Președintele retrimite Parlamentului proiectul PSD privind Programul Carne de porc în fermele româneşti

15 iunie 2017 16:40 De:

Președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului proiectul de lege privind Programul Carne de porc în fermele româneşti, prin care crescătorii vor primi ajutoare de 86 milioane de euro, sumele fiind destinate depăşirii dificultăţilor înregistrate de către producătorii din acest sector. Șeful statului spune că legea a fost adoptată cu ignorarea normelor europene în materie, anunţă Administraţia Prezidenţială.

În cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, se arată că prin această lege sunt reglementate criteriile de eligibilitate şi modalitatea de accesare a Programului, cuantumul şi modalitatea de acordare a ajutorului de stat, precum şi durata de aplicare şi bugetul schemei de ajutor de stat. Astfel, se precizează că art. 17 din lege prevede că Programul se va desfăşura pe perioada 2017-2020.

De asemenea, se arată că în contextul în care legea transmisă la promulgare nu prevede un termen pentru intrarea sa în vigoare, conform art. 78 din Constituţie aceasta va intra în vigoare la trei zile de la publicare. Totodată, art. 19 din legea transmisă la promulgare prevede că, în situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător.

„Aceste ultime dispoziţii ale legii transmise la promulgare, ce pun în evidenţă faptul că la data adoptării acesteia nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ, în scopul evitării consecinţelor negative – atât pentru statul român, cât şi pentru beneficiari – ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligaţii procedurale”, se precizează în cererea de reexaminare.

Şeful statului subliniază în document că în domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei, Comisia Europeană este singura instituţie care decide asupra compatibilităţii măsurii cu normele UE incidente. Astfel, cadrul normativ privind acordarea ajutoarelor de stat este stabilit în Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Potrivit art. 107 alin. (1) din TFUE, cu excepţia derogărilor prevăzute de tratate, sunt incompatibile cu piaţa internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice formă, care denaturează sau ameninţă să denatureze concurenţa prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, în măsura în care acestea afectează schimburile comerciale dintre statele membre.

Proiectul adoptat de Parlament impune o schemă de ajutor de stat, prin care se dorește ajutorarea crescătorilor de porci din România. De aceste beneficii vor avea parte persoane fizice și juridice, asociații familiale dar și cei din industria creșterii porcilor.

Ioana Bran, deputat PSD a precizat că trebuie încurajat consumul de produse românești. ”Menținerea la acest nivel de producție va avea efecte și asupra consumului de cereale și a forței de muncă”, a spus aceasta, precizând că trebuie încurajată producția autohtonă.

Opoziția a criticat proiectul, precizând că este insuficient.

Potrivit proiectului, pentru accesarea programului, producătorii de carne de porc din România trebuie să livreze către abatoare autorizate, în care se face clasificarea carcaselor de către clasificatori autorizaţi, minimum 600 şi maximum 100.000 de capete de porci graşi, anual, indiferent de numărul exploataţiilor acestuia.

„Se acordă ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 de euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate. În cadrul Programului carne de porc din fermele româneşti, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un pachet şi maximum 250 de pachete de sprijin/an/beneficiar. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), beneficiarii care depăşesc 250 de pachete de sprijin/an, intră în program cu maximum 100.000 porci graşi livraţi la abator şi clasificaţi, prin declaraţie pe proprie răspundere”, mai prevede proiectul.

Programul carne de porc din fermele româneşti urmează să se desfăşoare în perioada 2017 – 2020, iar suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în 2017 este echivalentul a 86 milioane de euro şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe acest an.

Sumele rămase necheltuite din plafoanele anuale, aprobate prin hotărâre a Guvernului, se reportează pentru anul următor al programului, cu aceeaşi destinaţie. Programul se va implementa după primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.

Recent, în presă a apărut informația că fiul lui Liviu Dragnea este proprietarul unei ferme de porci pe care ar fi achiziţionat-o printr-un intermediar, de la compania Tel Drum. Pe 1 februarie, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă privind acordarea de ajutoare financiare pentru crescătorii de porci.

În acest context, liderul PMP Traian Băsescu a afirmat, într-o ședință de plen, că, decât să se facă o comisie de anchetă pentru bugetul Guvernului Cioloş, mai bine o comisie de anchetă pentru ferma de porci de la Tel Drum. Dragnea i-a replicat că nu intră în această mocirlă.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro