Mergi direct la conținut »
România, audiată de CEDO pentru că nu recunoaște cuplurile de același sex
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > România, audiată de CEDO pentru că nu recunoaște cuplurile de același sex

România, audiată de CEDO pentru că nu recunoaște cuplurile de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a deschis cazul în care 21 de familii gay, reprezentate de Asociația ACCEPT, cer României reglementarea parteneriatului civil pentru a asigura recunoașterea și protejarea prin lege a vieții lor de familie, după cum prevede Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

De Florinela Iosip,

Poveștile a trei dintre aceste familii au fost prezentate, în vară, cititorilor Libertatea. Este vorba despre cuplurile Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, Georgiana și Cătălina, Andrei și Cristi, care au început demersurile pentru a da în judecată statul român încă din februarie anul trecut.

Mai jos sunt întrebările adresate de CEDO statului român:

  1. A existat o încălcare a dreptului solicitanților de a le fi respectată viața privată și de familie, contrar articolului 8 din Convenție?
  2. Solicitanții au suferit discriminări, pe baza orientării lor sexuale, contrar Articolul 14 din Convenție citit împreună cu articolul 8 din Convenție, cu privire la incapacitatea lor de a se căsători sau de a intra în vreun alt tip de uniune recunoscută legal?

Cele 21 de familii (în vară erau doar șapte implicate în acest demers) reclamă că sunt discriminate de statul român, pentru că, în mod repetat, Parlamentul și Guvernul României au refuzat în ultimii 13 ani reglementarea parteneriatului civil, potrivit ACCEPT.

Totodată, statul interzice accesul cuplurilor de același sex la căsătoria în România sau recunoașterea căsătoriilor și parteneriatelor civile încheiate de acestea în alte state, inclusiv în state membre UE, mai explică Asociația.

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„
Recomandări

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„

 

„Merităm același respect“

Cauza, intitulată Buhuceanu și Ciobotaru împotriva României, aduce în fața celei mai importante instanțe de Drepturile Omului la nivel european situația familiilor bazate pe cupluri de același sex din România.

Cazul reunește 42 de petenţi, cel mai mare număr de persoane gay şi lesbiene care au solicitat vreodată protecția vieții lor de familie într-un caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Am început demersul pentru că dorim ca familia noastră să fie recunoscută de stat prin lege. Victor și cu mine formăm o familie de mai bine de 6 ani și merităm același respect și aceleași drepturi ca celelalte familii din România.

Florin Buhuceanu, membru ACCEPT și unul dintre reclamanți:

„De la dezincriminarea relațiilor între persoane de același sex în 2001, Parlamentul României nu a mai făcut nimic pentru a asigura protecția familiilor din comunitatea noastră, ba din contră, a căutat să interzică orice formă de recunoaştere, în ciuda realității sociale din România”, mai reclamă Florin Buhuceanu.

Avocata ACCEPT: Statul român încalcă legislația europeană

Iustina Ionescu, avocata asociației ACCEPT, a amintit că, în iulie 2018, CCR a statuat în cauza Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT că în România, conform Constituției, cuplurile gay au același drept la familie ca și cuplurile heterosexuale. 

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia
Recomandări

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia

 

Prin refuzurile de a reglementa parteneriatul civil, statul român încalcă în mod flagrant atât Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cât și Constituția României. Din 2015, hotărârea CEDO în cauza Oliari împotriva Italiei obligă toate statele membre ale Consiliului Europei să recunoască viața de familie pentru cuplurile gay printr-o lege care conferă drepturi substanțiale, similare căsătoriei.

Iustina Ionescu, avocată Asociația ACCEPT:

Cu ce se confruntă cuplurile care au dat statul român în judecată

„Cerem reglementarea parteneriatului civil în România, drepturi egale pentru familii egale și compensație morală proporțională cu suferința produsă“, mai explică avocata.

Unele dintre cuplurile reprezentate de Asociația ACCEPT formează o familie de peste 15 ani și au înfruntat numeroase probleme: de la imposibilitatea recunoașterii bunurilor comune sau obținerii unor credite bancare ca familie, până la nerecunoașterea statutului de aparținător în sistemul medical sau de co-asigurat în sistemul public de asigurări de sănătate.

România este unul dintre cele șase state membre UE care nu oferă nicio formă de protecție legală pentru familiile bazate pe cupluri de același sex. Pe aceeași listă se mai regăsesc Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria.

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat
Recomandări

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat

 

„Cele 42 de persoane reprezentate în acest caz de ACCEPT vin din 19 județe ale României și se împart în 13 cupluri de femei lesbiene şi 8 cupluri de bărbați gay. Cele 21 de familii sunt reprezentative și pentru diversitatea etnică a României, cea mai tânără persoană reprezentată are 21 de ani, cea mai matură 53 de ani, iar media de vârstă a petenţilor este de 35 de ani. Cel mai longeviv cuplu reprezentat de ACCEPT formează o familie de 20 de ani“, a mai transmis Asociația ACCEPT.

Close
Închide
  Close