„În aprilie-iunie, în Transnistria au fost comise o serie de acte teroriste ale căror urme, după cum se spune la Tiraspol, duc în Ucraina. În același timp, Kievul promovează teza unei amenințări care ar fi provenit de la cadrele militare ruse aflate pe malul stâng al Nistrului. Scopul evident – să încerce să provoace autoritățile moldovenești la acțiuni în forță”, a spus Alexei Polișchuk.
Reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei a adăugat că „forțele externe, în primul rând Kievul, încearcă să zguduie situația din regiune”, dar „Chișinăul înțelege consecințele dezghețului conflictului de pe Nistru și nu se angajează în astfel de provocări”.
Înaltul oficial rus a mai spus că Moldova nu a îndeplinit propunerile Rusiei „de a începe negocieri de fond asupra termenilor unei reglementări cuprinzătoare pe Nistru” și a subliniat că în situația dificilă actuală, „stabilirea unui dialog productiv între malurile Nistrului” este mai importantă ca niciodată.
Diplomatul rus a susținut că Tiraspolul „a apelat în mod repetat la Chișinău cu apeluri pentru a începe negocieri de fond asupra termenilor unei reglementări cuprinzătoare asupra Nistrului”.
„Cu toate acestea, până acum nu a existat o reacție clară din partea Republicii Moldova și, fără pași constructivi reciproci, cu greu ne putem aștepta la vreun progres în reglementarea transnistreană”, a mai spus Alexei Polișchuk.
Înalt oficial al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișchuk este șeful departamentului 2 al Ministerului de Externe din Rusia, cel care se ocupă de relațiile cu țările din Comunitatea Statelor Independente, forma de organizare găsită de Moscova după dispariția URSS.
FOTO: EPA