3975-139577-cozo.jpg

Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg de făină, 3-4 ouă, 150 g zahăr, 150 g unt topit, untdelemn după ochi, 25 g de drojdie, o lingură de rom, o lingură rasă de sare fină, o cană cu lapte;
Pentru umplutură: 200 g nuci măcinate, două linguri de cacao, o lingură de zahăr pudră, un albuş de ou, 6 cuburi de rahat colorat
Preparare: Drojdia se freacă foarte bine cu o lingură de zahăr, după care se adaugă laptele călduţ şi cele două linguri de făină. Se lasă să crească la cald cam 30 de minute, apoi se pun gălbenuşurile, uleiul, romul, albuşurile bătute spumă, făina, sarea şi coaja de lămâie. Se amestecă şi se mai adaugă lapte, ca să se formeze un aluat potrivit de moale. Se frământă foarte bine circa 30 minute până nu se mai lipeşte de mână. Se pune apoi untul topit şi se mai amestecă până se încorporează tot. Se întinde o foaie (sau două – în funcţie de mărimea tăvilor), se aşază peste ea (sau ele) umplutura şi se rulează. Se unge tava cu puţin ulei, după care se aşază în ea cozonacul. Se acoperă şi se mai lasă să crească 15 minute. Apoi se bagă la cuptor, la foc potrivit.

3975-139578-br.jpgBrânzoaice cu stafide

Ingrediente: 500 g făină, un cub de drojdie de bere, 100 g unt, 2 linguri de zahăr, 200 ml de lapte, 3 ouă, o lingură de coajă rasă de lămâie, 150 g de brânză dulce, 100 g de telemea, două linguri de zahăr pudră, 100 g de stafide, două linguri de rom.
Preparare: Se dizolvă o linguriţă de zahăr şi drojdia de bere în laptele călduţ, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se frământă cu un ou bătut, cu un praf de sare şi restul de zahăr, coaja de lămâie şi la sfârşit untul topit. Se acoperă şi se lasă la dospit 20-25 de minute. Separat, se pregăteşte umplutura din brânză dulce cu telemeaua rasă, un ou, o lingură de zahăr pudră şi stafidele ţinute în rom. Din aluatul crescut se întind două foi; una se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se pune apoi umplutura şi se acoperă cu cealaltă foaie din aluat. Se taie cu vârful cuţitului doar cât să se marcheze brânzoaicele şi se lasă din nou la dospit 10 minute. Se unge cu ou şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 25-30 de minute.

Urmărește-ne pe Google News
Metoda șocantă prin care o jurnalistă și-a dat seama că iubitul ei o înșală: „Începuse să...”
GSP.RO
Metoda șocantă prin care o jurnalistă și-a dat seama că iubitul ei o înșală: „Începuse să...”
ȘOC! Putin e DISPERAT! A schimbat legea pentru câștigarea războiului! E IREAL!
Playtech.ro
ȘOC! Putin e DISPERAT! A schimbat legea pentru câștigarea războiului! E IREAL!
Strat de gheață de peste 15 centimetri pe străzi, la vecinii bulgari. Același front atmosferic a făcut prăpăd și la noi în țară
Observatornews.ro
Strat de gheață de peste 15 centimetri pe străzi, la vecinii bulgari. Același front atmosferic a făcut prăpăd și la noi în țară
Horoscop 29 mai 2022. Balanțele caută siguranță, dar poate că nu o caută unde trebuie, dacă nu au găsit-o deja
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2022. Balanțele caută siguranță, dar poate că nu o caută unde trebuie, dacă nu au găsit-o deja
VIDEO Momentul în care o rachetă trece pe lângă un avion de linie. Imaginile surprinse de un pasager
Știrileprotv.ro
VIDEO Momentul în care o rachetă trece pe lângă un avion de linie. Imaginile surprinse de un pasager
A invitat un fotbalist acasă şi a rămas mască. Ce au făcut: ”Acum nu ştiu dacă îi mai place”
Orangesport.ro
A invitat un fotbalist acasă şi a rămas mască. Ce au făcut: ”Acum nu ştiu dacă îi mai place”
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama
PUBLICITATE
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama