Reporterii Libertatea au încercat să afle ce despăgubiri vor primi clienții păgubiți de patronul firmei Omnia Turism, George Negru, care s-a sinucis în urmă cu mai bine de două săptămâni. Potrivit unor surse din piața de asigurări, nu ar exista decât două metode prin care oamenii aș și-ar mai recupera banii – sau măcar o parte din ei. O variantă ar fi ”primul venit, primul servit” – până se termină cei 50.000 de dolari (Omnia este asigurata de Omniasig în limita sumei respective) sau, o a doua variantă, suma menționată se împarte la toți cei care au depus dosare de despăgubire.
Cea de-a doua variantă pare cea agreată de sursele Libertatea și, mergând pe aceasta, vom face și câteva calcule estimative pentru a vă face o idee despre fărâma de bani pe care o vor primi înapoi turiștii păgubiți.
Tăcerea asigurătorilor
Când am vrut să aflăm în mod oficial care sunt procedurile pentru despăgubirea turiștilor, ne-am lovit de un zid de tăcere din partea companiilor de asigurări, care nu vor să vorbească pe acest subiect de teamă că reprezentanții lor se vor supăra unii pe alții pentru implicare.
După o solicitare trimisă către reprezentanții Omniasig, aceștia au anunțat că răspunsul la întrebările transmise urmează să mai întârzie, așa că reporterii Libertatea au mers pe drumul lung al aflării răspunsurilor.
„Persoanele păgubite vor avea posibilitatea să contacteze Omniasig Vienna Insurance Group la numărul de call-center 021-9669 pentru avizarea daunelor și pentru întocmirea dosarelor de daună și completarea acestora cu documentele justificative necesare. Suntem alături de asiguratul nostru și de persoanele păgubite și vom depune toate eforturile pentru a soluționa cererile de despăgubire în cel mai scurt timp posibil, în conformitate cu condițiile de asigurare, în limita sumei asigurate”, se arăta în ultimul comunicat al Omniasig.
Plimbați până am ajuns într-un punct mort
Ne-am pus în pielea unui turist păgubit și am sunat la call-center pentru a afla ce șanse avem să mai primim banii. Numărul indicat în comunicat este al unui call center care te ajută să îți faci dosarul, dar dacă vrei să afli ce șanse ai să îți recuperezi banii sau cum se împart banii, nimeni nu știe nimic.
După mai multe solicitări, am fost puși să sunăm la un alt call center, la numărul 021 224 01 01, dar și aici, aceeași poveste. Răspunsuri „preselectate” date prompt de angajații companiei au menirea să nu ofere, practic, nicio informație. Motivul: „Nu s-a terminat rezolvarea tuturor dosarelor și nu putem spune nimic”.
La insistențele nostre, am primit numărul unui anume Emanuel Tudor, care ar putea să ne ajute mai mult pe acest subiect, dar la acel număr nu răspunde nimeni.
Calcule estimative pentru despăgubiri
Înainte de toate, ținem să menționăm că președintele Asociației Naționale a Agențiilor din Turism, Alin Burcea, preciza zilele trecute că „este prea târziu pentru păgubiții Omnia”, dar că speră să nu mai fie probleme. Și, dacă veți citi calculele de mai jos, veți vedea că are dreptate.
Prima variantă: primul venit, primul servit
La aceasta, dacă luăm un pachet mediu de 1.000 de euro, numai 43 de turiști își vor recupera banii, pentru că vorbim de o asigurare de 50.000 de dolari, care transformați în euro ajung echivalentul a 43.000 de euro. Dacă pachetul mediu a fost de 500 de euro, numărul beneficiarilor se dublează, la 86. Numărul nu reprezintă nici 1% din cei păgubiți. În primă instanță, Ministerul Turismului anunța că sunt 8.300 de păgubiți cu pachetele Omnia Turism vândute, care au plătit 7,4 milioane de euro. Ulterior, la interviurile Libertatea Live, ministrul Transporturilor a precizat că numărul păgubiților a ajuns la 10.500.
Varianta a doua: banii se împart proporțional
În această variantă, care este mai plauzibilă, banii se împart proporțional în funcție de valoare pachetului turistic cumpărat de la Omnia. Concret, din cei 50.000 de dolari, toți păgubiții care au depus dosar vor primi același procent din valoarea pachetului. Luăm, cu titlu de exemplu, 10%, ceea ce înseamnă că un pachet de 500 de euro va primi 50 de dolari din valoarea sa, iar unul de 1.000 de euro va primi 100 de dolari.
Împărțirea banilor se va face, cel mai probabil, după un astfel de calcul. Se adună valoarea pagubelor tuturor dosarelor depuse și acceptate, iar la suma aceasta se împart cei 50.000 de dolari. Deci, dacă suma daunelor adunate ar fi de un milion de euro, cei 50.000 de dolari s-ar împărți la acest milion de euro. Iar asta inseamnă că pentru fiecare euro păgubit, turistul are fi îndreptățit să primească câte 5 cenți. Ce înseamnă asta? Că dacă ați avut un pachet cu valoare de 200 de euro, înmulțiți cu 5 cenți și veți obține o despăgubire de 10 dolari. La un pachet de 500 de euro, despăgubirea ar fi de 25 de dolari. În principiul, cota egală din pachet în acest caz ar fi de 5%. Toate calculele Libertatea sunt estimative și bazate pe informațiile primite din piața asigurărilor.
Dacă ar fi să extindem acest scenariu și să mergem pe ideea că toți păgubiții ar fi depus dosare de despăgubire, pentru cele 7,4 milioane de euro daună, turiștii ar fi primit 0,7 cenți pentru fiecare euro dat, adică 70 de cenți la fiecare 100 de euro plătită Omnia Turism.
Deocamdată nu se știe valoarea totală a pagubei însumate în dosarul Omnia Turism. Ea poate fi mai mică sau mai mare. Cet este că recuperea banilor se va dovedi extrem de anevoiasă, dacă nu chiar imposibilă.
ANALIZĂ | Armata teroriştilor, în adormire. Extremiștii din Europa care au luptat alături de ISIS s-au întors acasă