• Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat, miercuri, modificarea Codului Penal prin impunerea unui prag valoric de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu. 
  • În 2017, când Guvernul Dragnea-Grindeanu a încercat același lucru, dar cu un prag de 200.000 de lei, sute de mii de oameni au protestat în toată țara. 
  • Klaus Iohannis spunea, la Sibiu, în iunie 2018 despre o posibilă nouă Ordonanță 13 pe Codurile penale că „Societatea civilă să fie în alertă, să protestăm cu toată fermitatea”.
  • Ministerul Justiției anunță, într-un comunicat, că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag modic de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Scriitor și lider al mișcării civice „Vă Vedem din Sibiu”, Radu Vancu este de părere că dezincriminarea abuzului și a neglijenței în serviciu sub pragul de 50.000 de euro este „o mizerie”, dar crede că, în ultimii ani, mișcările civice și-au pierdut din avânt, din mai multe cauze, atât interne, cât și de ordin extern. 

Lider al mișcării civice „Vă Vedem”, despre revolta în fața unui nou OUG 13: „Partidele din Opoziție din 2017 încercau să ajute strada. E nevoie și acum să se trezească”
Radu Vancu, scriitor și lider al mișcării civice „Vă Vedem din Sibiu”
Cum îndrăznim? Mesajul unui profesor pentru Klaus Iohannis, „care a avut o atitudine de ciocoi”: Nu e adevărat că ați dat ce am cerut!
Recomandări
Cum îndrăznim? Mesajul unui profesor pentru Klaus Iohannis, „care a avut o atitudine de ciocoi”: Nu e adevărat că ați dat ce am cerut!

Printre cauzele interne pe care le enumeră ar fi și ceea ce Vancu numește „trădarea votului popular anti-PSD” de către președintele Klaus Iohannis, dar și fragmentarea și slăbirea Opoziției, în vreme ce factori externi, precum războiul sau pandemia au contribuit, de asemenea, la slăbirea activismului românesc. 

„O invitație directă la corupție”

Libertatea: Cum vi se pare dezincriminarea abuzului și a neglijenței în serviciu sub pragul de 50.000 de euro? 
Radu Vancu: Mi se pare o mizerie. Este aceeași poveste ca în Ordonanța dată de Dragnea. Nu văd cu ce ar putea beneficia societatea, în ansamblu, de pe urma unei astfel de prevederi. E dată în interesul unor politicieni care, pur și simplu, vor să își albească dosarul, la fel ca în cazul lui Liviu Dragnea. Sunt de acord că nu trebuie să fii urmărit pentru un pix, dar trebuia să facă fie un prag mult mai jos care să se refere la fleacuri de genul ăsta, fie să nu facă deloc acest prag, pentru că asta e o invitație directă la corupție. 

– Credeți că societatea românească se mai poate revolta așa cum se revolta în perioada lui Liviu Dragnea? 
– Cred că sunt mai multe cauze. Strada și-a pierdut energia, nu mai are reactivitatea pe care a avut-o ani la rând, din mai multe cauze. Practic, la noi, de la Roșia Montană până la Dragnea au fost vreo câteva valuri succesive de proteste, cu cauze diferite: Roșia Montană, Colectiv, Ordonanța 13 și așa mai departe, care au tot escaladat, unul după celălalt, și fiecare dintre ele a capitalizat energia valului anterior de proteste. Au fost vreo șase-șapte ani de proteste aproape continue. Era normal ca lumea să obosească. 

AFACEREA METROUL. Bacșișul lăsat statului român de „milionarul fără chip”, după ce a solicitat oprirea procesului privind mita de 1 milion de euro cerută pentru deblocarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei
Recomandări
AFACEREA METROUL. Bacșișul lăsat statului român de „milionarul fără chip”, după ce a solicitat oprirea procesului privind mita de 1 milion de euro cerută pentru deblocarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei

Cred că ce a descurajat cel mai mult strada a fost gestul președintelui Iohannis de a trăda votul popular, votul anti-PSD pe care îl solicitase. 

În momentul în care Iohannis a făcut asta, sunt sigur că strada s-a simțit trădată, mințită și a înțeles că nu mai poate avea parteneri credibili în cei mai mulți dintre politicienii Puterii. Atunci, cred că și asta a descurajat protestele. 

„Războiul – o cauză psihologică care demobilizează”

– Ce impact credeți că a avut, dacă a avut, celebrul protest din 10 august, în sensul descurajării străzii? 
– În 10 august am fost în București la proteste, după care a trebuit să plec. Data de 11 august m-a prins la Sibiu, la protestele de acolo și noi ne-am strâns atunci pentru că, dacă lumea n-ar mai fi ieșit la protest, atunci Dragnea și-ar fi atins scopul cu acea represiune. Au fost cel puțin 50.000 de oameni în 11 august la proteste, ceea ce a arătat că lumea n-a fost speriată, dimpotrivă. Lumea a fost îndârjită de acea represiune, cum se întâmplă și în țări mai represive ca a noastră. 

