Răspuns: Aveţi posibilitatea intentării unei acţiuni în justiţie pentru a vă recupera bunul. Pentru a demonstra declaraţiile făcute, vă puteţi folosi de orice mijloc de probă (de exemplu: declaraţii cu martori, probă cu înscrisuri). De asemenea, există şi calea unei acţiuni penale pentru săvârşirea infracţiunii de furt, conform art. 208 Cod Penal.
Am o hotărâre judecătorească de doi ani pentru un partaj. Am făcut partajul, dar soţia trebuie să-mi mai dea nişte bani. Ce pot face, pentru că nu mai reuşesc să-i iau de la ea. Sebastian Ganea, Bucureşti
Răspuns: Hotărârea de partaj definitivă şi irevocabilă constituie titlu executoriu şi este susceptibilă de executare silită, astfel încât puteţi apela la un executor judecătoresc pentru a demara procedura executării silite.
Ce acte sunt necesare pentru o dezmoştenire? Niculina Tănăsescu, Bucureşti
Răspuns: Conform art. 655 Cod Civil: “Sunt nedemni de a succede şi prin urmare excluşi de la succesiune: 1. Condamnatul pentru că a omorât sau a încercat să omoare pe defunct. 2. Acela care a făcut în contra defunctului o acuzaţie capitală, declarată de judecată calomnioasă. 3. Moştenitorul major care, având cunoştinţă de omorul defunctului, nu a denunţat aceasta justiţiei.” Pentru a deveni incidente aceste prevederi şi a opera o dezmoştenire trebuie să existe o hotărâre definitivă şi irevocabilă de condamnare a moştenitorului.
Am trăit în concubinaj cu un fost coleg 20 de ani. El era cununat şi avea copii, locuia cu soţia, iar la mine venea doar o dată, de două ori pe săptămână. Acum m-a dat în judecată ca să-i dau jumătate din casă, deşi aceasta îmi aparţine mie, iar el nu a plătit absolut nimic pentru ea. Are vreun drept asupra locuinţei? Elena N., Bucureşti
Răspuns: Instanţa de judecată va fi cea care va decide dacă reclamantul are sau nu vreun drept de proprietate asupra apartamentului. Dv. însă puteţi folosi, în cursul judecăţii, pentru a vă demonstra susţinerile, orice probă (înscrisuri, martori, expertiză etc.).