Depășiri ale concentrației maxime admise

Garda de Mediu anunţă că a trimis către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova rezultatele controalelor, pentru ca DSP să stabilească, la rândul său, care este impactul asupra sănătăţii populaţiei după ce mirosul de ouă stricate le-a făcut viața un calvar.

În acest sens, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova a desfăşurat o serie de controale la rafinăriile amplasate în jurul oraşului.

„Au fost constatate astfel depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru indicatorul hidrogenului sulfurat (H2S) în staţiile automate de monitorizare(…) În consecinţă, comisarii Gărzii de Mediu Prahova au aplicat sancţiuni contravenţionale în cuantum de 300.000 de lei operatorilor economici care nu au respectat prevederile legislaţiei de mediu”, informează, vineri, Garda de Mediu Prahova, într-un mesaj postat pe Facebook, potrivit News.ro.

Nordul orașului, în pericol

Astfel, „cele mai multe depăşiri au fost înregistrate în zona platformei industriale situate în zona de nord a municipiului Ploieşti”. Acolo funcționează o rafinărie operată de compania Rompetrol. 

Potrivit infoapa.ro, hidrogenul sulfurat este un gaz fără culoare, care are un puternic miros de ouă stricate.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Expunerea oamenilor la hidrogen sulfurat se face cel mai des prin următoarele industrii: petrol, gaze naturale, sol (agricultură), gaze din canalizare ce rezultă ca un produs secundar, procese de tăbăcire a pielii.

Hidrogenul sulfurat poate provoca efecte cronice asupra sănătății oamenilor. Organismele acvatice sunt și ele afectate negativ din cauza toxicității acestui gaz.

De asemenea, hidrogenul sulfurat afectează sistemul nervos central cu simptome precum amețeli, greață, dureri de cap, afecțiuni cu acțiune mai lungă cum ar fi colapsul fizic și leșinul. Leșinul prelungit poate duce la insuficiență respiratorie, hipoxie și, în final, la deces.

Plângeri repetate

Garda de Mediu precizează că rezultatele controalelor au fost comunicate şi Direcţiei de Sănătate Publică Prahova „în vederea unei analize cu privire la potenţiala afectare a sănătăţii publice”.

Garda Naţională de Mediu anunţă, de asemenea, că, împreună cu Agenţia Naţională de Mediu şi Ariei Protejate, va face verificări pe platforma industrială în zona de nord a oraşului Ploieşti, care se află în procedura de revizuire a Autorizaţiei Integrate de Mediu, „în urma acestor analize, existând posibilitatea impunerii de condiţii suplimentare necesare reducerii emisiilor”.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Verificările făcute de Garda de Mediu Prahova au loc după ce, în ultimele luni, numeroşi localnici din Ploieşti, inclusiv primarul oraşului, au criticat pasivitatea acestei instituţii, în condiţiile în care, de ani, în mod frecvent ploieştenii se plâng de aerul greu respirabil.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.