Mergi direct la conținut »
Risc de avalanșă în Masivul Retezat. Zăpada a devenit instabilă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Risc de avalanșă în Masivul Retezat. Zăpada a devenit instabilă

Risc de avalanșă în Masivul Retezat. Zăpada a devenit instabilă

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia, joi, asupra riscului de avalanşă în Masivul Retezat, în cazul celor care practică schiul de tură în această perioadă a anului.

Riscul de avalanță este cauzat de variaţiile de temperature, zăpada devenind instabilă.

„Riscul de avalanşă este ridicat deoarece zăpada a devenit mult mai moale, alunecă, nu mai este stabilă din cauza temperaturilor ridicate de peste zi. Practicanţii schiului de tură trebuie să fie atenţi, în special, la feţele pe care s-au depozitat cantităţi mari de zăpadă. Experienţa anilor trecuţi ne arată că acestea sunt exact locurile preferate de către cei care practică schiul de tură”, a declarat joi, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

De asemenea, pe crestele pietroase există pericolul ‘afundării’ schiorilor între bolovani, din cauza consistenţei slabe a zăpezii.

Turiştii care au în plan să meargă la munte, la acest sfârşit de săptămână, sunt sfătuiţi să nu plece pe trasee înainte de a se consulta cu salvamontiştii aflaţi la punctele Salvamont din zonele respective.

Salvamontiştii au asigurat serviciu de permanenţă 24 de ore din 24, toată săptămâna, în staţiunile Râuşor, Straja şi Parâng, dar şi în zona Câmpu lui Neag, la Alunii Negri.

Schiurile de tură asigură o deplasare în teren foarte rapidă şi sunt deosebite de cele obişnuite deoarece pe talpa acestora este aplicată o bucată de piele de focă. În acest fel, sportivul poate urca pe schiuri o pantă, iar după îndepărtarea pieii de focă, schiul poate fi folosit la coborâre.

Recent, trei turişti din Iaşi care au fost dați dispăruţi, au fost găsiți decedați în Masivul Făgăraş.


Citește și: VIDEO/ Ioan Istrate, antreprenorul român cu datele furate de Cambridge Analytica. S-a întors din SUA să își deschidă un business în IT

Close
Închide
  Close