”Suntem totuși parlamentul României, suntem votați de cetățenii României”, a declarat senatorul PSD Claudiu Manda, întrebat de ziariști cum comentează avertismentul lansat de 12 țări occidentale, care au cerut României să evite schimbările legislative care ar slăbi statul de drept sau lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei.
Președintele comisiei SRI a arătat că mai întâi trebuie să vadă documentul respectiv pentru a exprima un punct de vedere, în condiţiile în care „nu vorbim de nicio modificare” operată joi în Codul penal.
„Să vedem documentul respectiv. Noi am avut situaţia în care era nu ştiu ce Comisie Europeană sau ce for european şi după aceea ne-am dat seama că era vorba de un fost arbitru. Modificările de la Codul penal, să fie cineva îngrijorat – în condiţiile în care nu vorbim de nicio modificare astăzi, pentru că probabil comisia va lucra în perioada următoare, va ajunge la prima Cameră, după aceea la a doua Cameră – e un pic cam mult”, a afirmat Manda după Biroul permanent.
La rândul lui, președintele comisiei pentru modificarea legislației penale, Florin Iordache a fost întrebat la Parlament în legătură cu scrisoarea celor 12 state partenere ale României.
„Înţeleg că a apărut o scrisoare din partea ambasadelor care îşi manifestă o serie de îngrijorări. Eu consider că aceste îngrijorări nu au niciun fel de motiv – cei care şi-au exprimat aceste îngrijorări, atâta timp cât nu sunt nişte precizări concrete – cele care vizează Codul de procedură penală, pentru că Cpp este în acest moment supus controlului de constituţionalitate la CCR, cred că în a doua jumătate a lunii sau la începutul lunii iulie va fi supus controlului de constituţionalitate. Şi, ca de fiecare dată, dacă CCR va constata că anumite articole nu sunt în concordanţă cu Constituţia, fără îndoială vor reveni în Parlament şi le vom modifica. Dar, aşa cum sunt făcute, nu dau niciun motiv pentru a fi îngrijoraţi, pentru că, prin acel Cod de procedură penală, nu am făcut decât să punem în concordanţă legislaţia noastră atât cu directivele europene, cât şi cu deciziile Curţii”, a precizat Iordache.
El a amintit că, deocamdată, Codul Penal se află în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale.
„Nici noi nu ştim cum va arăta în urma dezbaterilor, dar, aşa cum va ieşi din comisie şi va fi discutat în Senat şi ulterior în Camera Deputaţilor, va fi supus controlului de constituţionalitate. Lupta anticorupţie va continua. (…) Şi acele îngrijorări – că anumite tratate sau acorduri internaţionale ar fi într-un fel sau altul prejudiciate – fără îndoială că odată cu adoptarea de către Parlament, prin controlul Curţii şi promulgate de preşedinte, vor fi nişte modificări bune”, a spus Iordache.
Deputatul PSD a susţinut că a existat mereu o colaborare cu Comisia de la Veneţia. „Din câte ştiu eu în acest moment avem cel puţin o decizie a CCR care nu e respectată. Despre acea nerespectare a deciziei CCR văd că treceţi prea uşor. Cred că nu trebuie să ne spună Comisia de la Veneţia că deciziile CCR sunt obligatorii şi sunt de imediată aplicabilitate”, a mai spus preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei.
Statele Unite, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia au făcut, joi, un apel către politicienii aflați la putere, pentru a nu aduce modificări Codului Penal și Codului de Procedură Penală care să ducă la un regres în lupta împotriva corupției.
Cele 12 ambasade spun că urmăresc cu atenţie schimbările la Codurile penal şi de procedură penală.
”Ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane”, precizează sursa citată.