UPDATE Ora 18:50 Carmen Dan a oferit pentru Libertatea primele declarații, după anunțul făcut de Partidul Social Democrat.
Fostul ministru de Interne a declarat că ”se va ține cont și de justificarea” pe care o are fiecare parlamentar absent astăzi din Parlament, iar în cazul ei, ”lucrurile vor sta altfel”.
Declarațiile lui Carmen Dan pot fi citite aici.
”Partidul Național Liberal a fost disperat să nu piardă puterea, iar pentru aceasta a apelat la cele mai insalubre metode ale politicii românești, cumpărând – până în ultima clipă – parlamentari la bucată”, a informat PSD într-un comunicat de presă.
Moțiunea de cenzură depusă de PSD nu a putut fi dezbătută astăzi din cauza lipsei cvorumului de ședință. Le-a fost atât de frică să nu piardă puterea încât nici măcar pe cei cumpărați pe ultima sută de metri nu i-au lăsat să vină în sală!
Comunicat PSD:
”Astăzi, toți românii s-au putut convinge singuri cine susține corupția, traseismul și incompetența Guvernului Orban și cine se opune. Contrar celor susținute în declarațiile publice, USR și PMP au demonstrat astăzi că sunt la guvernare alături de PNL și responsabili pentru toate deciziile acestui guvern”, se mai arată în comunicatul PSD.
La finalul comunicatului, PSD anunță că ”Parlamentarii PSD au fost prezenți în sală, mai puțin 5 dintre ei care, în loc să-și facă datoria față de români, au ales trădarea. În prima ședință a Consiliului Politic Național aceștia vor fi excluși. Reconstrucția PSD nu se poate face cu trădători și oportuniști!”.
5 parlamentari PSD au lipsit: Roxana Pațurcă, Dan Ciocan, Carmen Dan, Cătălin Rădulescu și Adrian Todor
5 parlamentari PSD au fost absenți astăzi, în Parlament, în ziua în care trebuia să se voteze moțiunea de cenzură contra Guvernului Orban.
Este vorba despre Roxana Pațurcă, Dan Ciocan, Carmen Dan, Cătălin Rădulescu și Adrian Todor.
Au fost prezenți 226 de parlamentari, minimumul pentru votarea moțiunii fiind 233
Dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban nu s-au mai ținut, deoarece în ședința de astăzi, 31 august, nu s-a întrunit cvorumul.
Concret, au fost prezenți 226 de parlamentari, în condiţiile în care era necesară prezenţa a 233.
PSD a depus moțiunea de cenzură intitulată “Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată” pe 17 august, în Parlament. Documentul a fost semnat atunci de 205 parlamentari, dar pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul Orban să cadă, erau necesare 233 de voturi.
Pe 27 august, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că ”în acest moment sunt suficiente voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă”.
Ieri, cu o zi înaintea votului moțiunii de cenzură, grupul deputaților PNL a anunțat că nu va participa la votul pe moțiunea de cenzură, potrivit comunicatului transmis Libertatea de Florin Roman, liderul grupului parlamentar.