Deci nu cred că 10 august a fost o cauză. 

În ordine descrescătoare a importanței, cauzele pentru anestezierea străzii au fost următoarele: cea mai importantă a fost trădarea spiritului străzii de către Klaus Iohannis, apoi pandemia, iar acum cred că este războiul, care cumva este o cauză psihologică care demobilizează lumea. 

Președinta Maia Sandu nu l-a lăsat pe Viktor Orban să-i pupe mâna. Alte trei momente inedite de la summitul desfășurat în Republica Moldova
Recomandări
Președinta Maia Sandu nu l-a lăsat pe Viktor Orban să-i pupe mâna. Alte trei momente inedite de la summitul desfășurat în Republica Moldova

Dar sunt convins că strada poate să reacționeze. Dar, dacă politicienii își închipuie că tehnica asta a fierberii broaștei la foc mic – că ea nu simte nimic – pe care au aplicat-o până acum va funcționa perpetuu, se înșală. 

E nevoie doar de o lebădă neagră, de ceva impredictibil, de o prostie majoră pe care să o facă și strada se poate reactiva. Din păcate sau din fericire, politicienii noștri au resurse de prostie considerabile, deci pot oricând să reactiveze, fără să vrea, spiritul străzii. 

Lider al mișcării civice „Vă Vedem”, despre revolta în fața unui nou OUG 13: „Partidele din Opoziție din 2017 încercau să ajute strada. E nevoie și acum să se trezească”
Foto: Vlad Chirea / Libertatea

„Motive de revoltă sunt sigur că avem”

– Dumneavoastră, personal, vă simțiți acum destul de revoltat încât să ieșiți în stradă? 
– Sunt, deocamdată, dezgustat. Mă revoltă, în schimb, ce se petrece la ICR (Institutul Cultural Român – n.r.) Chișinău. Apropiata principală a lui Plahotniuc, doamna Monica Babuc, cea care a condus partidul după ce a fugit Plahotniuc, a fost numită șefă la ICR. Asta mi se pare o dovadă de prostie monumentală din partea statului român. Cum poți să ai Parteneriatul Strategic cu SUA și să numești în fruntea ICR Chișinău o persoană apropiată de cineva aflat pe lista de sancțiuni internaționale impuse de Statele Unite? Asta mă revoltă acum. Mă revoltă ce s-a întâmplat cu Autoritatea Electorală Permanentă și cu Toni Greblă. 

Motive de revoltă sunt sigur că avem, poate că civismul românesc se simte dezgustat și trădat, dar în niciun caz nu este dezactivat, eu sunt sigur că va reacționa.

Diferența între discursul lui Dragnea și cel al Puterii de azi

– Dar Dragnea a contribuit major la revoltele din 2017.
– Atunci, cu Dragnea, mai era ceva: Dragnea venea pe o culminație a unui discurs antieuropean, pe care îl avusese și Crin Antonescu cu câțiva ani înainte. 

Dragnea l-a preluat împreună cu Olguța Vasilescu și cu Codrin Ștefănescu și alți oameni care construiseră un discurs antieuropean. La Dragnea nu era vorba doar despre dezincriminarea abuzului în serviciu. Dacă i-ar fi ieșit, cu siguranță ar fi urmat multe alte gesturi din astea profund antidemocratice care se cuplau cu pericolul real al sancționării României la nivelul Uniunii Europene sau chiar al activării Articolului 6 împotriva României. Și asta îl făcea pe Dragnea atât de periculos în ochii noștri atunci. 

Acum, poate că lumea simte că discursul antieuropean al politicienilor de la Putere este ceva mai camuflat, mai domolit, poate de-asta senzația că pericolul prezent este mai mic. 

Lider al mișcării civice „Vă Vedem”, despre revolta în fața unui nou OUG 13: „Partidele din Opoziție din 2017 încercau să ajute strada. E nevoie și acum să se trezească”
Foto: Vlad Chirea / Libertatea

– Deci contează cum se raportează la nivel discursiv la Uniunea Europeană, dar la nivel de fapte? 
– Da, toate lucrurile astea nu mai par izolate, niște gesturi particulare și strict contextuale ale unor oameni care vânează niște funcții, ci toate încep să facă parte dintr-un sistem. Gândiți-vă la declarațiile proruse ale lui Vasile Dîncu, la povestea prorusă cu Bîstroe, lansată de Sorin Grindeanu. Acum, avem povestea cu Monica Babuc. 

Toate încep să facă parte dintr-un sistem. Asta va conta foarte mult în percepția publică, când lumea va fi sigură că această garnitură de politicieni începe să funcționeze antieuropean și, deci, împotriva intereselor celor mai legitime și mai importante ale României, atunci lumea sigur va reacționa. 

