„Pur şi simplu nu ştiu dacă o ajustare mai importantă este posibilă pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră”, a spus Marcel Boloş.
Cel mai probabil România va avea nevoie de cei şapte ani prevăzuţi de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar până la 3% din PIB, de la un nivel de 5% din PIB prognozat pentru acest an, un ritm mai lent decât se preconiza iniţial, a afirmat el.
Chiar şi acest orizont bugetar depinde de agenţiile de rating, dacă vor considera cheltuielile electorale drept sustenabile şi vor amâna posibile retrogradări. Deşi UE a introdus o anumită flexibilitate când vine vorba de regulile fiscale, agenţiile de rating ar putea să nu fie la fel de indulgente, a mai spus ministrul.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat două majorări de pensii pentru acest an precum şi salarii mai mari pentru profesori şi este posibil să se confrunte cu presiuni vizând majorarea salariilor şi din partea personalului de sănătate şi poliţie, ceea ce ar însemna noi cheltuieli. Cu toate acestea, Marcel Boloş a susținut că veniturile din taxe vor fi majorate în acest an graţie măsurilor de combatere a fraudelor fiscale şi îmbunătăţirii colectării veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.
Anul trecut, România nu a reuşit să ţină sub control deficitul public, care a ajuns la 5,7% din PIB faţă de ţinta iniţială de 4,4%, în pofida faptului că guvernul de la Bucureşti a aprobat mai multe pachete de reduceri de cheltuieli. Asta în condiţiile în care veniturile din taxe ale României, care reprezintă 27% din PIB, se numără printre cele mai mici din UE, mai scrie Bloomberg.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Horea33 • 21.02.2024, 06:38
Popa Tanda iar e cu vaca... Dacă de mâine s-ar reduce cu 90% furăciunea la TVA și s-ar colecta tot 90% tot ceea ce trebuie plătit la stat, până la sfârșitul anului am avea excedent bugetar!
Aura1 • 21.02.2024, 06:19
Da, un fleac, ce mai contează 7 ani, noi suntem un popor obișnuit cu greutățile, le ducem pe toate, voi cei de la conducere aveți grijă să greșiți cât mai mult, genul a cât mai multe procese ( Pfizer)...că noi plătim dragilor după ultimul neuron accidentat pe care-l aveți...