Mergi direct la conținut »
Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

La Secția de Recuperare a spitalului Județean ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța, cunoscută drept fostul spital din Eforie Sud, pică pereții pe pacienți, prin găurile acoperișului plouă, pacienții internați mănâncă mese reci și fac dușuri la temperaturi extreme!

De Mihai Toma,

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, spune că știe situația și că ministerul a finanțat, în 2018, reparații la spital, însă mare parte din bani s-au întors la minister, nefolosiți. O altă cheltuială de 8 milioane de lei a acoperit renovarea ambulatoriului, însă nu și secția pentru internări.

  • Inaugurat în 1908 de principesa Maria, cel mai cunoscut spital “de oase” din țară fost închis temporar în 2011 și în 2013, din cauza situației deplorabile în care ajunsese.
  • Prin Hotărârea de Guvern nr. 426 din 26 iunie 2013, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, denumirea oficială, a fost desființat de Ministerul Sănătății, devenind secție în cadrul Spitalului Județean ”Sf. Apostol Andrei” Constanța.
  • Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie are 40 de paturi în regim de spitalizare continuă și patru paturi pentru spitalizare de zi, plus un ambulatoriu.
  • Ambulatoriul a fost recepționat cu fast în vara anului trecut, după o investiție de 8.000.000 de lei din bani europeni, numai că internările se fac într-o aripă uitată de modernizare, care este la nivelul de “pică pereții pe noi, pacienții”.

“Baza de tratament din cadrul Ambulatoriului a fost modernizată prin Programul Operațional Regional 2007-2013 și inaugurată în iulie 2018, fiind dotată cu aparate medicale de înaltă performanță”, se arăta pe site-ul Spitalului Județean de Urgență Constanța în vara lui 2018.

EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
Recomandări
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
 
Secție medicală ambulatorie

După doi ani de întârziere, Consiliul Județean reușea să inaugureze noua secție medicală ambulatorie. Conform anunțului CJ, întârzierile au fost cauzate de anularea primei licitații, care fusese neconformă. Ulterior, cea de-a doua licitație a fost câștigată de Nova Intermed.

Proiectul a avut o valoare totală de 7.907.078,74 lei şi includea și modernizarea infrastructurii (reparaţii la clădiri și instalaţii).

S-a renovat Ambulatoriul, însă s-a lăsat de izbeliște secția de internări! Pacienții susțin că au parte de un coșmar.

“Plouă pe noi prin tavanul fisurat”

“În clinica unde sunt tratați pacienții cu probleme cronice ale aparatului locomotor, unii dintre ei imobilizați, cad pereții pe noi! Pereții saloanelor sunt crăpați, prin tavane se strecoară stropi de ploaie pe paturi. Acoperișurile sunt complet distruse. Cadrele medicale și pacienții sunt într-un mare pericol. Tot aici sunt doar două grupuri sanitare și două dușuri la 30-35 de pacienți”, ne-a transmis Elena Andronache, externată de la Eforie acum câteva zile, fostă angajată în sistemul medical de urgență.

Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
Recomandări
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
 
Pereții saloanelor sunt crăpați

Salonul “de protocol” și dușuri la 3 grade Celsius

Femeia a fost internată pentru a doua oară, după o internare iarna trecută. “Acum ești la protocol”, a glumit personalul medical cu pacienta, protocolul însemnând faptul că tavanul era ”protejat” acum cu lambriuri din plastic.

Personalul medical este deosebit și se comportă ca niște eroi. Am vrut să trag un semnal de alarmă. Doar împreună putem să trăin într-o Românie normală.

Elena Andronache:

După externare, Elena a căpătat și o viroză din cauză că la dușuri nu era căldură: “Vă dați seama, la 3-4 grade Celsius, să faci baie fără căldură”.

Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

A căzut tencuiala pe paturi, bucătărie desființată, masă rece!

De asemenea, bucătăria a fost desființată și a rămas doar oficiul unde se servește masa adusă deja rece de la Spitalul Județean Constanța, de la peste 50 de kilometri.

În septembrie, în salonul 1 și rezerva 1 a căzut tencuiala din tavan pe paturile bolnavilor, iar în rezervă au stat cu ligheanele, pentru că le ploua înăuntru. Saloanele 2 și 3 au pereții crăpați, iar la salonul 4 s-a pus lambriu pe pereți și pe tavan, să nu se vadă crăpăturile, și l-au făcut de protocol. Adică nu sunt 9 paturi într-un salon, ci doar 5-6! De asemenea, scara de la etaj e blocată din cauza acoperișului deteriorat.

Elena Andronache:
Bucătăria desființată, a rămas doar oficiul de unde se servește masa rece adusă de la Spitalul județean

Fostul ministru, în 2018: “Și mie mi-ar plăcea să fac recuperare aici, sper să nu am nevoie”

În iulie 2018, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și conducerea CJ Constanța, reprezentată de președintele Horia Țuțuianu, participau la inaugurarea Ambulatoriului Integrat Eforie Sud. Au recepționat lucrările de reabilitare și modernizare a infrastructurii, însemnând reparații la clădiri și instalații.

Banii vin de la București, proiectele mari vor continua în sistemul de sănătate și sper să ne vedem din ce în ce mai des cu noi proiecte și noi inaugurări în județ.

Președintele CJ Constanţa, Horia Țuțuianu, în 2018:

E frumos, este un ambulator civilizat, o bază de recuperare în care și mie mi-ar plăcea să vin, sper să nu am nevoie.

Sorina Pintea, în iulie 2018:

Concluzia: s-a renovat doar Ambulatoriul, nu și secția de internări în regim continuu!

Sorina Pintea, acum: “Știu situația, vorbisem cu cei de la Consiliul Județean să renovăm aripa veche prin CNI”

“Ministerul Sănătății a finanțat lucrări de infrastructură la Spitalul Județean Constanța. În 2018 am dat opt milioane de lei. Din acești bani, o parte s-au întors la minister și nu au fost utilizați. Și ne plângem de lipsa de finanțare! Știu situația de la secția de internări de la recuperare, condițiile sunt, fără discuție, foarte proaste, iar ceea ce vorbisem cu cei de la Consiliul Județean era să angajăm renovarea acelei aripi a sanatoriului prin Compania Națională de Investiții. Nu știu ce s-a mai întâmplat”, a spus fostul ministru Sorina Pintea, pentru Libertatea.

Sorina Pintea. Hepta

Fostul demnitar din Sănătate a fost de mai multe ori în control la Spitalul Județean de Urgență din Constanța. În aprilie, Pintea a spus că la Secția de neurologie a găsit “dezastru, mizerie, debandadă, o lipsă de organizare totală”. În septembrie, a trimis Corpul de Control la Secția de psihiatrie, unde imaginile erau la fel de șocante ca la secția din Eforie Sud.

Dezvoltatorii imobiliari stau la pândă?

Secția Spitalului Județean Constanța se află pe un spațiu de circa 13 hectare, ”abandonat complet și populat de șerpi și de animale comunitare”, spun pacienții.

Iar unele surse afirmă că dezvoltatori imobiliari au pus ochii pe teren! Aceeași discuție a fost și în 2013, nota jurnalista Andreea Pavel, colaborator Libertatea, când sub administrația Consiliului Județean, pe vremea în care instituția era condusă de Nicușor Constantinescu, spitalul ajunsese într-o situație deplorabilă, pe fondul lipsei finanțărilor.

Dezvoltatori imobiliari au pus ochii pe teren

Odată închis în 2013 și devenit secție în Spitalul Județean Constanța, patrimoniul fostului ”Spital de Oase”, adică cele 12 hectare de teren, a trecut la Consiliul Județean.

În 2011, medicii și ceilalți salariați ai instituției au fost nevoiți să facă o chetă în care fiecare ceda 5% din salariu pentru a cumpăra combustibilul necesar încălzirii și funcționării spitalului. 

Libertatea a solicitat și punctul de vedere al conducerii spitalului, al Consiliului Județean și al Ministerului Sănătății, însă răspunsurile nu au venit până în momentul publicării articolului.

Crina Kibedi, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean din Constanța, a explicat că unitatea a preluat secția din Eforie Sud de la Consiliul Județean, după renovare.

Principala întrebare e de ce renovarea din 2018 nu a prins și aripa veche, secția de internări din Eforie.

Close
Închide
  Close