Până când le va percepe doar ca pe niște gesturi izolate de corupție, nepotism și așa mai departe, s-ar putea să nu reacționeze. 

– Ați spus că, în trecut, strada simțea că are un partener în Opoziție, la Putere, iar azi nu se mai petrece același lucru. Vedeți pe cineva din Opoziție care ar putea mobiliza proteste la ora actuală? 
– Aici aș răspunde pe două niveluri, ca să zic așa. 

Cred că era mai important, simbolic, pentru stradă, că simțeam un partener în președintele Iohannis. Amintiți-vă celebrul episod al gecii roșii, coborârea în stradă, printre protestatari a contat enorm. Apoi, faptul că, la Bruxelles, prelua mesajul străzii și dezumfla gesturile antieuropene ale lui Dragnea și ale companiei conta enorm pentru stradă. Simțeai că, la cel mai înalt nivel politic, cineva preia mesajul tău și îl duce către partenerii noștri europeni. 

Apoi, conta și că anumiți politicieni din Opoziție făceau același lucru. Amintiți-vă că PNL, atunci, solicita sau media obținerea avizului Comisiei de la Veneția în diverse privințe, USR făcea același lucru, adică partidele din Opoziție de atunci încercau și ele să ajute strada să păstrăm împreună România în Europa. 

„Te simți singur, într-un fel”

Acum, Opoziția e foarte fragmentată, e mult mai slabă decât atunci, din păcate. PNL a intrat în arcul Puterii și se comportă ca remorca PSD. 

Sunt două motive de descurajare pentru stradă: în primul rând, că Opoziția e atât de firavă și, în al doilea rând, că se și fragmentează, sunt tot felul de lupte pentru putere în interiorul unor partide foarte mici și și asta contează pentru civicul non-partizan, pentru omul din stradă care nu face parte din partide așa cum sunt eu și așa cum sunt sutele de mii de români care au ieșit în stradă. 

Faptul că te simți singur, într-un fel. E nevoie ca și Opoziția să se trezească, să lase, evident, deoparte micile orgolii – poate justificate, nu spun că nu sunt justificate luptele lor – , dar, când ai în față un mamut alcătuit din PSD și PNL și ai de luptat cu el pentru a menține un parcurs european al României, cred că misiunea asta de a păstra România în Europa, de a nu-i periclita destinul european e mai importantă decât micile jocuri intestine ale partidelor. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (1)

CRH_RO   •   29.03.2023, 20:22

Ce fac "politicienii" nostrii actuali cu acest abuz in serviciu care iti permite sa furi pana la 249.999 RON fara nci o consescinta, este legalizarea hotiei. Este un act de inalta tradare nationala, si ar trebui sa sufere consecintele.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Gestul UIMITOR făcut de Regele Charles la Cotroceni! Nici Iohannis nu se aştepta, imagini fabuloase
Playtech.ro
Gestul UIMITOR făcut de Regele Charles la Cotroceni! Nici Iohannis nu se aştepta, imagini fabuloase
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Viva.ro
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
PUBLICITATE
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
Ce salariu are Carmen Iohannis ca profesoară în Sibiu. Soția președintelui încasează mai mult din chirii
FANATIK.RO
Ce salariu are Carmen Iohannis ca profesoară în Sibiu. Soția președintelui încasează mai mult din chirii
Când intră banii pe cardurile pentru alimente și mese calde. O nouă tranșă din ajutorul guvernamental
Știrileprotv.ro
Când intră banii pe cardurile pentru alimente și mese calde. O nouă tranșă din ajutorul guvernamental
"De aici vie nu mai ieși, c***o!" Mărturia dramatică a femeii bătute cu toporul de șeful ei, în Șimian, după ce a vrut să demisioneze
Observatornews.ro
"De aici vie nu mai ieși, c***o!" Mărturia dramatică a femeii bătute cu toporul de șeful ei, în Șimian, după ce a vrut să demisioneze
"Nu am fost invitat, că nu sunt iubit". Reacţia lui Ilie Năstase despre vizita Regelui Charles al III-lea în România. Cu ani în urmă s-au cunoscut: "Mi-a zis că nu ştia că sunt român"
Orangesport.ro
"Nu am fost invitat, că nu sunt iubit". Reacţia lui Ilie Năstase despre vizita Regelui Charles al III-lea în România. Cu ani în urmă s-au cunoscut: "Mi-a zis că nu ştia că sunt român"
Florin Piersic a răbufnit după incidentul din Cluj! Ce spune despre imaginile în care înjură un cerșetor
Unica.ro
Florin Piersic a răbufnit după incidentul din Cluj! Ce spune despre imaginile în care înjură un cerșetor
Horoscop 2 iunie 2023. Leii se văd nevoiți să recunoască că răspund ușor unor provocări pe care, de obicei, le tratează cu detașare
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2023. Leii se văd nevoiți să recunoască că răspund ușor unor provocări pe care, de obicei, le tratează cu detașare