După numărarea a peste 98% dintre voturi, candidatul social-democrat Stevo Pendarovski şi Gordana Siljanovska-Davkova, ocupă primele două locuri și vor ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Scrutinul de duminică a fost marcat în special de disensiunile profunde privitoare la redenumirea ţării din „Republica Macedonia” (recunoscută la nivel internaţional sub denumirea „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, n.r.) în „Republica Macedonia de Nord”.

Decizia a fost o condiţie impusă de Grecia pentru rezolvarea disputei referitoare la numele acestei ţări și susținerea aderării țării la NATO şi UE.

Rezultatele de luni dimineață arată că social-democratul Pendarovski a obţinut 42,7% din voturi, în timp ce Siljanovska-Davkova, membră a partidului VMRO-DPMNE, a obţinut 42,5%. Al treilea candidat înscris în cursă, independentul Blerim Reka este al treilea cu 10,4%.

Pendarovski şi Siljanovska-Davkova urmează să se confrunte în turul al doilea al alegerilor, programat pentru data de 5 mai, scrie Reuters.

Preşedintele Macedoniei de Nord are un rol în cea mai mare parte ceremonial, dar deţine funcţia de comandant suprem al forţelor armate şi este cel care promulgă legile votate în Parlament.


Citește și: Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Semnificaţia fiecărei zile din ultima săptămână din Postul Paştelui


 

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'
GSP.RO

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'