MENIU CAUTĂ
01 Mar. 2018 12:00 , de Anca Vințeanu

REPORTAJ/ Duși la adăpost din cauza gerului, cerșetorii din Craiova vor tot pe străzi: “Ne-au făcut baie, dar nu-s obișnuit să dorm în pat”

Distribuie

Luați de pe străzile Craiovei din cauza gerului ce s-a abătut asupra orașului în ultimele trei zile, cerșetorii și-au găsit adăpost la Centrul pentru Persoane Vârstnice din municipiu. Șapte dintre norocoși au găsit aici masă caldă, un pat în care să doarmă noaptea, dar și tratament pentru afecțiunile de care suferă. Numai că nu sunt obișnuiți cu traiul bun și ar vrea să se întoarcă cât mai repede în locurile pe unde obișnuiesc să le ceară craiovenilor bani pentru a-și duce viața de pe o zi pe alta.

Șapte dintre oamenii străzii care au fost găsiți de către polițiștii locali craioveni înghețați din cauza vremii capricioase au fost cazați la începutul săptămânii în Centrul pentru Persoane Vârstnice Craiova, din subordinea Primăriei Municipiului Craiova. Locurile de cazare au fost pregătite de reprezentanții instituției încă de la începutul iernii, însă niciunul dintre cerșetorii craioveni nu a dorit să fie adăpostit aici, preferând viața de pe stradă.

În fiecare an avem pregătite zece paturi pentru persoanele străzii. Cum vine iarna, polițiștii locali îi identifică pe cei care nu au locuințe și sunt aduși la noi în limita locurilor disponibile. Le oferim trei mese pe zi, cazare și tratament pentru afecțiuni. Din păcate, niciunul nu rămâne până la finalul iernii în instituția noastră. Preferă să meargă din nou pe străzi', a explicat Valentin Giurcă, directorul general al Centrului pentru Persoane Vârstnice Craiova.

Așa se întâmplă și în aceste zile, când cei șapte oameni ai străzii care au fost aduși de către polițiștii locali la centru abia își găsesc locul.

Ne-au făcut baie, ne-au dat de mâncare, dar eu nu sunt obișnuit să dorm în pat. Eu stau pe lângă o centrală (n. red. – punct termic) și era destulă căldură și acolo. Aș vrea să mă întorc în stradă, acolo mai fac rost de un ban. Mai ajut la descărcatul mărfii, mai dau cu lopata la zăpadă acum. Făceam și eu un bănuț', povestește Mărin, unul dintre oamenii străzii.

Banii pe care îi face acesta zilnic nu depășește suma de 15 lei, însă din cerșit își cumpără de mâncare și câteodată se oprește și la un bar unde își mai ia câte o sută de mililitri de alcool. Nu îi este teamă de ger, dar știe că, dacă pleacă din centru, Poliția îl va aduce din nou aici.

Ar vrea să plece pe străzi

Și nea Nicu, unul dintre cerșetorii cunoscuți ai Craiovei, s-a ales cu adăpost pe vremea geroasă la Centrul pentru Persoane Vârstnice Craiova cu ajutorul Poliției Locale. Numai că nici el nu prea ar mai vrea să stea, acum că ninsoarea s-a oprit.

Taică, eu nu pot să stau aici. Eu într-o oră jumate vreau să plec. Am treburile mele, nu mă pot obliga. Mă descurc eu, am trăit ierni mai grele, nu este problemă pentru mine', spune bărbatul căruia îi arde mai mult buza după un pahar cu alcool decât să îi fie teamă că poate fi găsit mort pe stradă din cauza frigului.

Doar Ionuț este mai liniștit pentru că el o are pe mama lui cazată la Centrul pentru Persoane Vârstnice Craiova de mai mulți ani. Dacă femeia a preferat să plătească din pensia sa cazare și masă la centru, Ionuț nu are din ce să plătească cheltuielile de întreținere. Așa că locuiește pe străzi, deși cândva a fost un elev foarte bun, un student cu ofertă de studiu în străinătate. Din păcate, greutățile vieții i-au tulburat mințile și acum este în atenția polițiștilor pentru a nu crea probleme pe străzi. Nu vrea să fie înternat într-un spital de specialitate pentru tratament, așa că preferă să își ducă viața printre blocuri, din mila locatarilor.

Locuri pentru oamenii străzii au mai pregătit și centrele din subordinea Arhiepiscopiei Craiova unde li se oferă tot masă caldă și tratament.

În ultimele două zile, în municipiul Craiova au fost înregistrate temperaturi de -7 și -15 grade. Luni și marți a nins abundent și a fost viscol puternic, stratul de zăpadă atingând în unele locuri până la 70 centimetri. Meteorologii anunță pentru ultima zi a lunii februarie și dimineața zilei de 1 martie temperaturi mai scăzute, de până la minus 20 de  grade.

Citește și: VIDEO/Colonești, satul în care bătaia e ruptă din trai. Femei cu mâini tăiate cu drujba sau toporul

Loading...
Comentarii