În domeniul iluminării, proiectoarele led reprezintă o evoluție a tehnologiei. Modul lor de funcționare nu se bazează pe becuri pline cu gaz aflat la o presiune ridicată, ci pe leduri pentru a genera lumină. Ledurile nu se încălzesc la fel de mult ca becurile tradiționale și de aceea unul din primele avantaje pentru care sunt atât de apreciate este faptul că nu consumă multă energie. Pe deasupra, lumina pe care o emit are și o culoare foarte precisă, potrivită atât pentru activitățile recreative, cât și pentru utilizarea în mediul business când este necesar.

Cum funcționează ledurile?

Pentru producerea luminii ledurile din proiectoare folosesc un proces numit electroluminiscență. Acest proces are loc atunci când energia trece prin materialele semiconductoare din interiorul ledurilor. Trecerea semnalelor electrice prin materialele semiconductoare declanșează electronii din interior, dar pentru că aceștia sunt prea mari pentru a merge mai departe, în vederea micșorării, eliberează un foton, o particulă de lumină, a cărei lipsă le permite să se strecoare în partea cealaltă. Și astfel, ledul începe să lumineze.

Procesul de electroluminescență este mult mai puțin solicitant decât aprinderea unui bec tradițional care luminează doar atunci când firul din interiorul său se încălzește suficient de mult încât să lumineze și de aceea consumul de energie este mult mai mic. Iar acest consum mic de energie pentru led înseamnă mai puțin stres și implicit o durată mai mare de viață.

Cum sunt folosite ledurile pentru proiectoare?

Deși lumina emanată de proiectoare pare albă, în realitate aceasta este o combinație de lumină roșie, verde și albastră emisă de ledurile din interior. Combinate, aceste culori emit o lumină foarte apropiată de cea albă care se reflectă într-o serie de oglinzi minuscule sau printr-un sandwich cu straturi de afișaj. Astfel, putem spune că un proiector cu leduri funcționează la fel ca unul cu becuri tradiționale, singura diferență fiind sursa de iluminare.

INTERVIU | Les Knight, omul care vrea dispariția voluntară a omenirii pentru salvarea planetei. Ce spune despre România
Recomandări

INTERVIU | Les Knight, omul care vrea dispariția voluntară a omenirii pentru salvarea planetei. Ce spune despre România

Care sunt avantajele proiectoarelor cu becuri led?

În textul acestui articol am enumerat deja câteva avantaje ale proiectoarelor cu becuri led. Printre acestea se numără durata de folosire, energia economisită și calitatea luminii. La această listă mai putem adăuga și faptul că aceste proiectoare sunt mai puțin gălăgioase decât cele cu becuri tradiționale. Deoarece becurile led nu au nevoie de un curent de aer la fel de mare ca becurile obișnuite, ele sunt mai mici și nu emit la fel de mult zgomot.

Reacție dură a șefei Casei de Sănătate în cazul medicilor mituiți de companiile pharma
Recomandări

Reacție dură a șefei Casei de Sănătate în cazul medicilor mituiți de companiile pharma

Care sunt dezavantajele proiectoarelor cu becuri led?

Proiectoarele cu becuri led au și un dezavantaj. Ele sunt mai scumpe decât cele cu becuri tradiționale și astfel necesită o investiție mai consistentă. Dar luând în calcul faptul că ledurile au o durată de viață mai mare și consumă mult mai puțin decât becurile tradiționale, investiția se amortizează rapid și sigur.

De unde se pot achiziționa proiectoare led?

Există nenumărate tipuri de proiectoare led în funcție de nevoile consumatorilor. O gamă variată și completă de proiectoare led cu doi ani garanție se pot găsi la magazinul online led-star.ro. Acestea sunt în general proiectoare led slim sau proiectoare multiled și pot emite lumină albă rece sau lumină albă caldă.

Lumina albă rece este un tip de lumină potrivită în special în mediul de afaceri, dar și pe stadioane unde concentrarea este cheia succesului. Acest tip de lumină ține ochiul în alertă și nu-i induce corpului o stare de relaxare și amorțeală. În plus, pentru fotografia la lumină artificială, este mai potrivită decât lumina rece caldă deoarece scoate mai bine în evidență culoarea reală, naturală, a fiecărui obiect fotografiat.

Lumina albă caldă este un tip de lumină care induce o stare de confort și relaxare. Ea este ideală pentru parcuri, grădini și alte locuri cu destinație recreativă. Lumina albă caldă învăluie totul într-o strălucire galbenă, iar sub influența ei, fără a fi nevoie să aplici vreun filtru, fotografiile făcute capătă un aer vintage pe care unii fotografi pur și simplu îl adoră.

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 17 ianuarie 2020. Taurii au conflicte cu cei din mediul de la serviciu
HOROSCOP

Horoscop 17 ianuarie 2020. Taurii au conflicte cu cei din mediul de la serviciu