Vladimir Putin a ordonat aceste exerciții la începutul acestei luni, iar oficialii ruși au spus că este un avertisment adresat Occidentului de a nu escalada și mai mult tensiunile, scrie sursa citată.

Kremlinul a fost iritat în special de președintele francez Emmanuel Macron, care a lansat posibilitatea de a trimite trupe europene pentru a lupta împotriva Rusiei în Ucraina, și de remarcile ministrului britanic de externe David Cameron, care a declarat că Ucraina are dreptul de a folosi arme furnizate de Londra pentru a ținti obiective din Rusia.

Ministerul rus al Apărării a publicat marți imagini care arată camioane care transportă rachete către un câmp, unde au fost pregătite sisteme de lansare și trupe care pregătesc un bombardier pentru a transporta un focos nuclear.

Exercițiile au loc în districtul militar sudic al Rusiei, cu sediul la Rostov pe Don, care se învecinează cu Ucraina.

Ministerul rus a precizat că este vorba despre prima etapă a exercițiilor, care implică exersarea încărcării vehiculelor de lansare, deplasarea la locurile de lansare și încărcarea avioanelor cu rachete hipersonice Kinjal.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Rusia are numeroase sisteme de arme capabile să lanseze focoase nucleare tactice, adică cele concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de focoasele strategice care ar putea distruge orașe întregi.

Spre deosebire de armele strategice, care au făcut obiectul unor acorduri de control al armelor încheiate între Rusia și SUA, armele tactice nu au fost niciodată limitate de astfel de pacte, iar Rusia nu a făcut public numărul lor sau alte detalii despre acestea.

Putin a evocat frecvent arsenalul nuclear al Moscovei în primele zile ale invaziei sale în Ucraina, promițând în mod repetat că va folosi toate mijloacele necesare pentru a apăra Rusia, iar recent a avertizat țările NATO că riscă să provoace un război nuclear, dacă vor desfășura trupe în Ucraina.

Într-un discurs recent pentru a marca victoria Uniunii Sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial, el a declarat că armele nucleare ale țării au fost „întotdeauna pregătite de luptă”.

De asemenea, Rusia a amplasat arme nucleare în Belarus. „Prin amplasarea armelor nucleare în Belarus, rușii transmit că sunt dispuși să își asume riscuri semnificative, încercând să descurajeze europenii în a trimite soldați în Ucraina”, spune pentru Libertatea Liviu Horovitz, expert în problematica nucleară.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.