Saptamana aceasta: Vasile Niculescu, Bucuresti, Aleea Ilioara, nr. 16, bloc M 32, scara B, apartament 8, sector 3
Gogonele murate umplute (de post)
Ingrediente: Opt gogonele murate, de marime mijlocie, relativ tari (nu flescaite), 100 g margarina, o ceapa, 100 g ciupercute, o legatura verdeata, sapte-opt mieji de nuca sfaramati, sare, piper (daca mai este nevoie).
Mod de preparare: Gogonelele se capacesc si se scobesc cu o lingurita, ceapa se curata si se toaca marunt, la fel verdeata si ciupercutele; se pune margarina la incins intr-o tigaie, se adauga miezul de gogonele maruntit, impreuna cu ceapa si se calesc usor cinci minute, apoi se adauga miejii de nuca sfaramati, verdeata si felioarele de ciupercute. Se amesteca tot timpul cu o lingura de lemn (sau cu o spatula de lemn gaurita – se gaseste in comert si este mult mai potrivita la omo-genizarea continutului) pana scade bine zeama iesita din gogonele, ciupercute si ceapa, dar fara sa se arda. Se potriveste de sare si piper, se umplu gogonelele si se servesc cate doua de persoana, pe cate o farfurie decorata cu o foaie de varza rosie murata. Daca a ramas umplutura in exces se serveste langa gogonele.
Bomba cu prune si cafea
Ingrediente: 500 g prune, 150 ml cafea concentrata, doua linguri zahar, o lingura cacao, o lingurita miez de nuca macinat, 50 g frisca, doua foi gelatina, un plic zahar vanilat.
Mod de preparare: Prunele se spala, se sterg bine, se taie in jumatati, se scot samburii, apoi se taie in bucatele. Se dizolva gelatina in cafeaua fierbinte, apoi se pun sa fiarba la foc mic cu cacao si zahar. Se amesteca pana se dizolva toate si se ia de pe foc inainte de a incepe sa fiarba. Cand s-a mai racit, se adauga prunele, miezul de nuca pisat, zaharul vanilat, frisca. Se omogenizeaza si se da la rece intr-un castron stropit cu apa rece. Peste cateva ore, dupa ce s-a intarit, se garniseste cu frisca si cu feliute de prune, apoi se servesc.