat
“Avocatul Poporului precum și persoanele care au exercitat funcția de Avocat al Poporului îndeplinind condițiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituțională la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate beneficiază de pensie calculată și stabilită în aceleași condiții cu cea a judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu poate fi cumulată cu indemnizația pentru mandatul în curs de exercitare”, prevede amendamentul adoptat.
Pe de altă parte, deputaţii şi senatorii, care primesc şi ei pensie specială, nu-şi pot cumula indemnizaţia de vârstă cu cea de serviciu, dacă sunt în exercitarea mandatului.
Doar deputaţii USR s-au opus acestei modificări, aşa că legea a fost adoptată.
„Ruşine celor care cer pensii speciale. Ruşine, ruşine, ruşine! Dacă asta înseamnă justiţie socială…”, a spus useristul Cristian Seidler, în plenul Camerei Deputaţilor.
În acest caz, legea merge la Senat, forul decizional.
Datornic la ANAF
Anul trecut, Victor Ciorbea și soția sa figurau pe „lista rușinii” de la ANAF, având datorii la stat de peste 363 de mii de lei (80 de mii de euro), din care datoria pe numele Avocatului Poporului era de 82 de mii de lei.
„Sunt datorii acumulate în perioada de criză. Am tot plătit şi s-au redus simţitor. A fost o societate de avocatură, deţinută împreună cu şoţia. De când sunt Avocatul Poporului m-am retras din firmă, ea a rămas cu un cabinet de avocatură. În perioada de criză s-au adunat toate. Mai puţini clienţi, au crescut mult dobânzile la bancă, unde avem un credit pentru construcţia unei locuinţe. Aşa s-au creat aceste datorii. S-au plătit şi multe penalităţi. În ritmul ăsta sper că, într-un timp relativ scurt, să achităm integral. Nu am făcut nicio secundă evaziune fiscală. Suntem datori pentru că suntem cinstiţi”, s-a apărat atunci Victor Ciorbea.
„Precizez că, în ultimii 10 ani, am plătit către bugetul de stat 1.600.000 de lei, reprezentând taxe și impozite, pe lângă suma de aproximativ 6.000.000 lei, rate bancare. Menționez faptul că atât eu, cât și soția mea facem eforturi deosebite pentru achitarea restului rămas de plată către bugetul de stat, precum și a celorlalte datorii, îndeplinindu-ne astfel, cu totală responsabilitate și bună credință, obligațiile de cetățeni”, a mai precizat atunci Avocatul Poporului.
Fiica sa trăiește pe picior mare în SUA
Dacă Victor Ciorbea figura în trecut cu datorii la stat, fiica sa, Oana, trăiește pe picior mare, în SUA. Ea absolvit Facultatea de Științe economice la Harvard și deține un apartament de lux în celebrul cartier din New York, Manahttan, împreună cu soțul ei. Locuința ar fi evaluată la o sumă fabuloasă. Apartamentul are o suprafață de 98 de metri pătrați și este estimat la 750.000 de dolari, potrivit one.ro. Oana Ciorbea este căsătorită cu un afacerist de succes, Chandler Reedy, care este șeful unei companii de investiții care gestionează peste 35 de miliarde de dolari, potrivit Click.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!