De Mihai Niculescu,

Există speculații că miliardarii nu vor efectiv să audă de criticile din ce în ce mai vocale din interiorul companiei. În lipsa lor, „puciștii” de la Google vor să oprească proiecte controversate ale companiei, precum cedarea licenței de folosire a tehnologiei de inteligență artificială către Pentagon și crearea unui motor de căutare specific Chinei, care să conțină rezultate cenzurate.

Tensiunile de la Google au escaladat în august, când compania și-a anunțat intenția de a oferi Poliției de Frontieră și Vămii din SUA servicii de stocare în cloud. 10 angajați Google au înaintat o petiție solicitând ca proiectul să nu se concretizeze, spunând că Google „își vinde integritatea pentru puțin profit”. Mai bine de 1.200 de angajați au semnat atunci petiția.

La ședințele săptămânale cu angajații, fondatorii Google nu au mai participat, astfel că neîncrederea a urcat rapid în rândul personalului. Oamenii spun că lozinca sub care Google își desfășoară activitatea, „Nu face rău” pare să-și fi pierdut din valoare, iar pentru a susține în continuare valorile în care credeau, alături de Google, trebuie să lupte în continuare, relatează Business Insider.

Proiectul „Dragonfly” a încins spiritele

În trecut, Google a operat un motor de căutare cenzurat în China, iar în august 2018, publicația The Intercept a anunțat că gigantul plănuiește să se întoarcă cu o nouă versiune numită Dragonfly.

Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
Recomandări
Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
 

„A fost un șoc, mai ales că proiectul era secret și contrazicea complet valorile afirmate public de Google” spunea Jack Poulson, un fost analist al companiei care a demisionat atunci când a aflat acest lucru, arată Business Insider.

„A fost supărător ca Google să decidă că nu mai este interesat de drepturile omului în această situație” a spus el.

Conducerea Google a avut însă o altă opinie la acel moment. Sergey Brin a spus că a aflat de acest proiect doar după mica revoltă din interiorul Google, după ce mai mulți ingineri care au lucrat la proiect au ridicat problemele de etică și respectarea drepturilor omului pe mai multe pagini interne de lucru Google Plus.

Câteva săptămâni mai târziu, CEO Google Sundar Pichai a spus la un eveniment al publicației Wired că luând în considerare populația din China, care reprezintă 20% din cea a lumii, chiar și o versiune cenzurată a Google „va putea să răspundă la 99% din întrebările utilizatorilor chinezi”. Compania nu se va abate de la misiunea sa „de a oferi informații tuturor” a mai spus Pichai.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

Declarația lui nu a convins însă 740 de angajați care au semnat o altă petiție, solicitând încheierea proiectului Dragonfly.

După furtuna din interiorul companiei, Pichai și-a îndulcit declarațiile spunând că Google nu are în planuri „pentru moment” să lanseze un motor de căutare în China.

În același timp, au mai existat acuzații de hărțuire sexuală în interiorul companiei, care au devenit publice. CEO Google a recunoscut într-o scrisoare adresată angajaților companiei că în ultimii doi ani 48 de angajați Google au fost concediați din cauza acuzațiilor de hărțuire sexuală. 13 dintre ei aveau poziții superioare în cadrul companiei.

Sursa foto: EPA

Citeşte şi:

NOI EMAIL-URI ILEGALE! Cum sunt ținuți românii pe salarii mici de multinaționale. Le-au refuzat angajarea la Renault pentru că lucrau la subcontractor!

La patru ani de la Colectiv, Clinica de Mari Arși de la Timișoara a fost inaugurată de ministrul Sănătății. Doar trei saloane din cinci sunt deschise. Pintea: „E o zi istorică”

Justiția noastră judecă la mica înțelegere. De la 17 ani de puşcărie la condamnare cu suspendare pentru pedofilii străini care „vânează” copii în România

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare