MENIU CAUTĂ
09 Ian. 2018 09:00 , de Theodor Istrate

REPORTAJ/Singura tabără școlară din județul Vaslui lăsată în paragină dintr-un motiv halucinant. N-au găsit proprietarul terenului

Distribuie

Investițiile în singura tabără organizată din județul Vaslui, aflată în patrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului, stau blocate de ani de zile pentru că un sfert de secol nu s-a știut cine este proprietarul terenului. Abia după ce s-a răscolit în arhiva Direcției Silvice Vaslui s-a constatat că suprafața pe care este amenajat centrul de agrement a fost predat, printr-un protocol, în anul 1993, Consiliului Local Bogdana, deși terenul este pe teritoriul administrativ al comunei Lipovăț. Greul abia de acum începe pentru că trebuie făcută intabularea terenului, o chestiune de durată.

Singurul Centru de Agrement pentru Copii și Tineret Vaslui, așa cum se numește mai pompos de câțiva ani singura tabără pentru elevi din județ de la Poiana Căprioarei, nu a suferit o investiție majoră încă la construcția acesteia pe timpul comuniștilor. Mai precis, din 1973 de când a fost ridicată tabăra, au fost reparate doar o parte dintre spațiile de cazare, restul fiind în paragină și în pericol de prăbușire. Motivul invocat de către autorități, mai precis reprezentanții Direcției Județene pentru Tineret și Sport (DJTS) Vaslui, este faptul că ani de zile nu s-a cunoscut proprietarul terenului de sub clădiri.

'De trei ani de zile, am început demersurile pentru clarificarea situației privind propietarul terenului în vederea realizării unor investiții. Astfel, am avut diverse corespondențe cu instituții ale statului, inclusiv cu Primăria Lipovăț. De aici, mi s-a transmis că figurează pe teritoriul comunei, dar ca o enclavă a Direcției Silvice', a declarat, luni, pentru Libertatea directorul DJTS Vaslui, Ratu Tatu.

În consecință, oficialii Direcției pentru Tineret și Sport au solicitat din nou clarificări la Direcția Silvică Vaslui. După ce a oficialii acestei instituții au căutat în arhivă, s-a găsit un document conform căruia cele trei hectare pe care se află tabăra de la Poiana Căprioarei aparțin comunei Bogdana.

Primarul comunei Bogdana, luat prin surprindere

Istoria Taberei 'Poiana Căprioarei' începe în anul 1973 atunci când, printr-un ordin al prim-secretarului județului Vaslui, s-a construit respectivul centru de agrement pentru pioneri și șoimii patriei pe un teren forestier. Abia în anul 1993, printr-un protocol încheiat între Direcția Silvică și Primăria Bogdana, s-a stabilit că, în schimbul celor trei hectare pe care s-a construit tabăra, Romsilva primește 6,77 hectare de teren degradat, pe care realizase deja împăduriri.

Respectivul protocol a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Apelor și Pădurilor de la acea vreme. Cum tabăra a stat în paragină vreo 20 de ani, nu a mai interesat pe nimeni cine este proprietarul terenului de la Poiana Căprioarei. Așa se face că primarul comunei Bogdana a fost luat prin surprindere să afle că unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deține, în fapt, o suprafață de teren dintr-o altă comună.

'Luna trecută, domnul director de la Direcția pentru Tineret și Sport mi-a pus la dispoziție o copie după acel protocol. La noi în arhivă nu l-am găsit acest document. Sunt mulți ani de atunci, o parte dintre consilierii care l-au votat sunt morți. Însă, acum vom face ca lucrurile să intre pe făgașul normal', susține primarul comunei Bogdana, Vasilică Barbu.

Oficialii DJTS trebuie să aștepte intabularea terenului

Chiar dacă, în cele din urmă, a fost găsit proprietarul terenului, greul de abia de acum începe pentru autorități. Primul pas care trebuie făcut este intabularea celor trei hectare în domeniul privat al comunei Bogdana, printr-o hotărâre a comisiei locale de fond funciar. Totodată, terenul trebuie scos din inventarul silvic de pe teritoriul comunei Lipovăț.

Ulterior, toate aceste operațiuni trebuie aprobate în cadrul comisiei județene de fond funciar.

'După rezolvarea acestor probleme, sper eu în maxim o jumătate de an, Consiliul Local Bogdana ne va concesiona, pentru următorii 49 de ani, cele trei hectare de teren de la Poiana Căprioarei, cu mențiunea că trebuie păstrată destinația de centru de agrement. Scopul este acela de a accesa diverse proiecte de investiții la diferite niveluri, cum ar fi Ministerul Tineretului și Sportului, parteneriate cu alte instituții publice sau chiar cu mediul privat', ne-a precizat directorul Radu Tatu.

Programul de investiții văzut de șeful DJTS Vaslui prevede realizarea unei baze sportive, cu terenuri de handbal, tenis, volei și baschet. De asemenea, directorul Tatu își dorește și construirea deasupra actualei cantine a unor spații de cazare pentru 30 de persoane astfel încât tabăra de la Poiana Căprioarei să devină un centru de agrement permanent și nu temporar.

În prezent, Centrul de Agrement pentru Copii și Tineret 'Poiana Căprioarei' dispune de 65 de locuri de cazare în căsuțe cu camere cu două sau mai multe locuri, fără nicio sursă de încălzire. În consecință, tabăra funcționează doar pe timpul sezonului cald, între lunile mai și septembrie.

Citește și: VIDEO/Film despre 'măiastra muzicii românesti' cu distribuție străină. Maria Tănase nu va fi româncă!

 

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje, probleme, tabără și Vaslui pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii